Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: hard disk prob

01 Apr 2010   #1
raj11650

win 7 build 7600.16385 x64
 
 
hard disk prob

yesterday i reinstalled win 7 x64

on 250GB hard disk with additional 160 GB hard disk

i got 500 GB hard disk with datas when i tried to connect it win 7 doesnt start up saying error reinstall with boot disk something

and when i tried again after disconnecting 500gb hard disk win 7bootd

so its problem with 500gb hd

i remember readng that win 7 got problem recognising larger hard disk

can some suggest the solution for this

(note got important datas on 500gb hard disk which is almost full)

Regards
Raj1402


My System SpecsSystem Spec
.
01 Apr 2010   #2
Jonathan_King

Windows 7 Professional x64
 
 

There are no known issues with Windows 7 and large drives.

Make sure the 250GB drive is set to be the first in the boot priority, in your BIOS.
My System SpecsSystem Spec
01 Apr 2010   #3
raj11650

win 7 build 7600.16385 x64
 
 

yeah 250Gb hard disk set to first priority!!!

i remember airbot posted an article stating win 7 got some issue with larger hd like 500gb and 1tb
My System SpecsSystem Spec
.

01 Apr 2010   #4
Jonathan_King

Windows 7 Professional x64
 
 

Try manually booting from the Windows drive, via the popup boot menu.

Can you attach the 500GB drive after Windows is booted?
My System SpecsSystem Spec
02 Apr 2010   #5
raj11650

win 7 build 7600.16385 x64
 
 

i attached it after booting and it didnt show up actually free space was just 4mb could it be a problem in recognizing it.
is it possible to connect it in usb trough any sort of cable guide me!!!
My System SpecsSystem Spec
02 Apr 2010   #6
MadMaxData

Windows 7 Enterprise x64
 
 

So you have three drives?

1.) 250 GB
2.) 160 GB
3.) 500 GB

Is that correct? Also, are they all SATA drives?
My System SpecsSystem Spec
02 Apr 2010   #7
raj11650

win 7 build 7600.16385 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by MadMaxData View Post
So you have three drives?

1.) 250 GB
2.) 160 GB
3.) 500 GB

Is that correct? Also, are they all SATA drives?


yeah rite and when ever i connect 500 gb win 7 doesnt boot up yeah all r sata disks!!!
My System SpecsSystem Spec
02 Apr 2010   #8
MadMaxData

Windows 7 Enterprise x64
 
 

Sorry for asking such elementary questions, but like I said, I start at ground zero when I troubleshoot. Here's just a few more painful questions.

1.) Did you have the 500 GB drive hooked up when you reinstalled Windows on the 250 GB drive?

2.) Does the BIOS recognize the 500 GB drive?

3.) Is there a master/slave jumper on any of the drives? Yes, some SATA's do indeed have them.

4.) Do you have auto detect setting in the BIOS for your drives? If so, select auto detect for all drives.

5.) Do you currently have an operating system installed on the 500 GB drive, or is just a storage drive?


Answering these questions will undoubtedly result in me being able to fix you up tonight.
My System SpecsSystem Spec
02 Apr 2010   #9
raj11650

win 7 build 7600.16385 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by MadMaxData View Post
Sorry for asking such elementary questions, but like I said, I start at ground zero when I troubleshoot. Here's just a few more painful questions.

1.) Did you have the 500 GB drive hooked up when you reinstalled Windows on the 250 GB drive?

no

2.) Does the BIOS recognize the 500 GB drive?

yes

3.) Is there a master/slave jumper on any of the drives? Yes, some SATA's do indeed have them.

no
4.) Do you have auto detect setting in the BIOS for your drives? If so, select auto detect for all drives.

yes
5.) Do you currently have an operating system installed on the 500 GB drive, or is just a storage drive?

no its on 250 GB disk


Answering these questions will undoubtedly result in me being able to fix you up tonight.
its working now i just removed everything and reconnected each HD and now its working

while installing i got 250 gb 160gb and one 1de 40gb HD

it doesnt boot up when i disconnectide 40b hd

does it need atleast 1 ide hd for boot up??/

anyway thanks + reps
My System SpecsSystem Spec
02 Apr 2010   #10
DocBrown

Win7 Enterprise, Win7 x86 (Ult 7600), Win7 x64 Ult 7600, TechNet RTM on AMD x64 (2.8Ghz)
 
 

Hi raj1402,

Can you do a screen snip of your Disk Management ?


Attached Thumbnails
hard disk prob-disk_management_new_2tbhd.jpg  
My System SpecsSystem Spec
Reply

 hard disk prob




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Confused about installing Windows on my hard disk,hard disk problem
Hi guys, I will try to explain this as simple as i can.So let's start I have laptop ASUS N75SF and it is a year old,so i have decided to format.I have two separate hard disks that are the same brand,SeaGate 9500423 AS, each 500 gb capacity. Before i decided to format , one of my hard...
Installation & Setup
Host disk is running out of room, can't shrink virtual hard disk?
Hi Everyone, I have a challenge with resizing a virtual disk - here are a few details before I plunge into the challenge at hand; 1). The HOST O/S is Windows 7 x64 2). The GUEST O/S is Windows XP 3). The Desktop Virtualization software is VMware Workstation 8 Background - originally when...
Virtualization
games resolution prob..cut off prob
when i start my games like nfs most wanted ,gta san andreas ,counter strike ,prince of persia -the sand of times....my screen is cut off from both the sides... am having out 64 bit windows 7 plz help sort this prob....i tried everthing bt nothing works..:cry::(
Gaming
hard disk boot failure insert system disk press enter
hi sir,im vijay.. im usin 2tb segate new hard disk sir..in my system i cant able to boot my os and also my hard disk ...its showin that hard disk boot failure insert system disk press enter ...i restarted many times its sayin the same problem...in my gigabite mobo bios my hard disk is not get...
General Discussion
low disk space prob...
hiii every one... i have dis prob.... plzzz help me telling the way how to disable it....
General Discussion
Multiple Monitor prob and audio prob as well
Hey All First post here, I did a search and did not find any specific answer to my problem. Firstly I am running Win 7 Ultimate with an Nvidia 8600 GT video card running HDMI through the SPDIF output to the graphics card. My problem is getting my pc to duplicate to my HDTV when I hit the...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 16:05.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App