Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Extremely slow LAN connection between 2 W7 PCs

28 May 2014   #1
ChrisPbass

7 Ultimate 64 bit
 
 
Extremely slow LAN connection between 2 W7 PCs

I have 2 computers connected through a Linksys SE2500 (http://www.linksys.com/en-apac/products/switches/SE2500/). It's either CAT 5e or 6. There is 20 feet of cable total, maybe.
The 2500 is connected to another router.
The PCs are W7 home and W7 pro. Working off the home PC to the pro PC is amazingly slow. We're talking 50kb/s. Yes...KILO. Trying to navigate folders is painfully slow. If I go to the pro and copy to the home machine it's fast.

It did not used to be like this...obviously I changed something but I'm not sure what it was.

Both PCs have MS Sec essentials. Connection to the 'net is fine.

I started a new thread because the fixes on other threads didn't work for me.

The home PC has a USB 2.0 to ethernet gigabit adapter. The pro machines a realtek GBe motherboard port.

I turned off RDC, speed and duplex on auto.
I pinged the pro from the home and no packet loss.






My System SpecsSystem Spec
.
29 May 2014   #2
MilesAhead

Windows 7 32 bit
 
 

I would go into Device Manager and try to find the USB 2.0 that has the adapter. Look in the properties for anything weird. Also I would turn off all AV and Firewall while messing with the settings until it acts normally.

Also the adapter on the home machine might have lost optimizations such as data buffer settings, cpu offloading(if it has it.) Once I get that stuff working I try to make notes or screen shots because it's easy to forget which settings you used together to get the best throughput. Seems on rebooting sometimes these things decide to change on their own accord. :)
My System SpecsSystem Spec
14 Aug 2014   #3
ChrisPbass

7 Ultimate 64 bit
 
 

Miles, you think I should just mess w/settings and try to find one that works?

I have removed RDC and turned off autotuning on both machines. I've left IPv6 because I'm not sure if it's needed or not
If I have the 7 Home Premium (7 H P) speed on 1 Giga and the 7 Pro (7 P) on 1Giga then I get 40 Mb/s from the HP to the P but the transfer in the other direction is 6 Kb/s. If I put the 7P on Auto-negot. then transfer speeds BOTH ways are blazingly slow.
With the 7 H P on auto-negot the speed is good one way...but FROM the 7P it's horrible.

I will another PC on the network and see how it works.

MORE TESTING:
I disabled the LAN on 7 H P and used the wireless.

7 H P to 7 P is slow.
7 P to 7 H P is slow.

And more....
Went back to the LAN adapter and now both directions are sloooooooooow.
My System SpecsSystem Spec
.

23 Aug 2014   #4
ChrisPbass

7 Ultimate 64 bit
 
 

Dead thread? No help?

I started getting unknown network errors on the W7home pc w/the usb 2 giga adapter. I think fried or something because the network seems fine without it.

However, the connection is still intolerably slow.

halp!
My System SpecsSystem Spec
23 Aug 2014   #5
ChrisPbass

7 Ultimate 64 bit
 
 

fail. Guess I should have hit refresh ` ~ ~ ~ '
My System SpecsSystem Spec
27 Aug 2014   #6
KEiGHT

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Enable Jumbo Frame from Network Card Driver !
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Extremely slow LAN connection between 2 W7 PCs




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
USB performing EXTREMELY slow
Since installing Windows 7 all of my USB ports are ridiculously slow, USB 1.0 speeds at best. I did not have this problem at all with XP, so it is not hardware related. It is affecting a variety of devices, so no single one is to blame. I guess on the plus side, my iPhone can almost get a...
Performance & Maintenance
Extremely Slow System
Hey everyone, I was gone for a few days, and when I came back and booted up my PC, it was extremely slow. It was fine before, but now it is very slow. Nobody used it while I was gone, and nothing happened to it (it was unplugged the whole time) Here are my components: i7 2600k @ Stock (never...
Performance & Maintenance
Videos Extremely Slow on LAN Connection
Hello all: I am currently living in a dormitory in Germany. I was given a cord to connect to the LAN on the wall, as there is no free wi-fi in this dormitory. A few days ago, Youtube videos and other videos played just fine, as usual. Now, however, it takes 30 minutes to load 5 minutes of a...
Music, Pictures & Video
Internet being extremely slow
Hi, long time since I've logged on here :) I started up my PC today, everything was cool. I went out for a bit and when I came back, the internet was going horribly slow. Pages show in text version, some don't load at all. Youtube keeps giving me the 'There was an error loading the video, please...
Network & Sharing
Problem With Wired Internet Connection Extremely Slow Speeds
It all started out a week ago with random times where my internet speed would drop drastically but after about 5 minutes it would go back to normal. Then about 5 days ago I couldn't connect to cable with my cable modem the activity light would just pop green over and over again. I used cycling over...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:52.
Twitter Facebook Google+