Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: drive sharing over lan - driving me nuts

20 Jan 2011   #11
anta

windows 7 enterprise 32bit
 
 

chrysalis,
there are certainly strange things going on.

can you explain the network a little more,

The first pc connects to the web and you then use ICS to share the connection with the other pc?
can you post the results of a couple of tests

can you post results of the commands

open a cmd window on both computers and type

ipconfig /all


My System SpecsSystem Spec
.
20 Jan 2011   #12
anta

windows 7 enterprise 32bit
 
 

well that event error is probably why your computer keeps disappearing.
you are experiencing a flip flopping browser election!!
this means your computer browser service keeps stopping, clearing the decks of known computers, ready to work on the results of the election. you can "rig" a browser election.
I'll have to consult Technet for the reghacks, but only after Pilates...unless someone else wants to do it.

good luck.
My System SpecsSystem Spec
20 Jan 2011   #13
chrysalis

windows 8.1 Pro x64
 
 

ok first the test pc. This machine is on my lan ip range only and behind a NAT for internet access. Uses DHCP as well but with manual dns configuration.

Code:
C:\Users\Chris>ipconfig /all
Windows IP Configuration
   Host Name . . . . . . . . . . . . : Chris-testPC
   Primary Dns Suffix  . . . . . . . :
   Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
   IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
   WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
Ethernet adapter Local Area Connection:
   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) PRO/1000 GT Desktop Adapter
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-1B-21-21-52-F3
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
   IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.125(Preferred)
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Lease Obtained. . . . . . . . . . : 19 December 2010 17:30:39
   Lease Expires . . . . . . . . . . : 21 January 2011 11:33:03
   Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
   DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
   DNS Servers . . . . . . . . . . . : 8.8.8.8
                                       208.67.222.222
   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:
   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
   IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:5ef5:73b8:3095:c54:adf8:af76(Prefe
rred)
   Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::3095:c54:adf8:af76%12(Preferred)
   Default Gateway . . . . . . . . . : ::
   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled
Tunnel adapter isatap.{2F11348F-3282-4A61-A6C1-3CFA70E74FDD}:
   Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #2
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

2nd machine I will censor part of net ip.

It was been routed over a static non NAT ip to the internet, I have also attached a lan ip to it so it can communicate also with the rest of my lan, all lan stuff works fine except this file sharing, so eg. I can use remote desktop over the lan, access all my routers over the lan and access my xbox360 over the lan. I say 'was' as now I changed the metrics so that although its still attached to both ip ranges, all traffic ic surrently been routed over the NAT connection so the lan gateway is primary at current. I have been playing with it to try and recover full file sharing and I do know that by removing the internet ip address whilst keeping both gateways does not fix it and am about to test with just one gateway added.

The errors I have been getting are,

When clicking on machine in network window with no access "unable to find "machine" on network. I dont get this error now tho as can currently access all drives, just the machines are invisible.

Code:
C:\Windows\system32>ipconfig /all
Windows IP Configuration
   Host Name . . . . . . . . . . . . : i5PC
   Primary Dns Suffix  . . . . . . . :
   Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
   IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
   WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
Ethernet adapter Intel:
   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) Gigabit CT Desktop Adapter
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-1B-21-3D-E6-43
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
   IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.124(Preferred)
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 212.105.xxx.xxx(Preferred)
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.248
   Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
                                       212.105.xxx.xxx
   DNS Servers . . . . . . . . . . . : 8.8.8.8
                                       208.67.222.222
                                       8.8.4.4
                                       192.168.1.252
   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
Tunnel adapter isatap.{BAB0EDE4-F2D2-4742-A81A-A6E7575F12FA}:
   Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Tunnel adapter Local Area Connection* 12:
   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
   IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:5ef5:79fd:ce2:2d4f:a053:1369(Prefe
rred)
   Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::ce2:2d4f:a053:1369%12(Preferred)
   Default Gateway . . . . . . . . . :
   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled
Tunnel adapter 6TO4 Adapter:
   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Microsoft 6to4 Adapter
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
   IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2002:d469:a476::d469:a476(Preferred)
   Default Gateway . . . . . . . . . : 2002:c058:6301::c058:6301
   DNS Servers . . . . . . . . . . . : 8.8.8.8
                                       208.67.222.222
                                       8.8.4.4
                                       192.168.1.252
   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled
My System SpecsSystem Spec
.

20 Jan 2011   #14
chrysalis

windows 8.1 Pro x64
 
 

another random event, just now I could see this machine on my test machine, I double clicked it and the drives showed great, clicked back and when it went back to the network page this machine was gone
My System SpecsSystem Spec
20 Jan 2011   #15
anta

windows 7 enterprise 32bit
 
 

I have fix for the computer browsing by making an entry in your local host files for both computers. that won't resolve your browser elections but will make your network browsing a little more stable...

the ipconfigs are perfect, thanks chrys that's tiptop.
I'll have a proper shufty when I get back in an hour or so..

don't worry though it's probably just a tick box somewhere that is easily overlooked.

regards

Ant.
My System SpecsSystem Spec
20 Jan 2011   #16
chrysalis

windows 8.1 Pro x64
 
 

great anta thanks, I am turning the firewall back on this machine since its got no NAT protection heh.
My System SpecsSystem Spec
20 Jan 2011   #17
chrysalis

windows 8.1 Pro x64
 
 

ok more info and more bizzareness.

if I remove all instances of the other network from this machine the problem doesnt fix itself, so at the moment its on 192.168.1.124 and 192.168.1.1 gateway and thats it, no other ip's or gateways.

here is some screenshots.

lan1 shows unspecified at top corner of main window.
lan2 shows a missing CHRIS-TESTPC
lan3 shows I can access the drive fine but had to navigate to it via the cached icon on the left side which is not present in new windows.


Attached Thumbnails
drive sharing over lan - driving me nuts-lan1.jpg   drive sharing over lan - driving me nuts-lan2.jpg   drive sharing over lan - driving me nuts-lan3.jpg  
My System SpecsSystem Spec
20 Jan 2011   #18
anta

windows 7 enterprise 32bit
 
 

chris, wow back, Pilates isn't something to be sniffed at. SERIOUSLY.

your home network and specifically your second connection to the web, don't worry I don't need details and I won't ask for them....is that work related?
I am trying to understand why you would have two...as this is certainly complicating things.

lets see if we can't sort something.
lets start with the first machine I assume it doesn't need access through your other internet connection.
also have you been having internet problems with your ISP and that's why you've manually added DNS servers other than your isps.
you can usually be safe just to use the router as it forwards DNS queries to your ISPs' DNS servers out on the web. unless there's a specific need you should remove those settings replacing them with just the router addy, 192.168.1.1. It's also quite a security risk. if you think anyone can access those DNS servers and possibly update them with their own records...maybe not the Google one... but you get my drift.

I wont look at the 2nd pc until you confirm what the second link to web is for, don't really want to f it up for you.
as I was saying before I went out, we could try some stuff to sort the browsing and stuff..

navigate through explorer to C:\Windows\System32\drivers\etc
there should be some files in there.

hosts, protocols, networks, services...

open the hosts file on the first computer, add an entry below the # entries. the gap between ip address and hostname should be a tab.
you can make the same changes to the host file on the second pc.

192.168.1.125 chris-testpc
192.168.1.125 i5pc

let us know when you've done.
My System SpecsSystem Spec
21 Jan 2011   #19
chrysalis

windows 8.1 Pro x64
 
 

hi anta, they both just broadband connections. the one with static ip's an adsl connection that gives me 8ip's and is handy mainly for me assigning ip's to virtual machines I run to test stuff, but assigned one to the desktop also as the other isp is somewhat oversubscribed and slow to use.

I have done the edit now on the 2nd pc.
My System SpecsSystem Spec
21 Jan 2011   #20
anta

windows 7 enterprise 32bit
 
 

How many routers are we talking about here?
Also the 8 static ips I'm assuming they are associated to the gateway device starting with the ip 212.x.x.x

NB. you will definately rectify network sharing by removing ALL gateway addresses assuming all the other devices share the same subnet and not seperate by a router!!
but this will somewhat hamper your browsing of the web...lol.

I am also missing a little bit of info related to how these two networks communicate,
have you daisy chained the routers? or is there a device/computer not listed with two network cards ?
or is one of the routers connected via USB ?

blimey this is a complicated one..I am thinking the problems you are having are routing/browsing related, not something that is insummountable but very much hampered by the number of devices.

regards

Ant.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 drive sharing over lan - driving me nuts




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows will not allow me to format drive C: this is driving me nuts!!
Hi all! I have aquired a new but secondhand net book from a friend, it was running so slow! i decided to reinstall windows but with there being no cdrom drive i had to rip it onto my friends pc and transfer it over to the netbook and use daemon tools to install it. i installed windows onto...
General Discussion
USB Problem. Driving me nuts!
It may be coincidental, but I bought a memory stick off ebay which turned out to be fake. Since that time, I found that every time I turn on my Acer Aspire laptop it will not recognize anything (stick, drive, camera, ipod etc.) plugged into the USB ports or a card in the memory card socket. No...
Hardware & Devices
This is driving me nuts :(
Just done a fresh installation of 7 Ultimate, updated all the drivers to current ones. Problem is as soon as I listen to music and run a program or download anything from the Net the computer becomes totally un-responsive, mouse jitters & freezes, music jitters and drops in and out and sounds...
General Discussion
Driving me nuts !!!!!!!!!!!!!!!
Hi all am not sure what is going on my pc is a new build i have been having lots of bsod and just locking up completely i just did a new install all drivers are up to date memory timings are right . i am now running on one stick it has not lock up on me until now this morning went to start my...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:22.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App