Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: NO INTERNET right from the start

17 May 2009   #1
Sickgodv3

Windows XP
 
 
NO INTERNET right from the start

i have a wired Ethernet cord pluged in to my router then the back of my windows 7, and windows 7 doesn't realize its even there, i switch the cord back to my xp and it works fine,,,, whats the fix???


My System SpecsSystem Spec
.
17 May 2009   #2
Night Hawk

W7 Ultimate x64/W10 Pro x64 dual boot main build-remote pc W10 Pro x64 Insider Preview/W7 Pro x64
 
 

First off welcome to the sevenforums!

The first thing to look at when trying to see 7 connected is the settings seen in the Network+Sharing section of the control panel. That should be set to "private" for residential not "work place" or "public" since will tend to hamper everything if not configured correctly.

With XP you already have a working connection setup and configured explaining why you get right back online when going there. For 7 now you will have to establish a new private network connection. How are you connecting through a dsl or cable modem?
My System SpecsSystem Spec
17 May 2009   #3
Sickgodv3

Windows XP
 
 

cable modem, (road runner) , and thanks for the welcome
My System SpecsSystem Spec
.

17 May 2009   #4
Sickgodv3

Windows XP
 
 

but i guess my real question is how to i find out what the name of the eathernet build in card is, it seems like i need to install the driver for it to be used, but idk what the name is, and i also have a belkin G wireless desktop card tht i put in it and i downloaded the driver and put it on a usb and installed it to the windows 7, but it still doesnt see the desktop card it self...also when i went to start the belkin wireless utilty it got an error, so my best bet is the cord, its just weird for me to be installing the driver for the cord(ever windows b4 it i just had the cord plugged in and it new it was there) so idk, plz help me, thank you
My System SpecsSystem Spec
17 May 2009   #5
Night Hawk

W7 Ultimate x64/W10 Pro x64 dual boot main build-remote pc W10 Pro x64 Insider Preview/W7 Pro x64
 
 

I've been using a Motorla model since actually changing ISPs here just to be able to connect online in the 64bit 7! The old dsl setup just couldn't cut it there.

Presently I still have to figure out how to get one of the routers here working. The simple prompt when first finishing up the installation of 7 for private immediately saw a working connection.

The second thing you can look while in the control panel or a simple right click on the IE 8 tools>internet options>connections is to make sure there are no items like vpn or anything else seen in the small window there. If you are seeing the unable to connect, redial sequence you won't! The image here shows what you should see instead being nothing but an empty window.


Attached Images
NO INTERNET right from the start-ie-connections.jpg 
My System SpecsSystem Spec
17 May 2009   #6
Sickgodv3

Windows XP
 
 

hmm, the no internet connection in the bottom right is red(saying nothing is connected), when i plug in the cord it should connect right there, this is frustrating coz i didnt for see this being a problem , idk what to do
My System SpecsSystem Spec
17 May 2009   #7
Night Hawk

W7 Ultimate x64/W10 Pro x64 dual boot main build-remote pc W10 Pro x64 Insider Preview/W7 Pro x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Sickgodv3 View Post
but i guess my real question is how to i find out what the name of the eathernet build in card is, it seems like i need to install the driver for it to be used, but idk what the name is, and i also have a belkin G wireless desktop card tht i put in it and i downloaded the driver and put it on a usb and installed it to the windows 7, but it still doesnt see the desktop card it self...also when i went to start the belkin wireless utilty it got an error, so my best bet is the cord, its just weird for me to be installing the driver for the cord(ever windows b4 it i just had the cord plugged in and it new it was there) so idk, plz help me, thank you
You'll have to slow down a bit since we are missing each other's replies. If you are using the port built into the board itself that's considered onboard Lan there. If the modem is strictly ethernet and doesn't connect by usb but through the router and then to the port on the board you don't want a second wireless adapter for the same router active at the same time.

The first place to look is in the device manager under network adapters. For a direct hard wired connection if you see that then the wireless adapter for the same connection would need to be disabled.

If you are not hard wired to the router but only using the wireles usb adapter that would be the place to look as well to right click on that item and see if it shows "device is working properly".

For system wide information that will shows precisely what make and model board you are running a free System Info for Windows tool will do that for you easy enough. SIW | System Information for Windows by Gabriel Topala

That's also one of the recommended free programs seen in the software section as well. FREE Great Programs for Windows 7
My System SpecsSystem Spec
17 May 2009   #8
Juzz4Fun

Windows ME, WIndows XP Media 2005, Mandriva, WIndows 7-64bit
 
 

Im having a similar issue with the no connection error right from the start. Firstly, I have installed the 32bit version on Pc#1 with no issues at all. Just recently installed it to Pc#2 in which it doesnt recognize I have a network connection at all. Before 7 I had Linux on it and it worked fine? This is the same disc I used for PC1 and after unplugging the router wire/cable and changing it out with another pc's that worked fine, when I turned it on it still gave me the same error, I did get it twice so far to get it to connect up to my router and to go online, but the second you do a restart on the Pc it goes back to no network msg. Also says I am or may be missing a driver for it which is weird as I did a windows update the last time I did get on it so wouldnt think it would be missing a driver. I have it hard wired straight to my router with other pc's on the router which all work fine using a E/Net cable.

I also have two different E/Net jacks on my M/Board and it does it on either one of them.

Weird.
My System SpecsSystem Spec
17 May 2009   #9
Sickgodv3

Windows XP
 
 

i am using the port built into the board itself (onboard Lan), like u said...my belkin G wireless desktop card, is a pci card thts in the pc...i also have a E/net pci card for the cord...also how do i get to device manager under network adapters? (i played arond on win7 for 3hours last night and went through alot of menus but still no luck,,,,
My System SpecsSystem Spec
17 May 2009   #10
Night Hawk

W7 Ultimate x64/W10 Pro x64 dual boot main build-remote pc W10 Pro x64 Insider Preview/W7 Pro x64
 
 

The device manager itself is found with a new icon for it in the control panel or simply right clicking on the computer icon on the desktop if you have that visible. Right on the upper left side as shown in the image here you then see the device manager link you click on to bring the next screen for the DM itself.


Attached Thumbnails
NO INTERNET right from the start-device-manager.jpg  
My System SpecsSystem Spec
Reply

 NO INTERNET right from the start




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Internet Explorer 11 won't start
Hi guys. I've search the forum but nothing useful shows or they were posted many months ago. There is a link to reinstall IE on here How to repair or reinstall Internet Explorer in Windows but when I run it, it says I have a newer version installed 11.0.9600.17344. I mainly use IE11 all the...
Browsers & Mail
Internet in Spurts. (Start, Accelerate, Stop. Start, Accelerate...)
The Internet connection on a fresh Windows 7 desktop is unstable. Downloads will start, accelerate and stop - working or stopping from anywhere between a second to a minute. The desktop is part of a home network with other Windows 7 devices, which all work normally. LAN connection between...
Network & Sharing
BSOD at internet and sometimes in Start up
Hello....1st of all I apologize my bad English. I have been getting BSOD on Vista, 7 32bit and now in CLEAN install 64bit I bought new ram memorys and that helped little bit 2x2gig. DDR2 and 512mb DDR2, If I take that 512mb DDR2 away from computer this will get a lot of slower and gets a lot of...
BSOD Help and Support
No internet on start up.
Hi everybody. Hope you can help me with an issue i am having. Every time i start my pc up i have to go to the back and take the ethernet cable out and put it into my 2nd ethernet port. Most of the time this works but some times it does not and requires an instant reboot. I know my mother board is a...
Network & Sharing
Internet Does not Work on Start Up
When I start my PC my Internet does not work and the icon in the taskbar has the Red cross sort of thing across it. It says something like No connectivity or something I think. However as soon as I restart my PC it starts working perfectly. Why is this happening? Why does it never start on the...
Network & Sharing
Internet slow to start
Since I installed W7 seems like it takes longer to to get to website. When I click yahoo icon on my desktop, the mouse pointer with a little circle sits there for 20 or so sec before the site comes up. It wasnt like this in vista. When I would click icon it was there right away. Any ideas?
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 14:43.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App