Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: network drops after a while of using

10 Mar 2014   #1
Me1mon

Windows 7 Ultimate 32bit
 
 
network drops after a while of using

my network acts fine when I start the computer but after about 30 Mins the speed goes down gradually and drops the connection finally
even local file sharing respond slowly
it's showing fine in right lower corner next to the clock
troubleshooting shows "DNS not responding"
using custom DNS server didn't fix it
pinging the gateway loses 25% of packets
pinging the localhost is fine
format didn't fix the problem

now running: custom built PC - Win 7 ultimate x64 bit
Ethernet: -built in- atheros AR8151
No wireless adapters



My System SpecsSystem Spec
.
10 Mar 2014   #2
Me1mon

Windows 7 Ultimate 32bit
 
 

any ideas ?
My System SpecsSystem Spec
11 Mar 2014   #3
Me1mon

Windows 7 Ultimate 32bit
 
 

1. Is this a wired or wireless connection issue?

- Wired

2. Who is your Internet Service Provider (ISP)?

- SA provider: STC (saudi telecom company)

3. What type of Broadband connection are you using?

- DSL

4. What is the exact Make and Model of your Modem, Router or Modem/Router Combo

- AFAQ SHAMEL - 007. (HG532b)

5. What is the Name of the Anti-Virus, Security or Firewall Software

- Avast internet security purchased from www.Avast.com


*note: the problem appear just for one computer
and the internet is working fine for other devices
My System SpecsSystem Spec
.

11 Mar 2014   #4
Kaktussoft

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Slow speed locally isn't a DNS problem!
Slow speed locally isn't a provider problem!

So all other computers are working fine (?)
connect the connector to another LAN-cable. Just detach it from another compuiter and plug it in the problem machine. Now test.

And/or swap the cable on the router side... maybe the lan port is a little bit faulty.

If it's a laptop... take it to your neighbors and test there.
------------------------------
So first prove the lan port and lan cable are fine. Post results.

Same problem if connected wirelessly (if possible)?
My System SpecsSystem Spec
11 Mar 2014   #5
2xg

Win7 & Win8 64bit
 
 

Hi there,

In addition, is your broadband heavily utilized in your network?
Please post your speedtest?

Might be worth it to udpate your Atheros driver to the latest. You may download the latest driver here.
My System SpecsSystem Spec
11 Mar 2014   #6
Me1mon

Windows 7 Ultimate 32bit
 
 

thanks for everyone who replied

I've tried changing cable and port in the router but didn't work for me

about the wireless as I've already mentioned that I don't have one

I borrowed ethernet card from my friend and it's working fine so LAN port problem proved


Mr. 2xg thanks for responding
my broadband is not heavily utilized as my speed test in all devices is between (450 - 390 KB) for downloading and (24 - 19 KB) for uploading

and the latest driver is already installed
My System SpecsSystem Spec
11 Mar 2014   #7
2xg

Win7 & Win8 64bit
 
 

Have you tried connecting just your computer to your Modem/Router and unplug the rest for now?

Log on to Safe Mode with Networking by restarting your computer, tapping F8 then select this option. Try pinging the gateway again and see if there's any packet loss.
My System SpecsSystem Spec
11 Mar 2014   #8
Me1mon

Windows 7 Ultimate 32bit
 
 

no lose of packets in safe mode
My System SpecsSystem Spec
11 Mar 2014   #9
2xg

Win7 & Win8 64bit
 
 

Scan your computer for possible infections, you may use Avast Security and SuperAntiSpyware Free Edition. I'd also scan using Eset online scanner.
My System SpecsSystem Spec
16 Mar 2014   #10
Me1mon

Windows 7 Ultimate 32bit
 
 

scanned results are negative (no infections found)
bought new Ethernet fixed my problem
My System SpecsSystem Spec
Reply

 network drops after a while of using




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Randomly drops network connection
I hope somebody can shed some light on this matter as looking around the internet, there does not appear to be any confirmed answer to this problem. A bit of background:- I have a client who is has 30 machines that have been ok for the last 3 months. That is, all except 1. This 1 particular...
Network & Sharing
Network drops... only to me
Hi, I have seen various topics similar to my situation but nothing identical which do not offer the same solution (possibly..) My problem is, I am getting network drops from 10s to a few minutes on occasion. I am wired to my router which is a 'Netgear DG834G' with firmware 'V3.01.38'. However...
Network & Sharing
Network Drops Mid-Transfer of Files - Win 7 64 bit
I have been wrestling with this night and day. Here are the specifics of my system: 1) Win 7 Ultimate 64 bit (Networking Win 7 Ultimate: 6-core, 4-core, Xerox MFP Phaser Printer, Internet) 2) Gigabyte motherboard with on-board LAN 3) D-Link DGL 4100 router - Configured properly with both...
Network & Sharing
Possible solution to network card drops
Hi folks, I have been searching these forums myself for a possible solution to my random network drops when i'm using my full bandwidth and have noticed that several of you have the same if not similar problems. When using the troubleshooter the end result is always that my card has lost its...
Network & Sharing
Wireless network drops out during downloads
Hi, My wireless network speed cuts out every 20 seconds or so during high-speed downloads and/or file transfers within my LAN (i.e., it's not my ISP). My signal strength never drops below 70%, but yet for some reason, the network drops out. It is almost like the entire computer locks up a...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 18:47.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App