Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Ethernet 1st?

02 Dec 2016   #1
Alexey2912

W7 Pro 32bit
 
 
Ethernet 1st?

Hi,

On my lap running W7, despite having Ethernet connected, it connects with WiFi 1st. Have to disconnect manually with WiFi to get connected with Ethernet.

Is it possible to have WiFi 2nd.....?

Thanks.


My System SpecsSystem Spec
.
03 Dec 2016   #2
MeOnMine

Windows 7 Ultimate x64 SP1 OEM
 
 

Hello, Go to network/properties/change adaptor settings.
Take note of the name of your LAN(Ethernet) and the WiFi connection.
At the top of the Network connections page you need to click on Advanced/Advanced Settings.
In the Connections window Highlight and move to the top the connection you want as priority and the second as the next in priority.

Hope this helps

Wayne
My System SpecsSystem Spec
03 Dec 2016   #3
Alexey2912

W7 Pro 32bit
 
 

Hi,

Thanks for responding, did as you recommended, but still get WiFi 1st. Have to tap on Fn + F2 keys to turn it OFF.

The issue is that I lose my BT too, when WiFi is turned off manually......

Thanks anyways, appreciate your expert assistance.
My System SpecsSystem Spec
.

03 Dec 2016   #4
MeOnMine

Windows 7 Ultimate x64 SP1 OEM
 
 

Hi, OK 3 things to go through.
1. and I am not being impolite, are you sure you had the adapter names correct. Perhaps you only have 2 or 3 adaptors.
By the way did you need to move the priorities from my last post.
2. In device manager under "adapter settings" a) is it all compressed with no issues b) are the Drivers Microsoft or Dell.
3.Go back to Change adaptor settings, right click the LAN connection and click on "Disable" wait a few seconds to take effect now full shut down of the laptop wait 10 seconds and re-boot. Go back to the LAN connection, right click and "enable".
Now try.
My System SpecsSystem Spec
03 Dec 2016   #5
Alexey2912

W7 Pro 32bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by MeOnMine View Post
Hi, OK 3 things to go through.
1. and I am not being impolite, are you sure you had the adapter names correct. Perhaps you only have 2 or 3 adaptors.
By the way did you need to move the priorities from my last post.
2. In device manager under "adapter settings" a) is it all compressed with no issues b) are the Drivers Microsoft or Dell.
3.Go back to Change adaptor settings, right click the LAN connection and click on "Disable" wait a few seconds to take effect now full shut down of the laptop wait 10 seconds and re-boot. Go back to the LAN connection, right click and "enable".
Now try.
Hi,

You can always be impolite, none issues...

1. 3 adapters....Local Area, Wireless and Remote access.

2. All compressed, with Microsoft drivers.

3. Disabled, shut down, powered on, enabled, rebooted, still the same.


In Network and Sharing >Access type > Connections > LAN is up and Wireless below.

Network is Public but Name is the same for both......

Thanks again!
My System SpecsSystem Spec
03 Dec 2016   #6
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi,
One thing I do like about my meager laptop is it has a wifi switch on the left bottom corner to turn it on or off
Does yours have that you've ever noticed ?
My System SpecsSystem Spec
03 Dec 2016   #7
MeOnMine

Windows 7 Ultimate x64 SP1 OEM
 
 

Hi, yes your description seems fine.

Are your adaptor settings set to Auto configure or have you manually set up your network.
i.e. have you allocated ip numbers or is set to Auto. (LAN and WiFi)

Hi Thrash and welcome
My System SpecsSystem Spec
03 Dec 2016   #8
Alexey2912

W7 Pro 32bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ThrashZone View Post
Hi,
One thing I do like about my meager laptop is it has a wifi switch on the left bottom corner to turn it on or off
Does yours have that you've ever noticed ?

Hi, left bottom...... NO.

It has those media buttons on the front.....
My System SpecsSystem Spec
03 Dec 2016   #9
Alexey2912

W7 Pro 32bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by MeOnMine View Post
Hi, yes your description seems fine.

Are your adaptor settings set to Auto configure or have you manually set up your network.
i.e. have you allocated ip numbers or is set to Auto. (LAN and WiFi)

Hi Thrash and welcome
Hi,

Auto, no manual ip setup.


Edit:

Network Name is the same for both....


Attached Images
Ethernet 1st?-network.png 
My System SpecsSystem Spec
03 Dec 2016   #10
MeOnMine

Windows 7 Ultimate x64 SP1 OEM
 
 

The only thing I don't like about what we have discovered so far is the Microsoft drivers.
This means that an Update has replaced the Dell drivers.
I don't think they are faulty as you have connection however it is possible.
Go to the Dell website for your lappy and see if there are younger drivers available for LAN and WiFi.
Then install and re-boot.
Then go "Devices and Printers"/left click on your xxx-pc then right click and find "Device Installation Settings" then fill in the dot "Never Install Driver Software from Windows Update" Save.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Ethernet 1st?




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
ethernet please
now sir ? http://i988.photobucket.com/albums/af3/willkjoy/asget.jpg http://i988.photobucket.com/albums/af3/willkjoy/asdasdasd.jpg http://i988.photobucket.com/albums/af3/willkjoy/asfasf.jpg
Hardware & Devices
Ethernet vs WiFi
I installed WiFi some time ago, but the Win 7 PC downstairs did not have WiFi capabilities. I bought an adapter and it worked fine for a short time so I bought and installed another adapter. The other night it failed again so I dragged out my Ethernet cable and hooked it up to the PC. I contacted...
Network & Sharing
Ethernet in ethernet out
I at present connect to the web via a usb wifi dongle and signal is not to bad :D Now heres my question I have on my pc mother board a built in ethernet card Via Rhine II as an add on some time ago i put in a Realtek PCI GBE card it was my intention to use this as a ethernet wifi access through...
Network & Sharing
DSL through Ethernet but not USB?
My mother just got a new COMPAQ Presario Laptop with Windows 7. Previously she had a COMPAQ Presario Desktop with Windows XP Home, which we connected to out DSL modem with a USB cord. I myself have a rather old Gateway using Win 98, and the only way I can get internet is through a Ethernet...
Network & Sharing
Ethernet
I just installed audio drivers so I could use my mic with Skype and SAM Broadcaster, right after I installed the drivers and restarted my computer I lost my ethernet. When I unplug my ethernet, and plug it back in it comes up as an Unidentified Public Network. Now I know that it works 100% because...
Network & Sharing
Ethernet Issue
Hey everyone, Today I decided to connect my Windows 7 PC up to my router via Ethernet. I would have thought it would have been a simple task but it seems it can't connect. It says it’s connected to an "Unidentified Network" and not my "NETGEAR" one. I have looked at ipconfig and it does seem...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 20:58.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App