Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: USB drives show in Explorer but not devices

03 Feb 2010   #1
Spiffyguy

Win 7 Pro 64bit
 
 
USB drives show in Explorer but not devices

Seems my windows is no longer allowing me to eject drives. Both my flash drive and an external drive fail to show up in remove devices but they show in explorer and are fully browseable. But no eject option. I have tried rebooting, different USB cables/ports. Even did the scp /scannow or whatever it was. Still no change. What gives? I want my remove drive ability back Steve.

Thanks
Spiffyguy


My System SpecsSystem Spec
.
04 Feb 2010   #2
whest

XP, Vista, W7 64bit Home Premium
 
 

Post your system specs
My System SpecsSystem Spec
05 Feb 2010   #3
Spiffyguy

Win 7 Pro 64bit
 
 

Win 7 Pro 64bit
AsRocks X58 Extreme Motherboard
Intel I7 920 (not overclocked)
6gb OCZ ram
750gb Samsung F1 (boot drive)
2x WD 500gb Green drives (data)

I noticed last night while after transferring some data to a WD external drive, when I pulled the USB cable the whole machine just froze. This is after I had plugged in a flash drive to copy over some Mp3s. I could not access the flash drive, although it did show up in explorer. when trying to access it I just got the little blue thinking circle, oh how I miss the hourglass. I checked event viewer this morning and found a few interesting things.

spammed about 10 times.
"The driver detected a controller error on \Device\Harddisk3\DR3. "
and also this
"The device CORSAIR (location (unknown)) is offline due to a user-mode driver crash. Windows will attempt to restart the device 5 more times. Please contact the device manufacturer for more information about this problem."

I will search around and see if there is an out of date driver. Was running really good for a long time, then just crapped up. I am guessing some windows update must have moved something, or updated that the system did not like. I don't really no when it all started and it was far too long ago for a restore I reckon. I hate to have to reinstall too, every time I do I have to go through a long process of authenticating. Over the phone and all. Total pain.

Thanks for the help
My System SpecsSystem Spec
.

05 Feb 2010   #4
whest

XP, Vista, W7 64bit Home Premium
 
 

If you have AHCI enabled in the bios under drive options or sata configuration you need to download and install the intel matrix storage manager for correct functionality - it installs the latest software & driver :

Intel(R) Matrix Storage Manager
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2010   #5
Spiffyguy

Win 7 Pro 64bit
 
 

I checked my bios, it is up to date with the latest version. I did see my controller was set to IDE and not Raid or AHCI. Also I have an option SATAII which is set to IDE as well. Should I change these or will that require windows to freak out and have to be reinstalled. Under storage controllers in device manager I have JMicron JMB36X.
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2010   #6
DocBrown

Win7 Enterprise, Win7 x86 (Ult 7600), Win7 x64 Ult 7600, TechNet RTM on AMD x64 (2.8Ghz)
 
 

I have a Freeware Program called USB Safely Remove


Attached Images
USB drives show in Explorer but not devices-usb_safely_remove.jpg 
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2010   #7
zap

Windows 7
 
 

Until you get this fixed, make sure you shut the computer down before removing things from a USB port.
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2010   #8
whest

XP, Vista, W7 64bit Home Premium
 
 

Firstly are you using the latest drivers for the jmicron (driver page) - below is the way I have it set up on my PC.
You could disable the Jmicron controller, and follow the instructions on the following link - this will let you install the Intel AHCI if you enable it in the bios, (it allows hot swapping of devices). After installation use the safely remove icon in the task bar before removing the usb drive. Make sure you apply the registry fix before you change it from IDE to AHCI in the bios or you will bsod when you try to boot to W7.
http://support.microsoft.com/kb/922976
Driver Page :
ASRock > Products > Motherboard > X58 Extreme > Download

* Best check your manual - I think it will work as your board probably has the intel controller as well - it has on my asus board and thats how I'm running it with the jmicron disabled, and using the intel AHCI, as above, using the microsoft fix. Also you dont need to install the intel matrix storage manager if you do it this way as the driver works fine that microsoft installs, and adds the safely remove option to the taskbar.
My System SpecsSystem Spec
08 Feb 2010   #9
Spiffyguy

Win 7 Pro 64bit
 
 

OK I went into bios and set the SATA to AHCI. Booted up, windows found new hardware. Rebooted. Now I have a static add/remove hardware icon in my systray, which still shows nothing when a USB drive is plugged in. BUT I do have an eject option now in win explorer. So that is a start. Windows of course still ignores the fact I want the to open new folders in the same window even though it is checked. But that is windows I guess. Certainly better than Vista.

I still see the Jmicron in the device manager. Should I install the intel matrix controller and see if that changes the systray icon functionality?
My System SpecsSystem Spec
08 Feb 2010   #10
whest

XP, Vista, W7 64bit Home Premium
 
 

I f your ok with what you have leave it as is.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 USB drives show in Explorer but not devices




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Drives - Hide or Show Empty Drives in Computer Folder
How to Hide or Show Empty Drives in Windows 7 and Windows 8 This tutorial will show you how to have empty removable drives to show or hide in the Computer or This PC folder in Windows 7 and Windows 8. If you want an empty CD/DVD drive to show in the navigation pane, you'll need to set...
Tutorials
My Devices & Printers Won't Show Up
When I click on Devices and Printers in Control Panel, it takes forever to load so I just click on it again and now when I get into it, nothing shows up at all. Is there a way to fix this problem?
Hardware & Devices
My SATA devices show up as SCSI??
Several system information utilities I've run show the SATA devices as SCSI? Any reason? Here are two screen shots. One is from Speccy and the other is from AS SSD Benchmark.
Hardware & Devices
No drives were found...there are no fixed drives to show
I tried everything i could,nothing worked. i think that my hdd is dead few days ago it was working perfectly idk what happen please help me
Installation & Setup
USB mass storage devices dont show in explorer.exe
Hi.I've been experiencing this issue since a week,searched a lot still,found no solution. My laptops USB ports are fine.I have many USB mass storage devices which I can use with other PCs with win xp,7,8,etc. But in my laptop,windows just makes new device connected sound,but nothing appear in...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:31.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App