Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Wifi router not recognised after reinstalling W7 (other devices fine)

30 May 2017   #1
albradley3am

Windows 7 Professional 32 Bit
 
 
Wifi router not recognised after reinstalling W7 (other devices fine)

Hi folks

I've recently had to reinstall W7 onto my Dell PC (W7 Professional, 32 bit) - it's an old PC & so I have a TP Link USB & software to connect to my Wifi (Talk Talk router). I know the router is working because I'm able to use wifi on my other devices, but my PC just will not recognise the router at all. Prior to me reinstalling W7, I had my PC in the room directly above my living room (where the router is) & it worked perfectly for over 3 years. I've checked the drivers for the TP Link USB & everything is up to date. I have my PC in my living room at the moment & attached to LAN cable, so I can use it for the time being, but the main use for my PC is making music, hence I ordinarily have it in the room above, where all my music stuff is. I'm pretty tech-savvy & have tried as many things as I can, but this one is baffling me!

Just to add, it was a completely clean W7 install (I deleted the old partitions etc) so I am unsure if that has anything to do with it & if there's some driver for the wifi which I now need? Oh yes, as I have LAN I've made sure I've run all relevant Windows updates (about 290+ in total!) so I don't think there's anything that side which I've missed! I just have a red 'X' over the wifi connection symbol & can't figure out what else to check! Any help is massively appreciated.

Thanks so much
Al


My System SpecsSystem Spec
.
30 May 2017   #2
samuria

win 8 32 bit
 
 

Welcome to the forum. It seems you just need the driver for it have you not got a disk that came with wireless if not go-to there website
My System SpecsSystem Spec
30 May 2017   #3
albradley3am

Windows 7 Professional 32 Bit
 
 

Hi Samuria

Yes, I checked that & it says it's the up-to-date driver; I uninstalled & re-installed the wifi software too just in case but still no joy?
My System SpecsSystem Spec
.

30 May 2017   #4
samuria

win 8 32 bit
 
 

If you open a cmd prompt then type

netsh wlan show networks

What does it say
My System SpecsSystem Spec
01 Jun 2017   #5
albradley3am

Windows 7 Professional 32 Bit
 
 

It says "Interface name: Wireless Network Connection 2. There are 0 networks currently visible". But I know the router works - I'm using it to type this on my phone
My System SpecsSystem Spec
01 Jun 2017   #6
TrustMe

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

It sounds like your wifi driver is missing. Go to Dell's website and download the correct driver for your wifi card. Drivers are usually listed under Support > Drivers. Input the make and model number of your computer or the service code. Once you find all the drivers for your computer, download the Wifi one.

There could be one catch though. Some times Dell lists two or more Wifi drivers for the same computer. If there are, let us know and we'll try to sort it out.
My System SpecsSystem Spec
01 Jun 2017   #7
albradley3am

Windows 7 Professional 32 Bit
 
 

Hi TrustMe - thank you, one final question before I do; the PC was originally for XP & has had W7 installed on it. Therefore do I look for the original driver (for XP) or for W7 (apologies if that seems a stupid question....)
My System SpecsSystem Spec
01 Jun 2017   #8
samuria

win 8 32 bit
 
 

I thought you were using a tplink not the dell one did you install drivers from the cd that comes with the usb wireless?
My System SpecsSystem Spec
01 Jun 2017   #9
albradley3am

Windows 7 Professional 32 Bit
 
 

Hi Samurai; the TP Link driver is totally up to date. The person TrustMe (above) said they felt I must need a driver for the PC itself too. So far nothing I have tried works! I even bought a brand new WiFi USB (Netgear) in case the TP Link wasn't working & that also doesn't work! For whatever reason the PC will simply not recognise the WiFi network! As it was a 100% clean install of W7, do I need to reinstall a driver which allows the TP Link (or Netgear) to connect with the router? It was working perfectly prior to this W7 clean install. An it's not a router issue as again I am using it on my smartphone right now.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Wifi router not recognised after reinstalling W7 (other devices fine)




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Laptop won't connect to WiFi, but all other devices are fine.
It seems to be due to the Time Warner/ Spectrum merger, at least I didn't have problems until yesterday. I have a Belkin router and all of my and my wife's other devices connect fine. The Windows 7 laptop does not. It says "No Internet access", yet the connection shows as Excellent. I've tried...
Network & Sharing
Win 7 64bit some usb devices not recognised
Using an Asus X54C laptop intel core i3 win7 64bit home premium sp1. all the sudden, usb ms mobile mouse 3000 v2 quit. It works in any other computer. Logitec wireless mouse that used to work in the laptop plug and play no longer will, these work in other comp. Also the usb external Seagate HD...
Hardware & Devices
Headphones Not Recognised In Playback Devices, Please Help.
Hey, I'm experiencing frustrating issues with my playback and wondered if you guys could help? Basically I noticed when I turned on my laptop that there was no sound coming out of my Headphones, only the speaker. It was in the right jack as there are only two its not that hard to get right haha....
Sound & Audio
USB devices not recognised
Hi, I am running windows 7 ultimate x64, acer aspire laptop 5742. I have 1 USB port that works with whatever i plug into it, the other 2 i have on my computer do not work, one is un responsive and does nothing when you plug anything into it and the other continually recognises and unrecognises...
Hardware & Devices
USB devices not recognised
Client has the problem on a Gigabyte GA-EP45-UD3LR board using Windows 7/64 Pro with 2 x sata hdd, memory card reader with 4 slots connected to mobo usb socket - card reader working fine when I insert sd card. (mouse/keyboard are ps2) All okay for 11 months, and then for the last 2 she's been...
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 22:19.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App