Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Gigabit port speed

14 Jun 2014   #1
lfbb

Windows 7 Professional x64 SP1
 
 
Gigabit port speed

Hi all,

I have a 100/25 Mbps fiber optic connection with a Technicolor TG784n v3 router and I'm having problems with the speed on the Gigabit port. When I turn the computer off or restart it the speed drops to 50 Mbps. If I connect the PC to one of the other 100 Mbps ports the speed returns to the normal 100 Mbps. The company already changed the router and the problem remains the same, so I guess it's not a router problem. In fact, I found that resetting the network adapter (disabling/enabling on Network and Sharing Center) solves the problem. It's kind of annoying having to do this procedure every time I turn the computer off or restart it, so I ask for your help to find what's wrong with my PC (Windows 7 Professional SP1).

Thanks in advance.


My System SpecsSystem Spec
.
15 Jun 2014   #2
lfbb

Windows 7 Professional x64 SP1
 
 

After trying several cables and not solving the problem I ended up messing up with the advanced setttings of the network card, after reading some related stuff on the Internet. I've changed 'Link Speed & Duplex' to '1.0Gbps Full Duplex' and the problem of speed drop when powering off for a while or restarting the computer went away. But if I leave the computer off for example during one night the problem returns on the next morning. It seems the router lowers the Gigabit port speed after a long period of inactivity. Maybe some power saving feature, I don't know. Any ideas?

Thanks in advance.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Gigabit port speed




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Can't get gigabit speed in Win7
I have a GA-X58A-UD3R motherboard connected to a netgear gigabit switch. When I boot into Ubuntu 14.04 the switch light turns green. In windows 7 it's yellow and looking into network connections it says 100 megs not 1000. I think it used to be green before I installed Oracle Virtual box but I'm...
Network & Sharing
Lowly DSL poised for gigabit speed boost
Source A Guy
News
Gigabit LAN Connection Speed Problem
Most times, after my PC has booted, the Local Area Connection Status dialogue box shows a connection speed of only 100Mbps instead of the 1Gbps that it is designed to run at. My PC does occasionally connect at 1Gbps on a cold boot, usually after Iíve run a registry optimisation programme. This...
Network & Sharing
Gigabit Network Speed Question
I have a desktop workstation with an intel xeon 2.53ghz and 4gb of ddr3 ram, it has a broadcom netxtreme 57xx gigabit controller, and i have an Iomega home media drive, also a gigabit switch. I have my computer connected to the switch and the NAS to the switch as well, all using CAT6 cable....
Network & Sharing
Home gigabit LAN speed problem
Hi guys, I have 3 Win7 PC's in a network connected with some D-Link gigabit router and all PC's have gigabit ethernet cards. They all have IP addresses entered and subnet masks. The speed before was great, around 50MB/s. Now one of the PC's has a slower speed. It's now only around 10MB/s when...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:20.
Twitter Facebook Google+