Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: USB ports

06 Jan 2010   #11
asmccoy

win 7
 
 

Ok, I enabled AHCI in bios, rebooted, BSOD. Went back disabled. Back to were I was. I feel like I am getting closer for a cure on this thing, do I need to unplug all usb devices when doing this. I am a little confused. I tryed to download latest BIOS (0904) but I dont know how to flasch the ROM without paying 30.00 bucks for something that I do not know will work. Also tried, again to download and install the chipset manager that was mentioned in prior post, it still gives me an error (this computer does not meet the minimum requirements). I guess I am a dummy with this new stuff. Could you walk me thru this thing, I have been working on this for about a year now trying to get things going. I feel I am close to a solution. And THANKS so much for support.


My System SpecsSystem Spec
.
06 Jan 2010   #12
asmccoy

win 7
 
 

HI Hammerhead, I have a plain P6T motherboard (the one that you can put in three LARGE video cards). I have had two P6T deluxe V2 boards, One had to RMA because I had ram installed from vendor and it had on close inspection scratches on some of the traces (did not work). I am in the process of RMAing the second, but ASUS is very slow in respondind (took phone number, will call you back) I bought this board because I found it for a little over 100 dollars (brand new in box wrapped and sealed). In BIOS I have enabled everything with usb, set AHCI to enable, reboot, get BSOD. Went back and reset and I am back to where I am now. Thanks for your support.
My System SpecsSystem Spec
06 Jan 2010   #13
HammerHead

win 7 X64 Ultimate SP1
 
 
Bios

OK just read your post on the 0904 bios. That Bios is for the plain P6T. You can flash your bios. Get your manual out and read it. It gives more than one method. My preferred method is with afudos and USB stick. You may have to use a floppy. A floppy I dont believe will hold afudos and the rom file both so you will need two floppies I guess one with afudos and one with the unzipped rom file.

Just keep checking this thread. There is knowledgeable people in this form and some one will show up after while.
My System SpecsSystem Spec
.

06 Jan 2010   #14
whest

XP, Vista, W7 64bit Home Premium
 
 

Asus update is the easiest for beginners - it works from within the OS, and all you need to do is download the latest bios version and select browse and locate it - Asus update V7.16.01 under utilities.

All you have to do is read my post - you missed the fix - it requires a registry edit then you reboot, go to bios, and enable AHCI in the bios - the fix is here - http://support.microsoft.com/kb/922976
My System SpecsSystem Spec
07 Jan 2010   #15
HammerHead

win 7 X64 Ultimate SP1
 
 
AHCI driver

WHEST
Excellent post
My System SpecsSystem Spec
09 Jan 2010   #16
asmccoy

win 7
 
 

Hello again, I have been trying all kinds of things in the bios with no effect, now I am trying to update bios, well now my floppy wont work, when I put floppy in drive with data that has been downloaded from another computer it gives me (this disk must be formatted) I take out disk with data put blank back in click the format button and get an message (windows explorer must shut down) which it does. Now I since I cant get any usb ports to work and now floppy I am thinking about going back to Win XP. I think win 7 is just full of bugs. Another thing I downloaded driver detective, ran scan, found which drivers were bad, then downloaded the recomended drivers to fix, run, rebooted, run scan, still the same old crap, shows my ide and usb drivers out of date. Bought a pci usb card, installed, plugged in all my usb devices and again nothing works.
I tried to format my hard drive to install Win xp but it wont let me, I have been out of the loop on windows DOS for a while, could some one help me out with this, I am sick and tired of trying to get this OS going. Going back to Win XP
My System SpecsSystem Spec
09 Jan 2010   #17
whest

XP, Vista, W7 64bit Home Premium
 
 

Can you please read my last 2 posts carefully they have everything you need to know- the way to update your bios easily and the way to get AHCI to work with the microsoft fix, or read below:
(1) go here - ASUSTeK Computer Inc.
Asus update is the easiest for beginners - it works from within the OS, and all you need to do is download the latest bios version to your desktop, and unzip if necessary, select browse and locate it from within asus update, (which is the safest way) - Install Asus update firstly V7.16.01 under utilities from the above link.
(2) go here to the microsoft fix so you dont get a bsod when you try to start the OS when you have AHCI enabled
Error message when you start a Windows 7 or Windows Vista-based computer after you change the SATA mode of the boot drive: "STOP 0x0000007B INACCESSABLE_BOOT_DEVICE"

This may not work - post back if your still having problems.

This may not work but unless you try it you wont know - what have you too loose.
My System SpecsSystem Spec
11 Jan 2010   #18
asmccoy

win 7
 
 

I am sorry if it seems like I am not reading your post. I am, and THANKS so much. Your advice has been some of the best. However I dont have ASUS update software. The ASUS disk would not work at all (it would give me an error message that this disk is not compatible with this OP system) absolutely useless. So all ASUS software that I have downloaded came from ASUS website. I tried downloading the (ASUS update software program) from ASUS, Extract, then RUN it will give me an error (this software is not compatible with this OP system, please check to see if you have 32 or 64 bit version) which I do, WIN7 64bit, looking at disk as I write, so without floppy,usb,or asus update I cannot update BIOS. A good note though I did get the AHCI, from ide, (to boot, I hope I got that right, or AHPI something like that anyway has to do with in bios) anyway, got that set, booted, no BSOD. I have the manager 8.9.0 1025 software loaded, which should be the very latest device MANAGER or MANAGER ENGINE software, I hope loaded. Now I am getting an IDE error (little check marks on 0, and 1, C drive ) I believe this to be the hard drive (am I correct ?). Hard drive still working ??.Still No USBs, or floppy. I am really thinking about going back to WIN XP and see if this will work.
Can you give me advice on how to reformat drive, I am from the DOS era 70s, 80s, and so on, forgot DOS completely, can you help.
This is the third ASUS board I have been thru in the past year.
Thank you.
My System SpecsSystem Spec
11 Jan 2010   #19
whest

XP, Vista, W7 64bit Home Premium
 
 

Well if you are going back to XP - when you reach custom install during installation of XP delete the partition and recreate the partition in the empty space - it may prompt you to format the drive - it will be empty now, and will only require a quick format. I think this is just to reset the paramaters - once a drive has been formatted you dont need to do a full format even after creating a new partition. Then install WXP to the new partition you created. There is nothing wrong with XP - i would still be using it except it crashes my favourite game.
My System SpecsSystem Spec
12 Jan 2010   #20
asmccoy

win 7
 
 

I tried to use the WXP disk, but the install button is blanked out. Would not install. I think I need to do a boot from dos and reformat entire disk. I think I will pull HD out and reformat in another computer. I am really getting tierd of this, now I am thinking a MB issue. GREAT, my third.
Thanks a whole lot for your time.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 USB ports




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
COM & LPT ports.
Ok I'm not a tech guy but I am trying to get these ports up and running for a car diagnostics obd2 cable, So after plenty of searching I found the COM & LPT ports in devices section, I had to install the ports as they where not listed in the devices section, It doesn't matter which com...
Hardware & Devices
HOw to Map USB ports
I would like to map the ports that are on my desktop machine it seems often when I plug something in I get the message that it'll go faster if put in usb 2.0. I have enhanced usb listed in the device manager. I just need to be able to identify which are which. TIA Douglas
Hardware & Devices
Front USB ports not working, but rear USB ports work…
This is a brand new custom built PC for web browsing for a motel lobby. Win7 Home Premium AMD A4-3300 Llano MSI A55M-P33 FM1 Rosewill FBM-02 MicroATX Mini Tower Running latest BIOS and latest drivers downloaded directly from manufacturer's website. I tried switching between all 3...
Hardware & Devices
USB 3.0 ports refuse to work as USB 3.0 ports
A few days ago I installed a USB 3.0 card (to be precise, this one: 2-Port USB 3.0 SuperSpeed PCI-E Controller Card - Free Shipping - DealExtreme). It uses the very common NEC µPD720200 USB 3.0 controller. I installed the required drivers for Windows 7, and the card worked fine for the first...
Hardware & Devices
2 LAN ports?
I would like to have 2 LAN ports on my computer, but not sure if this will work. Can I just add a PCI LAN card to give me another slot?? I want to plug in my NAS drive and have Internet, but both use Ethernet and I only have one Ethernet port! I wasn't sure whether a second port would be...
Network & Sharing
USB Ports
I am currently running Windows 7 64bit Home Edition on my Gigabyte motherboard (Gigabyte GA-MA78GM-S2H). This motherboard has front and rear USB ports. Q1. How do I distinguish between USB 1.1 and USB 2 for these ports? Q2. How do I update the USB 1.1 ports to USB 2? Any practical help...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:46.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App