Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: ACPI issues during clean Win 7 installation

18 Jul 2010   #1
cherrycherry

Windows Vista
 
 
ACPI issues during clean Win 7 installation

I've been trying to install windows 7 to my newly built system. (5th system built but first time having issues and I'm frazzled) I have only the bare minimum hooked up so:

CPU: AMD Phenom II X6 1090T Black Edition
MOBO: MSI NF980-G65 AM3 NVIDIA nForce 980a SLI HDMI ATX AMD Motherboard
RAM: 8GB (2x4)
and a CDdrive with my Windows 7 Pro disc

With my BIOS on all defaults and booting from CD it will load until it says 'Starting Windows' then I get the error 0x000000A5. Searching around it seems this issue is usually related to the BIOS not being ACPI compliant. When I disable ACPI I just get the message that my BIOS is not ACPI compliant instead of the stop error.

My MOBO clearly says Windows 7 ready so what else can I try?


My System SpecsSystem Spec
.
18 Jul 2010   #2
Lomai

Win7 HP (x64)/Win7 Ultimate (x64)
 
 

Hi

Welcome to Seven Forums :)
If you have access to the internet from another PC, try looking for BIOS Updates to your motherboard. Download and install that.

Also have a look at this SF Thread to give you a heads-up on how you can address your issue

Keep us posted on your progress
My System SpecsSystem Spec
18 Jul 2010   #3
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

My System SpecsSystem Spec
.

18 Jul 2010   #4
cherrycherry

Windows Vista
 
 

Well while looking for a bios update I noted that the mobo doesn't support the six core phenom ii. I did a help ticket to MSI because I know there are people running it, apparently with a beta bios update that you can only get from MSI. So now I'm just waiting... and hoping this will fix it, or atleast get me a little closer.
My System SpecsSystem Spec
18 Jul 2010   #5
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by cherrycherry View Post
Well while looking for a bios update I noted that the mobo doesn't support the six core phenom ii. I did a help ticket to MSI because I know there are people running it, apparently with a beta bios update that you can only get from MSI. So now I'm just waiting... and hoping this will fix it, or atleast get me a little closer.
Did you not check before getting the CPU?
My System SpecsSystem Spec
18 Jul 2010   #6
cherrycherry

Windows Vista
 
 

It's the same setup an online friend is running. He never mentioned having to contact MSI for the bios though.
My System SpecsSystem Spec
18 Jul 2010   #7
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by cherrycherry View Post
It's the same setup an online friend is running. He never mentioned having to contact MSI for the bios though.
Thatís mates for youíre. :)
My System SpecsSystem Spec
18 Jul 2010   #8
cherrycherry

Windows Vista
 
 

Well thanks for the help. Got the updated BIOS from my friend and was able to flash it and install with no issue. Frustrating ordeal but atleast I learned something.
My System SpecsSystem Spec
18 Jul 2010   #9
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

That is good news, well done.
My System SpecsSystem Spec
18 Jul 2010   #10
gregrocker
Microsoft MVP

 

Now the issue will be found for anyone Googling problems with MSI NF980-G65 AM3 NVIDIA nForce 980a SLI HDMI ATX AMD Motherboard and AMD Phenom II X6 1090T Black Edition during Win7 install.

Perhaps you or your friend can post a link to the BIOS update so others can also have the solution.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 ACPI issues during clean Win 7 installation




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
BIOS not ACPI compliant during installation, Windows 7, Asus X751MA
Hello everybody, Since 2 days i'm running into troubles with the installation of Windows 7 on an Asus notebook X751MA with pre-installed Windows 8.1. The first manipulations i've done in BIOS are: Security tab -> Secure boot on Disable Boot tab -> Launch CSM on Enable. Set first...
Installation & Setup
Major Latency Issues - Video & Audio, dxkrnl.sys, ndis.sys, acpi.sys
Hi All, I've been having issues with latency after a recent build and fresh install of Win 7 Home Premium. When playing video (especially online) I see horizontal bars flash randomly on the video screen. I also hear audio crackles / cut outs when I'm playing music through Foobar and browsing the...
Graphic Cards
BIOS not ACPI compatible BSOD on clean install of Windows 7?
I'm trying to install Windows 7 on a Compaq Presario 2100 laptop with 1GB of RAM and known good HDD. I ran memtest 86 for 12 hours with no errors. The BIOS sucks and has no options for ACPI, power management, or even serial/parallel port addressing, only boot order, system info, and password. ...
Installation & Setup
Resolving ACPI Issues
Hey guys, I'm just here to make sure I'm doing everything right. I read up on some other people having ACPI issues with their computers, and I ended up with some the on 8/26. At first, it was just crashes, but it got to the point to where I had nothing but ACPI compliance BSODs. I read on...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:44.
Twitter Facebook Google+