Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Wifi losing IP address after a while on Windows 7 with Atheros AR5009.

06 Dec 2013   #1
wws

Windows 7 64 bit
 
 
Wifi losing IP address after a while on Windows 7 with Atheros AR5009.

Hey,

Recently my computer with an Atheros AR5009 wireless card has started dropping my IP Address but still remained connected to the router. When I mouse over the network icon, it says "No Internet Access" with a yellow triangle and then reconnects with the regular white bar icon after 10 seconds or so of computer activity. This seems to happen most when I turn off my monitor and leave the house. The power settings for the wireless card are correct and I have set my computer to not go to sleep. Can you offer any advice on how to fix this problem? It is getting kind of irritating because I run a Minecraft server on the computer and no one can connect when this happens.

Thank you,

wws


My System SpecsSystem Spec
.
06 Dec 2013   #2
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

The thread in the link talks about the connection drop out problem with Atheros AR5009 and has links to various drivers that seem to work and other suggestions that may help.

Atheros AR5009 Windows 7 problems - HP Support Forum - 202058
My System SpecsSystem Spec
06 Dec 2013   #3
wws

Windows 7 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post
The thread in the link talks about the connection drop out problem with Atheros AR5009 and has links to various drivers that seem to work and other suggestions that may help.

Atheros AR5009 Windows 7 problems - HP Support Forum - 202058
Hey, thanks for that link. I apologize, I misinformed you on the model number of the wireless LAN card. It is actually an Atheros AR9281. Also, sometimes the card will not automatically renew the IP, it requires a disconnect and reconnect to get it working again.
My System SpecsSystem Spec
.

07 Dec 2013   #4
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by wws View Post
Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post
The thread in the link talks about the connection drop out problem with Atheros AR5009 and has links to various drivers that seem to work and other suggestions that may help.

Atheros AR5009 Windows 7 problems - HP Support Forum - 202058
Hey, thanks for that link. I apologize, I misinformed you on the model number of the wireless LAN card. It is actually an Atheros AR9281. Also, sometimes the card will not automatically renew the IP, it requires a disconnect and reconnect to get it working again.
What make model router are you using? Is security on the router set to use WPA2 personal with AES encryption?
My System SpecsSystem Spec
07 Dec 2013   #5
wws

Windows 7 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by wws View Post
Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post
The thread in the link talks about the connection drop out problem with Atheros AR5009 and has links to various drivers that seem to work and other suggestions that may help.

Atheros AR5009 Windows 7 problems - HP Support Forum - 202058
Hey, thanks for that link. I apologize, I misinformed you on the model number of the wireless LAN card. It is actually an Atheros AR9281. Also, sometimes the card will not automatically renew the IP, it requires a disconnect and reconnect to get it working again.
What make model router are you using? Is security on the router set to use WPA2 personal with AES encryption?
It's a belkin n300, yes it is WPA2 with AES. It's been configured like that for few months though with no problems...
My System SpecsSystem Spec
07 Dec 2013   #6
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by wws View Post
Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by wws View Post

Hey, thanks for that link. I apologize, I misinformed you on the model number of the wireless LAN card. It is actually an Atheros AR9281. Also, sometimes the card will not automatically renew the IP, it requires a disconnect and reconnect to get it working again.
What make model router are you using? Is security on the router set to use WPA2 personal with AES encryption?
It's a belkin n300, yes it is WPA2 with AES. It's been configured like that for few months though with no problems...
Ok please to install InSSIDer and post a screen shot of the result. This will show us the wireless landscape in your area. It will also show me which channels are overlapping which can lead to connection drop outs etc.

inSSIDer for Home ? Discover The Wi-Fi Around You | MetaGeek

Have you tried to reset the router yet?
My System SpecsSystem Spec
09 Dec 2013   #7
wws

Windows 7 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by wws View Post
Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post

What make model router are you using? Is security on the router set to use WPA2 personal with AES encryption?
It's a belkin n300, yes it is WPA2 with AES. It's been configured like that for few months though with no problems...
Ok please to install InSSIDer and post a screen shot of the result. This will show us the wireless landscape in your area. It will also show me which channels are overlapping which can lead to connection drop outs etc.

inSSIDer for Home ? Discover The Wi-Fi Around You | MetaGeek

Have you tried to reset the router yet?
I actually use inSSIDer for a similar problem on a different computer of mine. Here is the report

https://i.imgur.com/1ecyu4T.png

Also, I have reset the router, but my other WiFi devices connect OK, so I don't think its a problem with the router specifically.
My System SpecsSystem Spec
09 Dec 2013   #8
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by wws View Post
Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by wws View Post

It's a belkin n300, yes it is WPA2 with AES. It's been configured like that for few months though with no problems...
Ok please to install InSSIDer and post a screen shot of the result. This will show us the wireless landscape in your area. It will also show me which channels are overlapping which can lead to connection drop outs etc.

inSSIDer for Home ? Discover The Wi-Fi Around You | MetaGeek

Have you tried to reset the router yet?
I actually use inSSIDer for a similar problem on a different computer of mine. Here is the report

https://i.imgur.com/1ecyu4T.png

Also, I have reset the router, but my other WiFi devices connect OK, so I don't think its a problem with the router specifically.
The inSSIDer looks ok although the link score is only 50 but it should be ok.

The signal might be cleaner on channel 1 in this case.

Can you post a screen shot of the ipconfig/all?
My System SpecsSystem Spec
10 Dec 2013   #9
wws

Windows 7 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by wws View Post
Quote   Quote: Originally Posted by chev65 View Post

Ok please to install InSSIDer and post a screen shot of the result. This will show us the wireless landscape in your area. It will also show me which channels are overlapping which can lead to connection drop outs etc.

inSSIDer for Home ? Discover The Wi-Fi Around You | MetaGeek

Have you tried to reset the router yet?
I actually use inSSIDer for a similar problem on a different computer of mine. Here is the report

https://i.imgur.com/1ecyu4T.png

Also, I have reset the router, but my other WiFi devices connect OK, so I don't think its a problem with the router specifically.
The inSSIDer looks ok although the link score is only 50 but it should be ok.

The signal might be cleaner on channel 1 in this case.

Can you post a screen shot of the ipconfig/all?
Here is the requested screenshot.

imgur: the simple image sharer

By the way, thefamily is my network. Also, all network devices (Atheros LAN, Virtualbox Host-Only Ethernet Adapter, Microsoft Virtual Wifi Miniport Adapter) are disabled except for the WiFi card.
My System SpecsSystem Spec
10 Dec 2013   #10
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

I'm really not seeing anything that might cause an intermittent connection problem. These can be very difficult to track down and about the only way is to start up in safe mode with Networking to see if the problem persists.

Be sure and disable the power saving features in the Power Management tab. Sometimes just reseating the card can help.

If the problem goes away in safe mode then you can be sure it's caused by something installed on the system. Process of elimination is about the only way to fix this which means disabling programs until you can isolate the problem.

You might try setting the router to broadcast on N only then change the channel to channel 1 because with this weak signal you really need to make sure you have a clean channel

It could also be a problem with the card itself.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Wifi losing IP address after a while on Windows 7 with Atheros AR5009.




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
switching from wifi 1 to wifi 2 doesnot assign proper ip address
hi i have two wifi networks, wifi 1 >> is on 192.168.1.x ip scheme and windows connects to it fine, wifi 2 >> is on 192.168.43.x ip scheme and when i disconnect from wifi 1 to connect to wifi 2, windows still shows old ip scheme of 192.168.1.x ip address and i cannot connect to wifi 2...
Network & Sharing
BSoD when installing Atheros Wifi driver
I tried to update my Atheros Wireless Adapter's driver, but when I run the installer, it gives me a BSoD. I downloaded the driver from atheros.cz, so there should be no problem. I have an AR5B97, the old driver's version is 10.0.0.227, the new is 10.0.0.234, and my OS is Windows 7 Ultimate x64.
BSOD Help and Support
Atheros AR5007 802.11b/g WiFi Adapter
I'm using the Atheros AR5007 802.11b/g WiFi Adapter and the specs of this adapter say that I should get speeds up to 54 Mbps. I'm only getting to 16 Mbps even though the speed in the connection status says 54. I have used it with 2 different wifi routers (Linksys and Asus),with 2 different IPS and...
Network & Sharing
Atheros AR928x Wireless Network Adapter - IP Address
Hello, I have an Atheros AR928x Wireless Network Adaptor and need to change its configuration for our XBox to connect to the internet. Any ideas how to determine the IP address to gain access? Sony Vaio with Windows 7 Home Premium - Svc pk 1 - Any help is greatly appreciated. Thanks,...
Network & Sharing
Atheros AR9285 WiFi Adapter not working
System Specs: Manufacturer: HP OS: Windows 7 (SP1 wont update) WiFi Adapter: Atheros AR9285 802.11b/g/n WiFi Adapter Driver Date: 2/22/2011 Driver Version: 9.2.0.310 A couple of days ago I posted a BSOD report in the appropriate section (here) and was...
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:51.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App