Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Installing Windows 7 on WD Caviar Black 1TB

22 Feb 2010   #1
ndemarais

Windows 7
 
 
Installing Windows 7 on WD Caviar Black 1TB

I am trying to install Windows 7 64 bit on the computer I built this weekend.

It's components are:
Gigabyte GA-P55A-UD4P motherboard
Corsair 2x 2GB DDR3 1333 MHz
Intel i5 processor
WD Caviar Black 1 TB
Nvidia 9800 GT video card

The problem I have is when I am installing Windows, it can't find my HDD. It appears in the BIOS and I am trying to run it IDE although AHCI is an option. It's a SATA drive. I am pretty sure I have the most up-to-date drivers for the motherboard and on the MS website it says that the HDD is supported by Windows 7.

I have tried changing various parameters. I've plugged it into each of the 8 SATA ports on the board. When I plug it into the 6 GB/s ports, a driver shows up, but it still won't find the HDD. I've put the SATA drivers onto my thumb drive to try to boot it from there. None of these work.

Any thoughts on what I should do? I'm considering returning the HDD for a new one...


My System SpecsSystem Spec
.
22 Feb 2010   #2
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ndemarais View Post
I am trying to install Windows 7 64 bit on the computer I built this weekend.

It's components are:
Gigabyte GA-P55A-UD4P motherboard
Corsair 2x 2GB DDR3 1333 MHz
Intel i5 processor
WD Caviar Black 1 TB
Nvidia 9800 GT video card

The problem I have is when I am installing Windows, it can't find my HDD. It appears in the BIOS and I am trying to run it IDE although AHCI is an option. It's a SATA drive. I am pretty sure I have the most up-to-date drivers for the motherboard and on the MS website it says that the HDD is supported by Windows 7.

I have tried changing various parameters. I've plugged it into each of the 8 SATA ports on the board. When I plug it into the 6 GB/s ports, a driver shows up, but it still won't find the HDD. I've put the SATA drivers onto my thumb drive to try to boot it from there. None of these work.

Any thoughts on what I should do? I'm considering returning the HDD for a new one...
Run it Sata, not IDE.
My System SpecsSystem Spec
25 Feb 2010   #3
ndemarais

Windows 7
 
 

Fixed the problem. And now have it running just fine.
For anyone else who has this problem, or problems similar to it, it's a simple fix.

The problem is the HDD was formatted in the factory in a manner that Windows 7 couldn't recognize. I installed Windows 7 onto another HDD, and used it to find and reformat my 1 TB HDD. To reformat it, go to control panel, system administration, device manager, and reformat and assign a volume to the original HDD.

Should solve everything.
My System SpecsSystem Spec
.

25 Feb 2010   #4
Zepher

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

Win 7 64bit installed fine on my machine with a 1TB Black and I just installed Win 7 Home Premium 64bit on a friends machine with a 1TB Black, Mine was an OEM Drive and his was a Retail drive.

Hopefully you don't have a faulty drive, as my first 1TB black only lasted 9 days before failing. I currently have 3 Black drives and they are working great.
My System SpecsSystem Spec
26 Feb 2010   #5
ndemarais

Windows 7
 
 

Hopefully I don't have a faulty drive. That would suck. Guess we'll just have to wait and see. I'm just glad it works. I have a warranty so it'll be easy to replace. It's just more of an inconvenience than anything.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Installing Windows 7 on WD Caviar Black 1TB




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
WD Caviar Black HDD not performing right
Hi i had a thread about this before but never seemed to identify the problem. Basically i had a WDC 750GB drive that started failing and got it replaced by an identical one. the symptoms were it getting noisy and slower. Anyway the new drive that came was tested fine by several programs but...
Performance & Maintenance
Windows warns WD Caviar Black HDD is dying, testing shows nothing
Hi I'm having some weird problems with one of my internal HDDs. I have 2 640 WD Caviar Black. One of them has only one partition, used only for media (music, films, photos). About 2 days ago Windows start giving warning messages about that driver. ImageShack® - Online Photo and Video Hosting I...
Hardware & Devices
WD caviar black 32 or 64 MB cache
deleted please dont mind this, silly me
Chillout Room
WD Caviar Black problem
So, I picked up two 2TB drives today. One works, the other one half works. The external works just fine. The internal, which is a Caviar Black, is recognized by BIOS just fine, and I can see it in the Device Manger, but not Explorer. In the attachment it shows: My primary SSD:...
Hardware & Devices
WD Caviar Black noisy?
I purchased two WD Caviar Black drives a few months ago, at the time I had a 32-Bit version of Windows 7 (7100) installed, and the machine was quieter than quiet. Since installing my 64-Bit RTM it seems like the drives "clicks" at lot now when it is "working" ... what could cause that? I know...
Hardware & Devices
WD Caviar Black 1TB Slow?
Hello! I've just installed a new computer and I don't know if my Western Digital Caviar Black 1 TB SATA Hard Drive ( WD1001FALS) is slow or not. Are there any drivers or updates for the disk?
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:51.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App