Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Intel SSD X25-M G2

06 Feb 2010   #1
Submarine

Windows Seven Ultimate 64bit + Vista Ultimate 32bit SP2 Dual Boot
 
 
Intel SSD X25-M G2

Running W7 on this disk since a week. Tried to install the Intel SSD Toolbox. As I have the nVidia 680i chipset, I cannot run automatic TRIM but need to run manual with toolbox. The toolbox says "Raid not supported" for my SSD yet it isn't in my Raid array. Suggestions?


My System SpecsSystem Spec
.
14 Feb 2010   #2
Submarine

Windows Seven Ultimate 64bit + Vista Ultimate 32bit SP2 Dual Boot
 
 

This is getting annoying....
I moved my SSD to SATA port 0. Then made a fresh install of W7 onto the SSD. Next reconnceted my RAID disks onto SATA 1 and 2. SSD first disk in boot order. Reinstalled the Intel toolbox. yet my bootrecord now is on my SSD, I still get "RAID not Supported" in the toolbox.



What do I do now??
My System SpecsSystem Spec
20 Feb 2010   #3
Submarine

Windows Seven Ultimate 64bit + Vista Ultimate 32bit SP2 Dual Boot
 
 

It appears it will not work with my motherboard.
Intel SSD X25-M G2-w7dm.png
Intel SSD X25-M G2-satacontchildren.jpg
I believe I have two options: either destroy may Raid array and restore its full PC-backup on one of the two disks, and hope it works, or buy a PCI card to run the SSD on that one (and hope it works).

Any suggestions here or any idea for another solution?


My System SpecsSystem Spec
.

22 Feb 2010   #4
Submarine

Windows Seven Ultimate 64bit + Vista Ultimate 32bit SP2 Dual Boot
 
 
No more worries

Today the SSD died.
Yesterday it worked just fine, but today when I logged into Vista (on the Raid array), it took forever and started to a black screen for a minute. Then the graphics driver loaded and it worked OK. One parity error per second in event viewer was a bit scary. No errors in Device Manager but Disk Management did not show anything at all but a blank screen. Clicking the SSD in Explorer gave me a freeze and explorer had to be restarted. Trying to generate a Systems Health Report gave me an error. Situation the same regardless if I started Vista from SSD or Raid array (F8).

Starting W7 gave BSOD. Could not read the code as it restarted. Tried running startup repair both from computer and from W7 disk. It allowed me to pick my language and then to choose the repair option but then froze. No OS was detected.

Removed my SSD and now Vista works fine again.

Any suggestions for next step?
Run it over with a truck?
My System SpecsSystem Spec
22 Feb 2010   #5
tw33k

Windows 7 Ultimate (x64) SP1
 
 

My Kingston Intel X25-M died a week after installing it. Best you can do is contact the supplier for a replacement
My System SpecsSystem Spec
22 Feb 2010   #6
Submarine

Windows Seven Ultimate 64bit + Vista Ultimate 32bit SP2 Dual Boot
 
 

Considering the problems I have had, I think I will replace it with an ordinary HDD. Have not found any solution to the Raid issue. Perhaps try again in a year or so, when I hope to build my own machine.
My System SpecsSystem Spec
23 Feb 2010   #7
Submarine

Windows Seven Ultimate 64bit + Vista Ultimate 32bit SP2 Dual Boot
 
 

SSD and W7 is up and running again. Chkdsk on a laptop brought it back. Strange it could not be done from installation DVD. Sounds like it would be difficult to get my Vista backup back if I get problems with my Raid disks.
My System SpecsSystem Spec
01 Apr 2010   #8
Submarine

Windows Seven Ultimate 64bit + Vista Ultimate 32bit SP2 Dual Boot
 
 

So here is the rest of the story.
The SSD failed a couple of more times, was restored with checkdisk but finally gave in. Could not even be formatted. Replaced it. The new disk survived but Vista start-up was slow and Intel Toolbox could of course not be run as the SSD was running on the nForce controller. Reported itself as a SCSI unit and the Intel Toolbox saw it as a Raid device.

Got myself an ASUS U3S6 PSI Ex x4 controller card with two internal SATA III ports and two external USB 3. Plugged the card into the outermost PCI Ex slot, as recommended, and booted into Vista. Installed the USB drivers but not the Marvell AHCI driver. Did the same in W7 on the SSD. Shut down the comp and reconnected the SSD to one of the new card's SATA ports. Booted into BIOS, disabled the SATA port, the SSD was previously installed upon. Its new location was identified by BIOS and I moved it up in boot priority order. Booted into W7 and it installed nicely as an AHCI enabled device. Same in Vista. Now running on Standard Microsoft AHCI driver and the Intel Toolbox works and trims nicely. In fact, as far as I understand, it should now trim automatically.

If anybody else got this problem with a Dell XPS 720, this seems a solution to recommend. Nice to have both USB 3 and Sata III too.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Intel SSD X25-M G2




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
USB port not working Intel USB3 xhci Driver for Intel® 8/9 Series
Hi, Just wondering if anyone has been having the same issue. Windows 7 x64 series 8 motherboard. ASUS z87-expert. My USB3 and USB2 are not working right after I install the Intel USB3 xhci Driver for Intel® 8/9 Series version 3.0.1.41. I have used the setup.exe to install the driver...
Drivers
Intel Core i5-4670K & ASUS Z87-A LGA 1150 Intel Z87 questions
I plan to upgrade to the listed components all of the rest of the hardware has been determined to be compatible. After the components are switched out I want to verify, my approach of Win 7 Pro installation will work and if not, would someone please correct me and give me advice as to the proper...
Hardware & Devices
Intel Corporation - Display - Intel(R) HD Graphics - UPDATE FAILURE??
Hi...I'm running Win7 Home Premium (64-bit), 8Gb RAM, with the chip: Intel Core i7 2600K @ 3.40GHz Sandy Bridge 32nm Technology Graphics is not dedicated and is handled via this Intel chip. During Windows Updates, MS ones download perfectly. However, I also get an additional...
Windows Updates & Activation
Intel SSDs - Configured for Intel CPUs or Excellent with AMDs too?
Hi all Yes, that's about it really... Advice in a previous thread (many thanks) has got me leaning towards Intel. So sorry for the silly question, but are they excellent with AMDs too? I have a X4 965 3.4 GHz and it's running great (for me anyway).
Hardware & Devices
Intel Corporation driver update for Intel(R) Management Engine Interfa
helllo I bought a new laptop now and I am not so well with the technology :o so if someone would help me I would be very thankful it says: Intel Corporation driver update for Intel(R) Management Engine Interface so what do I need to do now? thnx a lot
Windows Updates & Activation
Bizzare Problem with intel DP55WB and Intel integrator Assistant
When i run this intel integrator assistant (IIA) on my mobo dp55wb it shows me Error:This motherboard is not supported by IIA. jus a week back i had updated my bios and my bios boot splash screen with this software and now its tellin me that that this is not suppported...now wat can be the problem...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:04.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App