Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Networking Gurus please advise >>

30 Dec 2010   #1
tapsemi

Windows 7 Professional
 
 
Networking Gurus please advise >>

I was using a linksys WMP600N wirelessN pci adpater on my PC running winXP and I could get a solid 270Mbps connection always. Recently I build a PC running Win 7 and reinstalled the WMP600N. Then all hell broke loose. Windows will only connect at a Max 54Mbps and then randomly the connection speed will go down 54->48->24->1Mbps. sometimes to almost 0. I have updated all available software versions possible. Linksys tech support couldn't help after wasting quite a few many days. What is going on? I have attached a screen shot of my Device Manager window. Please advise.




Attached Images
Networking Gurus please advise >>-scrshot_02.gif 
My System SpecsSystem Spec
.
30 Dec 2010   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by tapsemi View Post
I was using a linksys WMP600N wirelessN pci adpater on my PC running winXP and I could get a solid 270Mbps connection always. Recently I build a PC running Win 7 and reinstalled the WMP600N. Then all hell broke loose. Windows will only connect at a Max 54Mbps and then randomly the connection speed will go down 54->48->24->1Mbps. sometimes to almost 0. I have updated all available software versions possible. Linksys tech support couldn't help after wasting quite a few many days. What is going on? I have attached a screen shot of my Device Manager window. Please advise.
Frist, I wonder if xp can recognize "N" routers. they may only have drivers for 54Mbs. whats the date of the driver??

Second have you tried changing the router channel to avoid interference from local devices?


Ken J
My System SpecsSystem Spec
30 Dec 2010   #3
tapsemi

Windows 7 Professional
 
 

Yes I have changed channels, changed SSID, etc. I am using a Linksys WRT160Nv3 router. I think there is something happening in Windows 7 that is creating trouble.
My System SpecsSystem Spec
.

30 Dec 2010   #4
Adrian

 

Quote   Quote: Originally Posted by tapsemi View Post
Yes I have changed channels, changed SSID, etc. I am using a Linksys WRT160Nv3 router. I think there is something happening in Windows 7 that is creating trouble.
Have you changed any settings on your router?
My System SpecsSystem Spec
30 Dec 2010   #5
Adrian

 

Do a hardware reset. In the back of your router will be a small pinhole button and press it for 10 seconds, this will reset to factory.
My System SpecsSystem Spec
30 Dec 2010   #6
tapsemi

Windows 7 Professional
 
 

Well initially I did't do any changes in router. After I had this problem consistently, I upgraded the dd-wrt software on my router, reset it to factory defaults and then again configured its wireless settings. I still have the issue. My router is always set as mixed gn mode, since my laptop is wirelessG. No trouble with the laptop connection. Hence I don't think there is any issue with the router, it may be some in Win 7. Also if you see in the original picture of my device manager, there is this weird Microsoft Virtual WIFI Miniport Adapter. What is that? I tried disabling/uninstalling it, but it keeps coming back every time I reboot my PC.
My System SpecsSystem Spec
30 Dec 2010   #7
Adrian

 

Quote   Quote: Originally Posted by tapsemi View Post
Well initially I did't do any changes in router. After I had this problem consistently, I upgraded the dd-wrt software on my router, reset it to factory defaults and then again configured its wireless settings. I still have the issue. My router is always set as mixed gn mode, since my laptop is wirelessG. No trouble with the laptop connection. Hence I don't think there is any issue with the router, it may be some in Win 7. Also if you see in the original picture of my device manager, there is this weird Microsoft Virtual WIFI Miniport Adapter. What is that? I tried disabling/uninstalling it, but it keeps coming back every time I reboot my PC.
Disable the wifi miniport.
Or uninstall.
My System SpecsSystem Spec
02 May 2011   #8
tsberry901

Windows 7 Pro
 
 

If you're using either WEP or TKIP security, that may be causing the problem. The current WIFI Alliance Draft N standards do no permit either WEP or TKIP security protocols in the High Throughput mode (HT Mode). Change to WPA or WPA2.

Microsoft does have a WIN7x32 driver which doesn't implement the above (as the standards keep changing). I believe it's a generic driver "802.11n Wireless LAN Card" driver. I believe the driver version is 3.0.0.41. (Since it's NOT 100% compliant with some of the standards, you'll probably get your 240 or 270 Mbps, but be aware that both WEP and TKIP HAVE BEEN CRACKED and as of now are not considered secure.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Networking Gurus please advise >>




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
One for the debug gurus
I found this today while trundling through my emails and have tried the Fiddler program but it looks a useful tool for those who can understand such stuff. Avast Antivirus Was Spying On You with Adware (Until This Week)
System Security
Help! Antivirus Gurus!
Hello, I'm currently comparing antiviruses. My number 1 choice is ESET NOD32 and i'm wanting to use another antivirus to scan as a "second opinion", as we would call it if we were seeing doctors in real life, or watever... Anyway, i was helping a friend with his computer, copied the...
System Security
Can one of you gurus help me out ?
Can one of you gurus help me out ? I've read several posts now and tried solutions but nothing works. My dealer and notebook manufacturer leave me without help, saying nothing is wrong. Checking swap center/subwoofer, fill speakers or bass management does not change anything... i have an...
Sound & Audio
Need Some Help from Gurus!
So long story short, my self-entitled teenage son decided it'd be a hoot to look at porn and post inappropriate content on his FB page so I took his computer away forever. I am selling it! Yes, I know, drastic but necessary imo. Now I can't get on his computer to reformat it to get rid of it. I'd...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:00.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App