Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Fresh install win7 home prem 64 bit can not get disk to run !

07 Sep 2017   #11
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi,
Why are you creating partitions the installer will create all that is needed when pointed to the disk that is all Unallocated space
You can split in half the disk or what ever after the install.

Just an example of what an uefi install can do for win-7 users out of the blue one day :)
Why does the “Secure Boot Violation” appear when I enter my WINDOWS 7 OS? | Official Support | ASUS Global


My System SpecsSystem Spec
.
08 Sep 2017   #12
LearningNinja

Windows 7 home premium 64 bit
 
 

ok most of the problems that I have been having are related to the fact that I have a UEFI system but was trying to install MBR.and was following the tutorial in relation to that . Because I made 3 partitions on my HD ready for a fresh install I now now to make sure the HD has only unallacated space on it and I will replace the other memory stick back in due to it been 64Xbit and start again I have studied the tutorial on the installation of win 7 with a UEFI system so I will give it a go tonight! I would have never gotten this far without the support that you guys have been kind enough offer , so I thank you all and will post my results later
My System SpecsSystem Spec
08 Sep 2017   #13
Megahertz07

Windows 7 HP 64
 
 

You must give us ALL hardware specs.
- What is the Gigabyte MB model?
- How much memory you have?

New hardware (MB and CPU) requires drivers that are not on the Win 7 installation disk, that is why we need the hardware specs.
Also, new MB are built to have Win 10 and requires some settings to run win 7.
My System SpecsSystem Spec
.

09 Sep 2017   #14
LearningNinja

Windows 7 home premium 64 bit
 
 

processor: Intel(R) Pentium (R) CPU G620@ 2.60GHZ ....... Prossessor CPUID:206A7h...... clock 100MHZ.... Memory:8192MB .... MODEL NAME :H61MA-D2V..... BIOS VER :F1.... DATE:12/19/2011.... ID 8A01AG03 ... GIGABYTE ULTRA Durable Series Motherboards Dual UEFI BIOS.. Intell Pentium lll XEONA 2590MHZ... Intell HD Graphics ....ACPI x 64 Based PC....

In the BIOS it is set like this..... Boot option..#1 UEFI:A ..... #2 SATA:P...... #3 SATA:S CD/DVD ROM Drives BBS Priorities :SATA P ........ Hard Drive BBS priorities : SATA S.... (both can be disabled )
PCI ROM Priority :EFI Compatable ROM ( or can switch to Legacy ROM) ....... Limit CPUID Maximum :disabled..... Execute Disable Bit :enabled ..... Intel Virtualization Tech :disabled ......Bootup Numlock :enabled ....Full screen LOGO show :enabled .....I cant find any where that says disable secure boot !!!FFS !!!!!!

under Peripherals setting go like this .... LAN PXE Option ROM :disabled (for legacy network devices).... SATA controller:enabled ..... SATA mode :IDE ..... USB controller :enabled....... Legacy USB Support :enabled........ USB3.0 Support :enabled...... XHCI Hand -Off :enabled....... EHCI Hand -Off :disabled ..... Port 60/64 Emulation :disabled ....... DNMT total memory size :MAX......... Internal Graphics memory size :64M ...... After I wiped the Hard Drive I tried again to install win 7 but got boot manager was missing message! And now getting message ... boot image is corrupt or missing ...and reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key ! I HAVE SPENT WEEKS ON THIS AND HAVE GOTTEN NOWHERE !!!! I AM ABOUT TO SMASH THE PC TO BITS !!!!
My System SpecsSystem Spec
09 Sep 2017   #15
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi,
That chip is in no way of need of being installed as uefi
You may have uefi bios but that is where it stops the chip was issued in 2nd quarter 2011 which is only 2 years after win-7 was released which is not compatible with uefi install.

Reset bios to default sata controller should be at ahci on default
You can disable quick start I doubt it has secure boot.

Clean the disk of all existing partitions.
My System SpecsSystem Spec
09 Sep 2017   #16
Megahertz07

Windows 7 HP 64
 
 

- What is the Gigabyte MB model?

You can install win 7 64 as UEFI.
As Mike mentioned, SATA must be set as AHCI, HDD boot as EFI.
- Detach all other HDD's or SSD's and leave on only the target disk.
- On BIOS set the HDD as fist boot option.
- Insert the Win 7 64 installation disk on the ODD drive. On boot, launch the boot menu. You will see two options to boot the Win 7 64 installation disk - Legacy or UEFI. Choose UEFI.
- Important: go to install - advanced and delete ALL partitions till you have only an un allocated space. Create a new (partition).
Installation will create 3 partitions (UEFI - GPT)
- 100M Fat32 UEFI partition
- 120M RAW MS reserved partition
- Big NTFS. Install win 7 on this partition.
My System SpecsSystem Spec
09 Sep 2017   #17
LearningNinja

Windows 7 home premium 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Megahertz07 View Post
- What is the Gigabyte MB model?

You can install win 7 64 as UEFI.
As Mike mentioned, SATA must be set as AHCI, HDD boot as EFI.
- Detach all other HDD's or SSD's and leave on only the target disk.
- On BIOS set the HDD as fist boot option.
- Insert the Win 7 64 installation disk on the ODD drive. On boot, launch the boot menu. You will see two options to boot the Win 7 64 installation disk - Legacy or UEFI. Choose UEFI.
- Important: go to install - advanced and delete ALL partitions till you have only an un allocated space. Create a new (partition).
Installation will create 3 partitions (UEFI - GPT)
- 100M Fat32 UEFI partition
- 120M RAW MS reserved partition
- Big NTFS. Install win 7 on this partition.
WHAT ! WHERE !?????? OK I set SATA to AHCI BUT there is lots more with SATA options I have no idea !
HDD BOOT as UEFI !!! ????? WOULD THAT COME UNDER COMPATIBLE ROM??? ON BIOS SET HDD AS FIRST BOOT OPTION ????? WTF MAN I AM CONFUSED ! OK TRIED THAT DOSNT WORK !
My System SpecsSystem Spec
09 Sep 2017   #18
Megahertz07

Windows 7 HP 64
 
 

I've already asked twice, What is the Gigabyte MB model?
Once you give me the Gigabyte MB model I will look for the manual to guide you properly.
My System SpecsSystem Spec
09 Sep 2017   #19
LearningNinja

Windows 7 home premium 64 bit
 
 

Gigabyte model .... GA-H61MA-D2V I didnt know where to look for that info so I looked inside the PC. Here is some screen shots that I took
Fresh install win7 home prem 64 bit  can not get disk to run !-img_0335.jpg

Fresh install win7 home prem 64 bit  can not get disk to run !-img_0336.jpg


Fresh install win7 home prem 64 bit  can not get disk to run !-img_0338.jpg

Fresh install win7 home prem 64 bit  can not get disk to run !-img_0337.jpg


My System SpecsSystem Spec
09 Sep 2017   #20
Megahertz07

Windows 7 HP 64
 
 

Put the HDD on SATA 0 port. ODD may stay on SATA 4
Manual http://download.gigabyte.us/FileList...d2v_v2.0_e.pdf
- Update your BIOS (yours is F1 and last is F6) http://download.gigabyte.us/FileList...1ma-d2v_f6.exe
Use Q-Flash (F8).

BIOS settings

BIOS Features
Boot option 1 - WD HDD
Boot option 2 - ODD

PCI ROM Priority - EFI Compatible ROM
Limit CPUID Maximum - Disabled

Peripherals
LAN PXE Boot Option ROM - Disabled
SATA Controller - Enabled
SATA Mode Selection - AHCI
Init Display First - IGFX (if you use internal graphics)
Internal Graphics - Enabled
Internal Graphics Memory Size - 1024M
DVMT Total Memory Size = Max

To install Win 7 64 follow post #16
Boot Win 7 64 disk as UEFI
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Fresh install win7 home prem 64 bit can not get disk to run !




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Install sys image Win7 home prem 64bit in Dell Inspiron 5748
I have a Dell Inspiron 5721 running Win7 home premium 64bit SP1 - 3rd Gen i7-3537U proc I'm trying to save a System Image and transfer it to a Dell Inspiron 5748 that is running Win 8.1 - 4th Gen i7-4510U proc. The 5748 had Win7 HP64bit SP1 loaded on it, but I lost it due to an...
Installation & Setup
BSOD - Fresh Install of Win7 Home Prem 64bit - While playing cod4
Fresh install of Windows 7 Home Premium x64, I have 5 other hard drives, the only thing I did was reinstalled win7 on my SSD (my main drive) due to I have receiving to many BSODS before for things I didn't understand so I figured might as well reinstall all seemed well until I was: playing cod4,...
BSOD Help and Support
Genuine OEM Win Home Prem x64 fresh reinstall 0Xc004F063 error
Hello guys, A month back i purchased an SSD for my old HP envy laptop(purchased in 2010). I removed the old harddrive and chuked in the ssd in its place and reinstalled the windows home prem x64 edition using the the key extracted from my windows installation on my old harddrive. Everything...
Windows Updates & Activation
win7 home prem desktop/win7 pro home network issues
--edit, see my second post... This is supposed to be easy? OK, first I have a desktop, win 7 pro 64. I never thought I'd own a laptop, need networks so I might have disabled something at some point. (I've disabled everything I don't need for performance reasons - game/graphics rig) It...
Network & Sharing
New build, fresh install of Win7 home prem. Issues
Ok, so I built a new PC lastnight and proceeded to install what I thought to be Windows 7 Home Premium 64bit. After the installation was done, I checked system properties and it's showing as a 32bit OS. Here are my system specs: AMD Phenom II x6 1055T Thuban 2.8Ghz Processor 4Gb of G.Skill...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:13.
Twitter Facebook Google+