Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: When fast forwaring a movie I notice the sound has trouble catching up

30 Jun 2010   #1
RoloDman

7 Ultimate 64 bit Service Pack 1
 
 
When fast forwaring a movie I notice the sound has trouble catching up

When I start a movie, that I have downloaded, and I use the progress bar t jump around within the movie; I notice that the sound seems to lag a bit. However, if I watch the movie normally there is no problem. Is this common?


My System SpecsSystem Spec
.
30 Jun 2010   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by RoloDman View Post
When I start a movie, that I have downloaded, and I use the progress bar t jump around within the movie; I notice that the sound seems to lag a bit. However, if I watch the movie normally there is no problem. Is this common?

I think we need a ton more info before we can answer. what player, how much ram, what kind of file, etc


Ken
My System SpecsSystem Spec
30 Jun 2010   #3
Wishmaster

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Its not just a bit out of synch is it? Meaning Ok at the beggining but off from middle to end? or does it catch back up?


The file may be fragmented, in which case defragmenting may help.


Beyond that it depends how the encoder was set up. Things such as Min GOP and I frame settings effect seeking. If this is the case not much you can do other than recode.
My System SpecsSystem Spec
.

30 Jun 2010   #4
RoloDman

7 Ultimate 64 bit Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by zigzag3143 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by RoloDman View Post
When I start a movie, that I have downloaded, and I use the progress bar t jump around within the movie; I notice that the sound seems to lag a bit. However, if I watch the movie normally there is no problem. Is this common?

I think we need a ton more info before we can answer. what player, how much ram, what kind of file, etc



Ken

Media Player Classic, 4GB Ram, .avi bit I think it's Xvid if you know what I mean.
The file is never out of sync if I just let it play from the start and If I fast forward a little bit. But once I fast forward to the middle or further that's when the audio doesn't match the video.

FYI, when I fast forward I click the progress bar at different points and fast-forward that way. See attached image


Attached Images
When fast forwaring a movie I notice the sound has trouble catching up-capture.png 
My System SpecsSystem Spec
30 Jun 2010   #5
Wishmaster

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Out of curiosity, have you tried with a different player, such as WMP12?
My System SpecsSystem Spec
30 Jun 2010   #6
RoloDman

7 Ultimate 64 bit Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Wishmaster View Post
Out of curiosity, have you tried with a different player, such as WMP12?
Same issues with Windows Media Player 12, VLC and Media Player Classic.

I have uninstalled VLC though.
My System SpecsSystem Spec
02 Jul 2010   #7
RoloDman

7 Ultimate 64 bit Service Pack 1
 
 

Final Update:

I am using K Lite codec pack and Media Player classic only. I uninstalled the Divx player and VLC. I still have issues when I move around to different points in the movie but when I play the movie from the start, and don't jump around, everything is fine. I guess that's the best it's gonna be.
My System SpecsSystem Spec
02 Jul 2010   #8
RoloDman

7 Ultimate 64 bit Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by RoloDman View Post
Final Update:

I am using K Lite Codec pack and Media Player classic only. I uninstalled the Divx player and VLC. I still have issues when I move around to different points in the movie but when I play the movie from the start, and don't jump around, everything is fine. I guess that's the best it's gonna be.
When I play .mp4 and m4v files, I am able to skip around with no issue.

any ideas why the Xvd (avi) files are the problem files?
My System SpecsSystem Spec
02 Jul 2010   #9
Borg 386

Win 7 32 Home Premium, Win 7 64 Pro, Win 8.1, Win 10
 
 

You could try a different player and see if it has the same problem.

I use GOM player & never had a problem with the sound, I have however had problems with the sound on Media Player occasionally.

Aside from that, GOM plays a myriad of files.

You might want to check here, there are a number of reasons why AVI might not be playing right

http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_Video_Interleave
My System SpecsSystem Spec
02 Jul 2010   #10
RoloDman

7 Ultimate 64 bit Service Pack 1
 
 

Final Update:

I had my friend try the same files on a few others systems and he has the same issue. It must be the files alone or the way they were coded.

this issue is solved
My System SpecsSystem Spec
Reply

 When fast forwaring a movie I notice the sound has trouble catching up




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Sound going up and down when watching a movie!
Hi there, My computer speakers sound are going up and down in volume when watching a movie, I have the latest Realtek updates and my motherboard is a GA-G31M-S2L, I've tried reinstalling and everything else everyone mentioned, but it still acts up :( what can i do to fix this problem? Oh and what i...
Sound & Audio
Sound playing too fast
Sound is playing very fast, sounds like the Chipmunks. Intel(R) D945GCCR (integrated on motherboard I believe) OS: Windows 7 x32 I have uninstalled and reinstalled drivers and have looked for updated drivers and found none. Problem still persists. Any help would be appreciated.
Sound & Audio
Powerpoint is recognizing sound clip as movie, won't play the sound
At a lab I've spent numerous hours on this animation that I'm entering into a national competition. In PowerPoint I had my friend narrate it, and uploaded to drop-box. It was all working perfectly, but now at home when I downloaded it most all of the sound clips are recognized as movies, and won't...
Sound & Audio
Windows Movie Maker trouble - computernovice
Hello everyone, I've been trying to make a fun video (my 1st one ever) for youtube and it took me AGES to get a small one... 1000's of errors, atleast 20 downloads and 20 backup copy's. I'm almost done atm but there's just one error left. I really hope that this is the right forum for this but...
Software
capture m-audio fast track sound using my notebook
Greetings !:shock: my notebook asus n53sv recognizes everything , i install the drivers , i did this process of disable and enable . i put as the main record device , my m-audio fast track to record my guitar . I use pro tools ,audacity and now i am trying on cubase 5 . and is all mute . is the...
Sound & Audio
please some help with the movie sound...
hello, i have a problome with some movies that i download and when the charters speak there is no sound of them while they are speaking but they is sound like sound of machine gun or noise or any thing ! so any one can help me with that ?!
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:36.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App