Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Major Sata drive problems, cant see HD

02 Mar 2011   #1
Blasted

Windows 7 64bit
 
 
Major Sata drive problems, cant see HD

Hi there, I have a major problem and would appreciate some help.

Firstly my computer spec:

Gigabyte 890GPA-UD3H
AMD Phenom X4 955
4 gig corsair ram
ATI 5830
Original windows 7 64 bit, bought through student offer.

I orignally built my system using 2 X Seagate Barracuda 7200 500 gig hard drives. Before I installed windows i set the motherboard as per the book to raid 0 using both drives as a single drive. I had a few issues with the install to those drives but in the end i did get it to work, I cant remember how though. As far as i know it did see the drives.

Then my motherboard gave up the ghost, i didnt want to lose the data on my raid 0 so i got another motherboard (the same model). I thought to be safe i would get an old drive and install windows to that first. I set the motherboard settings the same as before and it installed, i do recall i had to load drivers from the boot disc. The hard drive is an old Maxtor diamond max 10 sata 150 160 gig.

Next i plugged in the 2 500 gig drives in raid 0, luckily the computer saw them an i was able to extract my photos to a nas that i have. Now one of the 500 gig drives has a broken socket on the back and i thought this would be a good opportunity to get rid of it. I decided to keep the other drive. I formatted it through right clicking on the drive in my computer.

The plan was to get rid of the old 160 gig drive as it does make a little noise now and then and use the remaining 500 gig drive as the boot drive, later building up a seperate raid 1 (mirror) in addition to the boot drive.

So i remove the old drive and plug in the single 500 gig drive. The install wont see it, i have tried diffferent ports and cables. I have tried loading all the drivers off the motherboard disc, i even plugged both 500 gig hard drives back in and it briefly saw them but then lost it again. I have tried removing the cmos battery when i went to the gym. I have also tried boot order, and different sata settings in bios.

Now if i take the 500 gig drive out and plug in the 160 boot drive it fires straight up, i can plug the 500 gig in and the computer sees it and is able to use it.

During start up the before installation the computer registers each drive and shows them as being there.

What ever i do the windows install does not see the drives, let alone let me install to them.

Any help is greatly appreciated.


My System SpecsSystem Spec
.
02 Mar 2011   #2
Jacee
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate 32bit SP1
 
 

In the BIOS ... advanced > peripheral config > secondary sata controller > enabled?
My System SpecsSystem Spec
02 Mar 2011   #3
Blasted

Windows 7 64bit
 
 

Will check it.
My System SpecsSystem Spec
.

02 Mar 2011   #4
Blasted

Windows 7 64bit
 
 

I dont have that option on this motherboard.
My System SpecsSystem Spec
02 Mar 2011   #5
Jacee
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate 32bit SP1
 
 

See this http://forum.giga-byte.co.uk/index.php?topic=4178.0
Don't know if it will help, but possibly their forum can.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Major Sata drive problems, cant see HD




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Problems re-formatting SATA Drive
I had a PC with a 1TB Samsung Serial ATA HDD. The mother board packed up so I bought a new machine. I took the HD out of the old one and mounted it in an external drive housing. Over a number of weeks I managed to recover around 80% of the data from the old disk. I then decided to use that old disk...
Hardware & Devices
Upgrading Hard Disk from SATA to SATA 3 Drive
The time has come for me to wipe the hard drive and re-install Windows 7 following a recent disastrous download that's effectively knocked out my Internet Explorer 11 and rendered Internet browsing difficult. My system has since become unstable and progressively slow and unfortunately, for some...
Hardware & Devices
Installing 7, SATA Drivers? Hard Drive problems... HELP!
So here's the lowdown. I have an Asus x86v thats a few years old and it bluescreened on me a ways back, and since I no longer had the recovery disks (originally vista), I decided to just load linux onto my machine, and I did and it was fine. I got tired of linux and decided to upgrade to...
Installation & Setup
SATA-II Drive on SATA Raid Controller?
Perhaps not a question for sevenforums, but I'd figure you guys would either have the answer, or be able to direct me to the answer. I purchased a Silicon SiI3512 SATA Raid Controller purely to have 2 extra SATA ports which I am using to connect to my case's external drive bays. I have flashed the...
Hardware & Devices
Sata Drive as a Slave Problems
I recently installed a Seagate 2TB Barracuda Sata drive on my PC to use is as a slave drive, but the computer is not showing the drive when I click on My Computer, but when I check the device manager, it is there. What's going on?
Hardware & Devices
Sata problems with IDE drive
Hi I have recently upgraded to Windows 7 and installed onto a Sata 250g drive which runs with no problems. However i also have 2 x IDE drives i use as storage and as soon as i connect them and reboot the system just hangs for hours. I have tried removing the sata drive and installing on the...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 00:08.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App