Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Can ping by ip&name but don't see network

13 Apr 2011   #1
norko

Windows 7 professional 64 bit
 
 
Can ping by ip&name but don't see network

Hello,


I have a PC desktop win7 ultimate 64bit and Dell Vostro 3500 win7 professional 64bit. Both connected through D-Link 655 router and they are in same WORKGROUP with files and printer sharing enable. As security the PC has Malwarebytes Anti-Malwares, Comodo firewall, Avira free antivirus. The Vostro has Zonealarm firewall and Avast for anti-virus.

Recently I bought a NAS (Synology DS211J) in order to centralize important documents, media files and the printer. My desktop win7 ultimate has no problem connecting to the NAS. I can ping the NAS ip and name. I can see the NAS listed in network from windows explorer connect to it and browse the NAS directories...yes flawless! However the Dell 3500 could ping the NAS ip and name but I do not see the NAS in the laptop Network of Windows Explorer therefore I could not access the NAS and browse the directories.

Both PC and Vostro could ping each other ip and name, both are listed in their respective Network of Windows Explorer and I could access to each other shared folders. For debugging I turned all securities softwares down on both PC . Problem still persist i.e. Vostro can ping NAS but do not see it in network.

I have another laptop winXP Home edition 32bit and I could ping both PC and the NAS by their ip and names. I could access from that laptop the shared folders of the PC win7 ultimate and NAS but not the Vostro. Vostro can ping ip and name of laptop winXP but not listed on his network places.

- > So in short I would like to know why the Vostro 3500 can ping the other machines by ip and name but it does not listed them in the network windows? Is it because of a Windows service not enable, a setting or something in the registry?

Thanks everyone in advance for your assistance.


My System SpecsSystem Spec
.
13 Apr 2011   #2
2xg

Win7 & Win8 64bit
 
 

Welcome to SF norko,

Have you created UserNames and Passwords on the NAS with proper permissions, same LogIn as your computers?
If you have, please try to access the NAS this way: Click on Start and type \\NASName\sharedfolder then press enter.
My System SpecsSystem Spec
13 Apr 2011   #3
norko

Windows 7 professional 64 bit
 
 

Thanks for your assistance 2xg! Sorry to not be able to reply sooner I was stuck with my kids ;-)

I did create user accounts in the NAS with proper permission log/pass but not with identical login than computer. I do not know if that is needed since my desktop PC with win7 64bit can access to NAS just fine even though the login is different. Furthermore I would like to access to the NAS with whatever PC of the network as long as I use my NAS user l/p account.

However something shocking happened. I left the Vostro open with network in search mode while I went pick up the kids and now after 3 hours away from laptop I notice that all the PCs are listed on the network windows!!!

Wow! is it possible the Vostro take longer to discover all the PCs on the same network?!?! Usually my other PCs take like a couple of seconds to find!

Anyway I have to do some testing to validate that assumption.

Thanks again for your assistance. Very appreciated it! [Y]
My System SpecsSystem Spec
.

13 Apr 2011   #4
norko

Windows 7 professional 64 bit
 
 

For testing I restarted the Vostro numerous time and the network discovery seems to be fast i.e. all PCs from the network appear within 5sec.

I guess by setting up a static ip inside the router for the laptop (which is always was), set "Enable NetBIOS over TCP/IP" instead of "Default" of the TCP/IPv4 and disable the TCP/IPv6 solved the problem.
My System SpecsSystem Spec
13 Apr 2011   #5
2xg

Win7 & Win8 64bit
 
 

That's really great to hear norko.

Glad that you have it all sorted out now.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Can ping by ip&name but don't see network




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Cant browse network computers but i can ping them!!!
Hi all, I am in the IT industry and am having problems with 3 different clients, I hope someone can shed some light on the problems. They both seem similar but slightly different maybe it has been something Microsoft have released in a update that have stuffed things up. Client 1. They...
Network & Sharing
Network Nightmares. Unable to ping
Hello! First time here. I have four computers on a home network, two (A&B) running Win7 Home Premium 64bit. Two (C&D) running XP SP3. The two Win7's are recent installs but I had lot's of similar troubles with an earlier install of Win7 Ultimate, so I switched to Home hoping I could fix this....
Network & Sharing
Slow ping over WiFi network
I have two computers on the same WiFi network at home and for some reason from time to time the ping response time pinging my laptop computer from my desktop computer results in rather bad response times of about 100 ms up to 500 ms where the response time normally is approx 1-2 ms. When this...
Network & Sharing
How can I ping my Virtual OS from the host and from another network
Hello I have three virtual OS (windows 2003)installed on my server (window 2008), I can ping it from within the network but I cannot reach it from outside the network. However, I can reach the host and any other physical pc from outside the network. I also installed VMware 5.0 on my laptop...
Virtualization
Multiple Network | Big ping conection
Good. How are you? I hope well, well my problem is that since it appeared a few days of "Multiple Networks" And it gives me problems with my connection ping as ranges online game, and this gives me high ping. Here is a picture http://img522.imageshack.us/img522/2774/capture1eic.jpg Well...
Network & Sharing
Network drop (bad localhost ping) under 7-64bits
Hi, First at all please excuse me for my english as it's not my main langage. I have some troubles with my network connection under Windows Seven. Often (usually while surfing on internet) my connection drop. First I though it was because of chrome but it's not (I tried ie and firefox). ...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:44.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App