Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Audio output problem

15 Apr 2011   #1
craignz

Windows 7 x64
 
 
Audio output problem

I have been having problems over the last several weeks with 5.1 audio tracks being played as 2.0 output using WMC. After further investigation I have now found the problem. It turns out that Windows Media Center will set the audio output based on the very first audio channel used on the DVD. Given that a normal DVD will change the audio format several times during the trailers and menu and even in some instances at the start of a movie, it is important for the player to update the codec each time the audio stream changes. For instance, some DVD's jump straight to the movie and begin in Dolby Digital. Others though start with some sort of warning or information screen and in that case they start in stereo mode. What ever this is then WMC will use this for the movie.
Here are some results I found:
If the movie contains no adverts or menus then it always plays in 5.1. If the move contains adverts or menus it will likely play in 2.0. Why? Because most introductory sequences on movies begin with some sort of warning screen or information screen which is in 2 channel stereo audio. This is what WMC will use throughout the rest of the DVD playback.

If the movie is stopped while playing in 2.0, then WMC stopped, when WMC is restarted and the movie is played it jumps right to the spot it was stopped at AND most importantly it now plays in 5.1 audio. In other words, this is the first audio seen by WMC and so it sets the output mode to that.
If the movie does have adverts and/or menus and the first audio track played is 5.1 then the movie will play in 5.1. If the advert or menu starts in 2.0 then the movie will play in 2.0.
Changing the language has no effect during playback.
Movies that play in 2.0 in WMC play in 5.1 in TMT so it is not the system causing the fault.
If I backup a movie that plays as stereo on to my hard drive but remove the adverts and menu, ie, jump straight to the movie, then when I play the backup version it plays in 5.1 audio. So the same movie, starting immediately with 5.1 audio works perfectly.

I am playing the movie in analog out mode. It may be possible that in digital modes or pass thru modes that this correct audio information is passed on to the external hardware .. I don't have a way to test this but would be interesting to know.
Has anyone else experienced this? Would be interested to know if there is a work around or if we can get this fixed.


My System SpecsSystem Spec
.
16 Apr 2011   #2
craignz

Windows 7 x64
 
 

I was able to fix this problem by installing the Shark007 codec package and disabling the Microsoft Audio decoder in the SWAP tab configuration. I did this both the x64 and x32 setup application. Doing this I assume replaces the Microsoft decoder with the FFDShow decoder, which correctly now plays 5.1 channel audio in all movies. So the problem seems to reside in the Microsoft audio decoder and hopefully they will fix this in an upcoming release.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Audio output problem




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Audio Output from Monitor Buzzing Noise Problem!
Hey guys I need help with my Acer H257HU Monitor audio output making buzzing noise to external speakers. Whenever I play games like Borderlands 2 or an older game Burnout Paradise I hear a buzzing noise coming from my external computer speakers plugged into audio output from monitor. I made sure...
Sound & Audio
Problem with sound: No Audio Output Device is Installed. LAPTOP: VAIO
Hi, I am new to this forum and desperately in need of help with sound. One day I opened my laptop and the sound was gone. The error on the icon is "No Audio Output Device is Installed". I am using SONY VAIO VPCSA35GH (Available in Asia Pacific region). FYI: I have two display adapters. AMD...
Sound & Audio
Ventrilo 2.1.4 Output Audio Problem
Hello, i've got an strange problem in Ventrilo 2.1.4. When I want to connect everything is going easy, everybody hears me but... i don't hear anything! Team Speak2 don't have problems like that, Skype too. I changing setup about 40 times already and i don't know that i've got more to do. My MOBO is...
Software
'No Audio Output device is installed' Problem
Recently I've come across the problem of having no audio on my HP Pavilion dv9700 Notebook PC, it simply tells me that 'No Audio Output device is installed'. I upgraded my computer from Vista to 7 and for 5 months had no problems. I've tried to install things such a Realtek and also tried to Scan...
Sound & Audio
Windows 7 and Audio Output Problem On Plasma
Greetings, I have windows 7 home premium installed on my dell optiplex with intel 2.6 chip. Radeon 4350 graphics card is installed. My computer is connected to a panasonic 42 inch plasma screen via HDMI. When I first boot up the computer, sound output via the television is fine. After an...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:35.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App