Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Installing a new ssd

09 Jan 2011   #61
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Quote:
Thanks to whs and gregrocker for all your help. You guys saved my butt.
You are very welcome. That's what we do best - save butts. LOL


My System SpecsSystem Spec
.
10 Jan 2011   #62
garyh99

windows 7 ultimate 32bit
 
 

Another minor problem...I've noticed a startup delay that wasn't there before. It happens on both a cold start and a restart.

The first screen I get is the Acer screen that gives me time to enter BIOS Setup or go to the boot menu. Then I get a screen for a second or two that list all my hard drives. Then comes a 10 to 15 second delay with a flashing cursor in the upper left of the screen. Next the Boot Manager screen for 3 seconds (that's the shortest time msconfig would let me set it). Then Starting Windows screen. Then the password screen. Then the welcome screen for a few seconds.

The part I'd like to eliminate or shorten drastically is the flashing cursor in the upper left corner for 10 to 15 seconds. It acts like it's searching for something, but I don't know what. Any suggestions?
My System SpecsSystem Spec
10 Jan 2011   #63
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by garyh99 View Post
Another minor problem...I've noticed a startup delay that wasn't there before. It happens on both a cold start and a restart.

The first screen I get is the Acer screen that gives me time to enter BIOS Setup or go to the boot menu. Then I get a screen for a second or two that list all my hard drives. Then comes a 10 to 15 second delay with a flashing cursor in the upper left of the screen. Next the Boot Manager screen for 3 seconds (that's the shortest time msconfig would let me set it). Then Starting Windows screen. Then the password screen. Then the welcome screen for a few seconds.

The part I'd like to eliminate or shorten drastically is the flashing cursor in the upper left corner for 10 to 15 seconds. It acts like it's searching for something, but I don't know what. Any suggestions?
That I have never seen. I did, however, notice that the BIOS phase with any SSD is longer than with HDDs. The BIOS is checking whether all attached devices are working properly and that takes some time - apparently a bit longer for the SSD.

I would suggest that this is a particularity of your BIOS. I suggest you detach all external devices for a test and see whether that makes any difference. I would also check all BIOS settings and see whether there is not some odd setting. The screen listing all your hard drives I have never seen either.
My System SpecsSystem Spec
.

10 Jan 2011   #64
gregrocker

 

Try also setting SSD to boot first with no DVD or other device preceding it in BIOS Boot Order.

Remove all floppy listings in BIOS and physically remove the drive.

Do you have the latest BIOS version update?

If so, reset the CMOS: Clear CMOS - 3 Ways to Clear the CMOS - Reset BIOS

Look for fast boot settings in BIOS to try different settings. You can sometimes shorten tests or display.
My System SpecsSystem Spec
10 Jan 2011   #65
garyh99

windows 7 ultimate 32bit
 
 

Thanks again. It was a quick fix. I had set the DVD to boot first in the BIOS. The blinking cursor was the system looking for a boot DVD disk. I reset the BIOS to first boot from the ssd and all is well.
My System SpecsSystem Spec
10 Jan 2011   #66
garyh99

windows 7 ultimate 32bit
 
 

All squared away. 45 secs on a cold boot...from pressing the power button to the Win 7 log on screen. Is that good? The old drive booted much slower, but I didn't time it.
My System SpecsSystem Spec
10 Jan 2011   #67
gregrocker

 

Good enough. I've had it down to 20-30 seconds but that's rare.

Watch your logs to catch hints of what might be tripping up as well as other issues. Here are the troubleshooting fundamentals for Win7: Computer lags every couple seconds
My System SpecsSystem Spec
11 Jan 2011   #68
garyh99

windows 7 ultimate 32bit
 
 

Thanks. Most of my delays seem to be BIOS related, not Win 7 related. The longest delay is the Acer screen that lets me enter setup if I want. I think I've got the latest BIOS, but I'll check.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Installing a new ssd




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows Updates Not Installing : Error Unknown (Sits on Installing)
Hi, To give you some back story, I built my computer the end of August 2012. Ran Smoothly. I decided to get a 60 gig SSD to be the partition that stored Windows. I didnt have much stored on the Main HD so I deleted my original 2TB HD and tried installing on the SSD... found that the SSD was bad...
Windows Updates & Activation
Help Installing a New OS onto my SSD.
Hey, I recently purchased a Samsung 840 SSD, and a new copy of windows 7. I currently have windows 32 bit installed on my PC, but then new copy I bought is a 64 bit version. If anyone could run me through the installation process of the new version of windows that would be great. I want to get...
Installation & Setup
Installing XP with VirtualBox, Then Installing Programs to Virtual OS?
I have 7 Ultimate right now, I want to install XP through VirtualBox, which is all well and fine, I know how to do that. But my question is; can I install programs that will be using XP? Say I give the virtual OS like 30gb of space, around 2gb of RAM, then while running XP in VirtualBox, can I...
Installation & Setup
Sp1 is not installing for me
I have tried 10 times yesterday and once in last ten minutes to install sp1 using windows update on my pc(on laptop atm to post here). I turned off all open programs except windows update.turned off virus and firewall.So far i keep getting unknown error.It downloads as follows 0percent at o0mb fo...
Windows Updates & Activation
Installing Updates and Installing features part of windows setup menu
How do I installing something during the Windows Setup Menu's Installing features and Installing updates? John:D:thumbsup::what:
Installation & Setup
Avg 9 is not installing after installing windows xp
:cry: AVG 9 IS NOT INSTALLING AFTER INSTALLING :orb: WINDOWS XP I HAVE INCLUDED THE REPORT WHAT IT SAYS.:cry: i have installed from that setup previously
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:37.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App