Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Win 7 lost the connection to my homenet after plug was changed

06 Apr 2015   #1

Windows 7 x64 Ultimate
Win 7 lost the connection to my homenet after plug was changed

This is a strange problem for me.

I had hand wired an rj45 ethernet jack on one end of an ethernet cable with the plug still good on the other end.

I then plugged my working ethernet cable to the jack end and the plug end to the motherboard NIC connection.

The result is I lost my homenet setup with a second machine in another room. This is just a two station
homenet connected to an XP machine and does not use the Win7 standard homegroup but the _workgroup_ convention.

Connection to the internet is working and I am using that now.

I checked and rechecked the wiring of that ethernet jack and simply ran this as a test
to see if the jack was put together properly.

How can I get my other connection back? No restore point was set and I'm not sure if that is even the answer.

Please give the steps for Win7 to discover my other homenet computer.

In the meantime, I am going to try to load a backup clone disk and see if that retained the

My System SpecsSystem Spec
06 Apr 2015   #2

Windows 7 x64 Ultimate

An update to save some grief.

This might have been a wire giggling solution.

I tried my backup disk and that failed too.

Then I started checking the cable run itself and put the original HD back on.

My second PC now shows up as it used to.

The question is, how did the connection get lost? Which element of the cable just communicates the
workgroup but continues to run the internet?

My architecture is

PC 1 Ethernet to 4 port switch box to DSL modem
PC 2 same

For now I'm leaving the thread open in case of a future error. Will report back.
My System SpecsSystem Spec
06 Apr 2015   #3

Windows 7 x64 Ultimate

This question also occurred to me:

In a standard RJ45 punch down jack, how many lines are actually used or are all handling data?

If I want to test my cable with the RJ45 jack one end and ethernet plug the other, would disconnecting
a particular pin prevent problems? Simply put, are all lines used or some 'in reserve' for future application?
My System SpecsSystem Spec


 Win 7 lost the connection to my homenet after plug was changed

Thread Tools

Similar help and support threads
Thread Forum
Homenet workgroup is on but slowed way down in Win7
I.use an old style workgroup on my two station homenet. Today just after moving some furniture a simple file transfer of 200 mb took 4 minutes or more. A couple messages came on saying network discovery is not engaged but the slow transfers still work. I checked sevenforums on this here...
Network & Sharing
Changed volume partitions and now lost my C: drive
In an effort to remove my drive partitions and to have 1 C: drive like I have always been accustomed to, I messed something up and now have an E: drive and the System Reserved F: drive. I have tried to rename E to C, but I get a Virtual Disk Manager error - "The parameter is incorrect". I also...
Hardware & Devices
Cannot see my computers in Windows homenet or Explorer.
I have a home network with all Windows 7 home sp 1 machines. I've set up a windows 7 homenet. This has been working fine for a long time. Then last week I could not access one computer from another. I've been switching of the firewalls without any luck. I've pinged the ip-adresses with ok. When...
Network & Sharing
Changed Domain Lost All Files/Access
Hi All, You will have to bare with me as my technical knowledge of computers is very limted! Whilst trying to join the local homegroup network, I found out the issue was that my WORK laptop was connected to a domain & unable to share files because of being connected to this EX company...
Network & Sharing
Wireless network connection lost internet connection
Hi everyone, I work in an office where we have a main desktop computer which is connected to the internet via a Time Warner modem. The modem is connected by cable to a netgear wireless router, and up until today there have been no problems connecting to the internet from the laptops that use the...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:57.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App