Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Sata problems with IDE drive

13 Feb 2010   #11
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by moults View Post
I've just done a fresh install of XP pro and all drives show and work properly. This must be a windows 7 bug surely. I upgraded from xp pro 32 bit to windows 7 64 bit.

Now i have all drives working maybe i should try to reinstall 7 but i'm loathed to remove the other 2 drives in case they don't work after the install. Is there a problem installing 7 onto my sata drive while the other 2 are connected?
No, a BIOS setting.

Have a read of this tutorial:

Dual Boot Installation with Windows 7 and XP


My System SpecsSystem Spec
.
13 Feb 2010   #12
moults

windows 7
 
 

thanks again for the swift response but i don't want a dual boot system i just want to replace xp pro with 7
My System SpecsSystem Spec
13 Feb 2010   #13
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by theog View Post
Can you post a screenshot of BIOS BOOT SEQUENCE?

https://www.sevenforums.com/tutorials...en-forums.html
Check the BIOS BOOT SEQUENCE.
My System SpecsSystem Spec
.

13 Feb 2010   #14
moults

windows 7
 
 

screenshot


Attached Thumbnails
Sata problems with IDE drive-boot-sequence.jpg  
My System SpecsSystem Spec
13 Feb 2010   #15
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by moults View Post
screenshot
That's looking good for Win 7 to boot first.
My System SpecsSystem Spec
17 Feb 2010   #16
Vancity

Windows 7 64bit
 
 

Was a solution ever found for this? I am having the identical problem. Single SATA connected boots fine. Add IDE storage drives, check and recheck boot sequence, and I can't get system to boot. "No OS found". Even though the boot sequence is set to sata first it will only attempt to boot from IDE once they are connected.
My System SpecsSystem Spec
17 Feb 2010   #17
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Vancity View Post
Was a solution ever found for this? I am having the identical problem. Single SATA connected boots fine. Add IDE storage drives, check and recheck boot sequence, and I can't get system to boot. "No OS found". Even though the boot sequence is set to sata first it will only attempt to boot from IDE once they are connected.

Yes, moults last post.

Check your manual page 47:

GA-MA785GT-UD3H (rev. 1.0) - GIGABYTE - Support&Download - Motherboard - Manual
My System SpecsSystem Spec
17 Feb 2010   #18
Vancity

Windows 7 64bit
 
 

Are you refering to something o page 47 specifically that I'm overlooking or advanced bios in general?

Quote   Quote: Originally Posted by Vancity View Post
Was a solution ever found for this? I am having the identical problem. Single SATA connected boots fine. Add IDE storage drives, check and recheck boot sequence, and I can't get system to boot. "No OS found". Even though the boot sequence is set to sata first it will only attempt to boot from IDE once they are connected.
My System SpecsSystem Spec
17 Feb 2010   #19
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Vancity View Post
Are you refering to something o page 47 specifically that I'm overlooking or advanced bios in general?

Quote   Quote: Originally Posted by Vancity View Post
Was a solution ever found for this? I am having the identical problem. Single SATA connected boots fine. Add IDE storage drives, check and recheck boot sequence, and I can't get system to boot. "No OS found". Even though the boot sequence is set to sata first it will only attempt to boot from IDE once they are connected.
Check with the manual:


Attached Thumbnails
Sata problems with IDE drive-capture.jpg  
My System SpecsSystem Spec
17 Feb 2010   #20
Vancity

Windows 7 64bit
 
 

Hi theog,

My boot sequence is virtually the same, other than I have mine set to cd/dvd drive first, hard drive second. For the Hard Disk Boot Priority, I have it set to my SATA first. I will change the first boot device to hard drive and try that. Would it think my IDE hard drive is a cd/dvd drive? And if it did, when it realized there was no OS in it, would it not attempt to boot from the second device, the SATA hard drive with the OS installed?

Thanks for your assistance.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Sata problems with IDE drive




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Problems re-formatting SATA Drive
I had a PC with a 1TB Samsung Serial ATA HDD. The mother board packed up so I bought a new machine. I took the HD out of the old one and mounted it in an external drive housing. Over a number of weeks I managed to recover around 80% of the data from the old disk. I then decided to use that old disk...
Hardware & Devices
Upgrading Hard Disk from SATA to SATA 3 Drive
The time has come for me to wipe the hard drive and re-install Windows 7 following a recent disastrous download that's effectively knocked out my Internet Explorer 11 and rendered Internet browsing difficult. My system has since become unstable and progressively slow and unfortunately, for some...
Hardware & Devices
Installing 7, SATA Drivers? Hard Drive problems... HELP!
So here's the lowdown. I have an Asus x86v thats a few years old and it bluescreened on me a ways back, and since I no longer had the recovery disks (originally vista), I decided to just load linux onto my machine, and I did and it was fine. I got tired of linux and decided to upgrade to...
Installation & Setup
SATA-II Drive on SATA Raid Controller?
Perhaps not a question for sevenforums, but I'd figure you guys would either have the answer, or be able to direct me to the answer. I purchased a Silicon SiI3512 SATA Raid Controller purely to have 2 extra SATA ports which I am using to connect to my case's external drive bays. I have flashed the...
Hardware & Devices
Major Sata drive problems, cant see HD
Hi there, I have a major problem and would appreciate some help. Firstly my computer spec: Gigabyte 890GPA-UD3H AMD Phenom X4 955 4 gig corsair ram ATI 5830 Original windows 7 64 bit, bought through student offer.
Installation & Setup
Sata Drive as a Slave Problems
I recently installed a Seagate 2TB Barracuda Sata drive on my PC to use is as a slave drive, but the computer is not showing the drive when I click on My Computer, but when I check the device manager, it is there. What's going on?
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:39.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App