Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: My internet disconnects every 5 minutes and never auto-connects?

04 Dec 2011   #1
JohnnyScience

Windows 7 64 & Ubuntu 64
 
 
My internet disconnects every 5 minutes and never auto-connects?

Ok, this has become the most frustrating thing when trying to do work on the computer. I just don't understand why it is so difficult to stay connected to the internet with the most advanced router & high speed cable internet I could afford.

I have a Netgear N600 Dual band router WNDR3400 and I believe a WNR2000 wireless adapter.

Apparently this router is a dual band, I set up 2 different networks when doing the initial install, but yet my computer only sees the 2nd network?!

What other info do you guys need to help me figure out why it keeps dropping the connection?

Thank you.


My System SpecsSystem Spec
.
04 Dec 2011   #2
DMHolt57

Win7 Home Premium x64 W10Pro&Home
 
 

Change the channel of your router to 1 or 11, if it is located on an outside wall, move the router as far away from the wall as possible.
My System SpecsSystem Spec
05 Dec 2011   #3
dsk04

windows 7 premium 64 bit
 
 

i have had problems like that with the 3g, it was the firmware / drivers
My System SpecsSystem Spec
.

12 Dec 2011   #4
JohnnyScience

Windows 7 64 & Ubuntu 64
 
 

I am still having an issue with this. I can't figure out how to set it to a different channel, but I'm not sure how much that will help since it is not auto-connecting when it wakes up from sleep like I have it set to do?

Also, only 1 WIFI is seen yet this is supposed to be a dual band router?

The signal still drops randomly all the time still, the rooms are only so large, so it is going to be close to a wall regardless, there has to be a better solution.
My System SpecsSystem Spec
12 Dec 2011   #5
seavixen32

Windows 7 Ultimate SP1 64-Bit
 
 

I'd be inclined to check your router settings first.

ftp://downloads.netgear.com/files/WN..._23MAR2010.pdf

It'll show you how to change your channel settings - switching from Auto to Channel 1, 6 or 11 may solve your problem.

How long have you had this router? It might be worthwhile getting it exchanged if it is still under warranty.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 My internet disconnects every 5 minutes and never auto-connects?




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Wifi disconnects when another device connects to the router
Hi guys been experiencing an issue where my acer laptop disconnects from the router, a AZTECH wireless extender, when another device connects to the same extender. otherwise the main modem is CISCO. my laptop runs on windows 7 professional x64 i also attached a screenshot of the xirrus...
Network & Sharing
At a hotel, wifi connects for a few minutes and then disconnects.
I've entered in the password on the hotels website, so I have access. It stays up for a couple of minutes, and then drops completely. There is more than one open, so it's not that it goes out of range. After a few minutes, my computer just stops searching. The only way I can get it to work(for...
Network & Sharing
Default Gateway not available, disconnects every few minutes
I'm disconnecting every 30s-5minutes, and when i click on the troubleshoot problems button it says the default gateway is not available, and then it restarts the modem and it then works. I am using comcast's default modem/router all in one combo. I made sure my power settings weren't turning...
Network & Sharing
cable connects and disconnects
Hi. I have a problem with my internet connection. On my local area connection it shows cable unpluged and then enabled every second. I tried multiple cables and the problem still persists. Before i had this problem my pc wouldn't boot so i removed the round battery on the mobo for a few minutes to...
Network & Sharing
Connects, but no Internet
Hi, I recently bought a Gateway NV5814u laptop and it was eligible for a free upgrade to Windows 7. Before upgrading to Windows 7 the laptop connected to the internet flawlessly. Now after I upgraded to Windows 7, it will connect to the network, but will not work. Here are the things that I've...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 20:25.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App