Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No OS on restart as comp tries to boot from USB drive.

30 Jan 2011   #11
Bare Foot Kid
Microsoft MVP

W 7 64-bit Ultimate
 
 

Good to see you got it running and thanks for the update!


My System SpecsSystem Spec
.
03 Feb 2011   #12
CalypsoArt

Win 7 professional 64
 
 

Argg! New situation. I ran the windows system repair. It "fixed" start up errors which I think means it found the old original first install of windows on the 1TB drive. Now when I startup I get the dual boot screen that gives me two choices. below is how they are listed.

Windows 7 professional 64 (recovered)
recovered.

Is there any way to cleanly remove the dual boot without having to wipe and reinstall?
My System SpecsSystem Spec
03 Feb 2011   #13
SIW2

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Vista x64 / 7 X64
 
 

Yes, type msconfig in start search - click the "boot" tab.

Delete the unwanted entry.
My System SpecsSystem Spec
.

07 Feb 2011   #14
CalypsoArt

Win 7 professional 64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by SIW2 View Post
Yes, type msconfig in start search - click the "boot" tab.

Delete the unwanted entry.
Thanks that worked. However, now I'm back to the problem in the original post--in a sense. It seems to have reversed.

Whereas previously, The machine started fine but would hang on a restart or reset--right when it should boot into Windows. Now when I first start up it hangs after post right at the same place. If it hit reset it runs the process again and boots into windows fine. This is the same every time. Intital switch on hangs, reset gives a correct boot up.
My System SpecsSystem Spec
07 Feb 2011   #15
SIW2

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Vista x64 / 7 X64
 
 

Where does it hang - straight after the beep?
My System SpecsSystem Spec
07 Feb 2011   #16
mjf

Windows 7x64 Home Premium SP1
 
 

You could try removing disk 1 (the 1TB) disk entirely from the boot sequence options in the BIOS. In AMI it's under "Advanced BIOS features".

Then with disk 0 alone connected run the system repair up to 3 times.

If on occasion system repair still identifies disk 1 as having a valid OS and puts it back in the BCD as a windows load entry, then you only have one of 2 options as I see it:
(1) disconnect disk 1 when doing a repair or
(2) remove the OS from disk 1.
My System SpecsSystem Spec
11 Feb 2011   #17
CalypsoArt

Win 7 professional 64
 
 

Ok, did all the processes recommended and eventually it seems to be working. Bios sees the C-300 drive and now has it as the default windows drive. Just plugged in my 500gig external usb drive and restarted. The machine defaulted to the correct drive, found windows and started fine. I believe this problem has finally been solved.

Can anyone recommend a good hardware forum. I still have to solve some hardware problems. I tried registering at [Hard] Forum and they rejected me. Huh?
My System SpecsSystem Spec
12 Feb 2011   #18
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by CalypsoArt View Post
Ok, did all the processes recommended and eventually it seems to be working. Bios sees the C-300 drive and now has it as the default windows drive. Just plugged in my 500gig external usb drive and restarted. The machine defaulted to the correct drive, found windows and started fine. I believe this problem has finally been solved.

Can anyone recommend a good hardware forum. I still have to solve some hardware problems. I tried registering at [Hard] Forum and they rejected me. Huh?
Just make a new thread & we will try to help.
My System SpecsSystem Spec
12 Feb 2011   #19
CalypsoArt

Win 7 professional 64
 
 

Arrg! @#%$& problem is back! I spoke to soon. Sorry to be so stupid.

Hope this info can help if anyone feels like sticking with me on this one. Ok.

When I start-up I see Bios info that shows both harddrives.
Disk 0 C-300 (my SSD)
Disk 1 WD-1T (the 1 terrabyte WD drive)

As the start up continues it will often hang. Always if I have the 500gb USB drive plugged in. If before the hang I exit to bios config, the two drives are listed under BOOT in the Hard Drive section, but in boot order the c-300 is not. Yet the USb drive is. (I never has an OS on the USB drive) Resets somehow reconfigure and the c-300 shows up. I have to go into boot order and redo the order. This seems to be happening all the time.
My System SpecsSystem Spec
12 Feb 2011   #20
gregrocker

 

Can you post another maximized Disk Mgmt screenshot with all drives plugged in?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No OS on restart as comp tries to boot from USB drive.




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Hard drive installed, shows in Drive Mngmnt, in Bios, but not in Comp.
I have a backup drive that we had used for for a while (WD 6000aak), previously in an external drive enclosure. I connected it today via USB to find that the computer has the driver installed, the drive appears in the Devices list, but it does not show in My Computer. In "Disk Management" the...
Hardware & Devices
New Comp won't boot up!!!
Hey everyone Built my first computer this summer. It was working good. Then problems started happening. First: The computer would freeze every time I would play any games or videos off the internet. Second: Now, I can't even get the thing to boot up. I press the power button. The...
Hardware & Devices
BSOD - Please Insert Boot Drive or Restart the System
Hi, I have just built a new computer (about 3 months ago now). It has been working fine since then, however about a month ago I had a BSOD and it restarted on its own and works again. I had another two days ago now as well. The unusual thing is after it restarts I get a white error message...
BSOD Help and Support
Hard drive from one comp work in another comp like it did before?
My dad has expensive construction software that he needs on a day to day basis, but his laptop is dying and very slow. Currently his laptop runs Vista x86, and I wanted to give him my laptop that runs 7 x64. Could I swap the hard drives so that its an easy transition, or would that not work? Thanks...
General Discussion
Comp won't finish updates on restart
I'm having an issue with updating my system. My computer installed some updates and wanted me to restart to fully update the system. When I turn the computer on now it shows it's updating (it never progresses past zero) and it doesn't finish the update. Now every single time I go to start my...
Performance & Maintenance
Cant boot from cd, or flash drive windows 7 installation after restart
Hello, im currently running Windows 7 Ultimate 32bit on my laptop. I wanna install windows 7 home premium 64bit in clean install, i have 2 installation DVDs of win 7 home 64bit, one is older, another is lil newer build (more updates in it), but none of them want boot up after laptop restarts. I...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:08.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App