Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Sata problems with IDE drive

13 Feb 2010   #1
moults

windows 7
 
 
Sata problems with IDE drive

Hi

I have recently upgraded to Windows 7 and installed onto a Sata 250g drive which runs with no problems. However i also have 2 x IDE drives i use as storage and as soon as i connect them and reboot the system just hangs for hours.

I have tried removing the sata drive and installing on the smaller (80gb) IDE drive and all goes well until i connect any other drive.

This driving me nuts as i need to access the larger IDE drive as it stores all my music and photo's etc.

I can run 7 on either drive but not when both types are connected.

Help please


My System SpecsSystem Spec
.
13 Feb 2010   #2
monkeys breath

windows
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by moults View Post
Hi

I have recently upgraded to Windows 7 and installed onto a Sata 250g drive which runs with no problems. However i also have 2 x IDE drives i use as storage and as soon as i connect them and reboot the system just hangs for hours.

I have tried removing the sata drive and installing on the smaller (80gb) IDE drive and all goes well until i connect any other drive.

This driving me nuts as i need to access the larger IDE drive as it stores all my music and photo's etc.

I can run 7 on either drive but not when both types are connected.

Help please
make sure that the ide drives are set to master and slave and connect to their ribbon cable in the correct order. even though you have a sata drive on a lot of mobos if your ide drives are not jumpered correctly the system will just hang during hardware detection.
My System SpecsSystem Spec
13 Feb 2010   #3
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Make sure your SATA is first in BIOS.


Attached Images
Sata problems with IDE drive-capture3.jpg 
My System SpecsSystem Spec
.

13 Feb 2010   #4
moults

windows 7
 
 

thanks for the swift response but i have done both of these things but to no avail.
My System SpecsSystem Spec
13 Feb 2010   #5
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Can you list the BOOT SEQUENCE?


Attached Thumbnails
Sata problems with IDE drive-capture4.jpg  
My System SpecsSystem Spec
13 Feb 2010   #6
moults

windows 7
 
 

My boot sequence is

1st SATA drive
2nd DVD Drive
3rd 2nd dvd drive
4th Master hdd
5th Slave hdd

All works fine until i try to start with all drives connected.
My System SpecsSystem Spec
13 Feb 2010   #7
moults

windows 7
 
 

Theog i notice you live in Hampshire. I moved to Cornwall from hants.
My System SpecsSystem Spec
13 Feb 2010   #8
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Can you post a screenshot of BIOS BOOT SEQUENCE?

https://www.sevenforums.com/tutorials...en-forums.html
My System SpecsSystem Spec
13 Feb 2010   #9
monkeys breath

windows
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by moults View Post
My boot sequence is

1st SATA drive
2nd DVD Drive
3rd 2nd dvd drive
4th Master hdd
5th Slave hdd

All works fine until i try to start with all drives connected.
now are your dvd drives sata or ide? if ide they need to be mastered and slaved. you could also try disconnecting them and try booting with the 3 hdd's.
My System SpecsSystem Spec
13 Feb 2010   #10
moults

windows 7
 
 

I've just done a fresh install of XP pro and all drives show and work properly. This must be a windows 7 bug surely. I upgraded from xp pro 32 bit to windows 7 64 bit.

Now i have all drives working maybe i should try to reinstall 7 but i'm loathed to remove the other 2 drives in case they don't work after the install. Is there a problem installing 7 onto my sata drive while the other 2 are connected?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Sata problems with IDE drive




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Problems re-formatting SATA Drive
I had a PC with a 1TB Samsung Serial ATA HDD. The mother board packed up so I bought a new machine. I took the HD out of the old one and mounted it in an external drive housing. Over a number of weeks I managed to recover around 80% of the data from the old disk. I then decided to use that old disk...
Hardware & Devices
Upgrading Hard Disk from SATA to SATA 3 Drive
The time has come for me to wipe the hard drive and re-install Windows 7 following a recent disastrous download that's effectively knocked out my Internet Explorer 11 and rendered Internet browsing difficult. My system has since become unstable and progressively slow and unfortunately, for some...
Hardware & Devices
Installing 7, SATA Drivers? Hard Drive problems... HELP!
So here's the lowdown. I have an Asus x86v thats a few years old and it bluescreened on me a ways back, and since I no longer had the recovery disks (originally vista), I decided to just load linux onto my machine, and I did and it was fine. I got tired of linux and decided to upgrade to...
Installation & Setup
SATA-II Drive on SATA Raid Controller?
Perhaps not a question for sevenforums, but I'd figure you guys would either have the answer, or be able to direct me to the answer. I purchased a Silicon SiI3512 SATA Raid Controller purely to have 2 extra SATA ports which I am using to connect to my case's external drive bays. I have flashed the...
Hardware & Devices
Major Sata drive problems, cant see HD
Hi there, I have a major problem and would appreciate some help. Firstly my computer spec: Gigabyte 890GPA-UD3H AMD Phenom X4 955 4 gig corsair ram ATI 5830 Original windows 7 64 bit, bought through student offer.
Installation & Setup
Sata Drive as a Slave Problems
I recently installed a Seagate 2TB Barracuda Sata drive on my PC to use is as a slave drive, but the computer is not showing the drive when I click on My Computer, but when I check the device manager, it is there. What's going on?
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:31.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App