Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: corrupt xp boot ini after 7 install

20 Jun 2009   #1
crank2211

 
 
corrupt xp boot ini after 7 install

Hi Guys, I'm really hoping someone can help me out here as I'm at my wits end.

Background:
I was originally dual booting XP and Ubuntu on my main 240gb drive. I decided to give 7 a shot and in doing so wiped my ubuntu install, formatted a nice 50gb ntfs partition for 7 and installed it fine. However now when trying to boot into my "Previous Windows Installation" I'm getting a blank screen. I've tried using the XP recovery console from the disk to restore the bootmgr however chkdsk fails. I think somehow the partition table got rearranged during my install, and 7 didn't fix it for me. I have no idea what to do anymore since 7 won't allow me to change the partition value in my boot.ini file. I have a feeling that's all i need to do. I'm getting "Access is denied" on bootmgr and boot.ini in my XP home folder when accessing from win7..

Please someone give me some advice.

I've included what I think is all the relevant screenshots of my issue.. Please let me know if you need anymore. Thanks!












edit: Here's the Easy BCD settings:




My System SpecsSystem Spec
.
20 Jun 2009   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 
Boot ini after win 7 install

Quote   Quote: Originally Posted by crank2211 View Post
Hi Guys, I'm really hoping someone can help me out here as I'm at my wits end.

Background:
I was originally dual booting XP and Ubuntu on my main 240gb drive. I decided to give 7 a shot and in doing so wiped my ubuntu install, formatted a nice 50gb ntfs partition for 7 and installed it fine. However now when trying to boot into my "Previous Windows Installation" I'm getting a blank screen. I've tried using the XP recovery console from the disk to restore the bootmgr however chkdsk fails. I think somehow the partition table got rearranged during my install, and 7 didn't fix it for me. I have no idea what to do anymore since 7 won't allow me to change the partition value in my boot.ini file. I have a feeling that's all i need to do. I'm getting "Access is denied" on bootmgr and boot.ini in my XP home folder when accessing from win7..

Please someone give me some advice.

I've included what I think is all the relevant screenshots of my issue.. Please let me know if you need anymore. Thanks!












edit: Here's the Easy BCD settings:

Welcome again

I think I know what happened. If you look in xp boot.ini its looking for boot files on disk 0 part 1. thats where win 7 is. Xp is now in disk 0 part 3 (i think). Did either the deletion of ubuntu, or win 7 install change the disk drive letters?
You may be able to repair it in BCD but Im gonna wait for someone who is more familiar with it than I am.

Hope this points you in the right direction and BTW great first post

Ken
My System SpecsSystem Spec
20 Jun 2009   #3
SIW2

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Vista x64 / 7 X64
 
 

Hi,

Boot.ini is inside a folder?

You really need ntldr, ntdetect.com and Boot.ini directly on the root of the Active partition ( F: ) - not in a folder.

In 7, go to Folder Options and make sure Hidden files and Protected o/s files are showing.

If those 3 files are not on the root of F:

extract from here and copy/move the 3 files ( not the folder) to the root of F:

XPBOOTFILESZIP.zip

EDIT : Just saw Easybcd - you appear to have 2 ntldr entries - remove them.

Then try adding ntldr to Vista bcd like this:

Open an elevated cmd prompt, type: ( press Enter after each line - just copy and paste them into cmd window if you like)

bcdedit /create {ntldr} /d "Windows XP"

bcdedit /set {ntldr} device partition=F:

bcdedit /set {ntldr} path \ntldr

bcdedit /displayorder {ntldr} /addlast


My System SpecsSystem Spec
.

20 Jun 2009   #4
crank2211

 
 

Hi Ken thanks for your reply

I believe what you said is my exact problem. During the Linux uninstall I don't anything was changed, however when reformatting a smaller 50gb partition for 7 and the addition of a smaller 30gb unallocated partition might be my root cause. I noticed after installing 7 the new installation took the drive letter C for itself which used to belong to my 2nd 1tb drive "fatass". It also renamed my xp "f" drive to "g" but I didn't think that mattered too much as I thought the drive letter designation only mattered for the windows instance you were in. I.e. I expected my drive letters to be fine next time I logged into xp. I think right now I need to figure out how to change the partition # in my boot ini within vista as the xp repair console isn't working for me for whatever reason..?
My System SpecsSystem Spec
20 Jun 2009   #5
crank2211

 
 

Boot ini and bootmgr are in root F. I'm just not able to modify ini directly thru notepad in vista.. Access denied.. The second entry u see in easy bcd is from using the bcdedit cmds u listed. I think it's pointing correctly just bad ini
My System SpecsSystem Spec
20 Jun 2009   #6
SIW2

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Vista x64 / 7 X64
 
 

Try renaming it to BOOTOLD.INI.

Then get the one I posted earlier and copy and paste directly onto the F: partition.
My System SpecsSystem Spec
20 Jun 2009   #7
crank2211

 
 

Yup that did it!

I used the ini you provided in the zip, changed it to partition=3 and copied it right into F and voilà..

Seems strange that you can't modify the file directly but can overwrite it via copy/paste, but it works.

Thanks for your help SIW, it's much appreciated
My System SpecsSystem Spec
20 Jun 2009   #8
SIW2

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Vista x64 / 7 X64
 
 

You're welcome - glad it's working for you.
My System SpecsSystem Spec
20 Jun 2009   #9
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 
boot.ini

Quote   Quote: Originally Posted by crank2211 View Post
Hi Ken thanks for your reply

I believe what you said is my exact problem. During the Linux uninstall I don't anything was changed, however when reformatting a smaller 50gb partition for 7 and the addition of a smaller 30gb unallocated partition might be my root cause. I noticed after installing 7 the new installation took the drive letter C for itself which used to belong to my 2nd 1tb drive "fatass". It also renamed my xp "f" drive to "g" but I didn't think that mattered too much as I thought the drive letter designation only mattered for the windows instance you were in. I.e. I expected my drive letters to be fine next time I logged into xp. I think right now I need to figure out how to change the partition # in my boot ini within vista as the xp repair console isn't working for me for whatever reason..?
hey
You should think about what SIW2 said as well. his solution is preferable and you have bcd. the thing about your approach is while you can change the letters and partitions its still gonna be messy. Do you have the XP data backed up? Is the win 7 a new clean install?

Tell me what you would like to do and I'll see if its do'able

hope this helped

Ken
My System SpecsSystem Spec
20 Jun 2009   #10
crank2211

 
 

Just wanted to update real quick.. I double checked the ini and you were right from the beginning SIW, it was "partition=2" not 3.. 3 failed for me
My System SpecsSystem Spec
Reply

 corrupt xp boot ini after 7 install




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
nvidia fsb overclock,mgr corrupt ,boot image corrupt ,cannot reformat
nvidia sys tool changed the fsb overclock system hanged did a reboot sys boot image corrupt mgr corrupt ,boot image corrupt i cannot reinstall windows as well,when i insert bootable usb windows 7,8.1(also the current os i am runnning ) it auto enters repair mode wihout any option before...
Installation & Setup
Clean install WIN7 to new SSD - corrupt Boot Config/partition lost
Hi Firstly, thanks to all those tutorials and help provided in the forum by the forum members/experts - Kudos. Laptop - Sony Vaio VPCEE23FX OS - Windows 7 Home Premium x64 CPU - AMD Athlon II P320 Dual Core 2.1GHz Memory - 8GB (2 x 4gb) DDR3/1066MHz Graphics Card - ATI Mobility Radeon™...
Installation & Setup
Boot corrupt and unreadable, repair/re-install of Windows fails
It's my daughter's computer. A little e-Machine, 250G HD, Windows 7 32-bit on it. Out of nowhere her computer wouldn't boot up. I can get it to try to boot using the Windows disk, it gets so far, and then the repair fails saying: The file or directory C:/Boot is corrupt and unreadable. Please...
Hardware & Devices
Bootmgr corrupt system cannot boot after fresh install
Hey guys newb here please don't shoot I was having trouble migrating my OS to a new ssd and received the "Bootmgr is corrupt system can not boot" screen repeatedly after restoring from system image, kept happening so I just decided on a fresh install. Install went well and was fully...
Installation & Setup
BOOT MGR image is corrupt The sytem cannot boot error! URGENT!!
I installed windows 8 transformation pack (i know im stupid) and after restarting it says BOOT MGR image is corrupt The sytem cannot boot i dont have the windows 7 CD because i installed it from my USB, but i tried putting windows vista CD but it still says the System Cannot boot. please...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:12.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App