Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: win 7 installation issue

06 May 2009   #1
azteen

xp home - win 7 x64 rc 7100
 
 
win 7 installation issue

hi,

here is the problem i'm having. i downloaded both 32 bit rc and 64 bit rc from microsoft. burned both to dvd as i have with numerous images before.
used 3 different programs. downloaded the iso's from microsoft twice.

i have my boot order set to dvd 1st. when it asks me to hit any key to boot dvd the machine restarts. i am able to boot to xp home and xp pro cd and load windows from each, also my hiren's boot cd will load and run.

no matter how many times i burn this or what speed i burn it at i get the same issue. even when i used an older beta of 7 that i installed previously although on another system and i know the disc worked. i recently upgraded the pc.

i have machine overclocked, but i already reverted back to defaults and same issue. all the hardware is in good working order.

system specs
core i-7 920 @ 3.7ghz
evga x58 tri sli motherboard
6gb ddr3 corsair dominator 1600mhz
500gb sata2 seagate 32mb
asus dvd-rw sata
creative x-fi extreme music pci
true 1366 w/120mm fan
ati 4870 hd 1gb
750w psu

system more than meets the requirements. i also tried a few different ways to try to get win 7 setup to go on a usb thumb drive. i kept having problems with it.. i know machine is capable of booting to usb. i tried different ide/achi settings, did'nt seem to help either. also i tried ide dvd-rw instead of the sata, again the same rebooting.

my machine is stable even with the overclock tested with prime95 and intelburntest 1.9 and all the temps are good too. everything basically works great until i run a win 7 installation dvd. i have not tried to use the upgrade while in windows, but i probably will. i would prefer a fresh install anyways.

anyways i hope someone can help me figure this one out. thanks.


My System SpecsSystem Spec
.
06 May 2009   #2
DocBrown

Win7 Enterprise, Win7 x86 (Ult 7600), Win7 x64 Ult 7600, TechNet RTM on AMD x64 (2.8Ghz)
 
 

Some members have said to not have more than 2gb ram during install
My System SpecsSystem Spec
06 May 2009   #3
azteen

xp home - win 7 x64 rc 7100
 
 

thanks i'll give it a shot and let you know what happens.
My System SpecsSystem Spec
.

06 May 2009   #4
azteen

xp home - win 7 x64 rc 7100
 
 

well you nailed it right on the head i took out 2 of the 3 2gb sticks and it went straight to setup like it should have. thanks for the quick and accurate reply.

when i get it loaded i'll send some feedback with this issue.
My System SpecsSystem Spec
06 May 2009   #5
DocBrown

Win7 Enterprise, Win7 x86 (Ult 7600), Win7 x64 Ult 7600, TechNet RTM on AMD x64 (2.8Ghz)
 
 

Welcome azteen, Update your specs & user profile. Lots of great members here


Attached Images
win 7 installation issue-just-wanted-say-hi.gif 
My System SpecsSystem Spec
07 May 2009   #6
azteen

xp home - win 7 x64 rc 7100
 
 

well got it installed...but now that it is installed and i tried to add my ram back in it reboots just like it did when i tried to run setup from cd.
this happens with 2 2gb sticks or 3 2gb sticks..if i go back to 1 2gb stick it works fine. whats the point of having the 64 bit if you are stuck at 2gb lol.

anyway thanks again for your help.
My System SpecsSystem Spec
07 May 2009   #7
DocBrown

Win7 Enterprise, Win7 x86 (Ult 7600), Win7 x64 Ult 7600, TechNet RTM on AMD x64 (2.8Ghz)
 
 

I am sure others have resolved this problem, you will have to do a little bit of searching & reading th many post here. Because I have seen members running with 6gb & 8gb
My System SpecsSystem Spec
08 May 2009   #8
azteen

xp home - win 7 x64 rc 7100
 
 

turns out a bios update allows me now to use 6gb without issue.
My System SpecsSystem Spec
08 May 2009   #9
Robber79

Win Vista Ul. Winxp.pro.sp3 Win7 RC 7100
 
 

I started installing win7 RC from scratch, at first it was working till it reached "completeing installtion" and it went to restart it freezed on the windows logo and no action from the H.D.D or the DVDRom when i tried it again it freezed after "windows preparing files" only the "starting windows" with the win logo, i tried to upgrade running it on winXP it didn't work also, i made 2 copies from the iso source with 2 different DVDRom and 2 different DVD discs. PS: i installed this copy from the same DVD disc i used on my desktop, on a my Dell Notebook with 3G RAM it worked so fine with no sweet and no problems.
PS: I have one ram with double side chips and the other one is single side chips.
I am really stuned, plz help.
My System SpecsSystem Spec
08 May 2009   #10
azteen

xp home - win 7 x64 rc 7100
 
 

could be ram issue..try it with each single stick..or run memtest

try partitioning the drive with another utility...not setup from win cd/dvd
like gparted patition magic even the utility for your specific hd manufacturer data lifeguard (wd) all the major drives offer one

if you can find a hiren's boot cd it has all the stuff you need on it..it's about 97 mb iso

more than likely your setup dvd is ok if it worked on a different machine.

i hope something might work for you
My System SpecsSystem Spec
Reply

 win 7 installation issue




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Installation Issue
I have just got Windows 7 Ultimate. I accept the Licence Agreement, set my partitions as i want them but when it gets to the expanding files part it will hang at 0%. This happens on both the 32 & 64 bit disc. This is a brand new purchase which I opened it about an hour ago. The laptop...
Installation & Setup
Installation Issue with IE9, Etc.
I'm having two issues which may or may not be related. A day or two ago I noticed that my IE9 was no longer working. When I go to click the IE9, nothing happens. I decided to just uninstall it, but IE9 isn't even listed anywhere on the uninstall list. I try to download it off Windows Update,...
Windows Updates & Activation
Installation issue w/W7 & SSD/ HDD
I just build my first computer (core i7, Sabertooth X58 MB, 64GB SSD, 1TB HDD) and installed Windows 7 HP 64B. I wanted OS on SSD and only save data on HDD. The drive boot order is first HDD and then SSD. I want to minimize start up time and not place any OS files on HDD. More importantly,...
Installation & Setup
USB Installation Issue
So im having issues with my PNY 8gb Flash drive that im trying to use to install 7 onto my desktop. The problem is that whenever I insert it into my computer and try and boot off it, (Clean install btw) even though the bios menus detect the drive when I boot it acts as though it didnt insert....
Installation & Setup
dvd installation issue
i am able to get windows 7 to boot and start the installation but before i get to select the partition i get a message saying; A required CD/DVD drive device driver is missing. If you have a driver floppy disk, CD, DVD, or USB flash drive, please insert it now. i am trying to install to a...
Installation & Setup
Installation Issue
I know the answer is don't upgrade a Windows 7 install however I am putting Win 7 on my son's system. In the upgrade process it tells me to close "PC Cillin Network service" but I have never had PC Cillin on that system. Anyone have any ideas how I might fix this issue? Otherwise I will just...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:12.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App