Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7 Ultimate - Internet/LAN takes 30 seconds to be found.

25 Sep 2017   #1
SevenEven

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Windows 7 Ultimate - Internet/LAN takes 30 seconds to be found.

Hello Seven Forums.

I'm having an issue where, once I startup my system and enter the desktop, my Internet/LAN icon will not be showing as having found an internet connection, nor will I have internet, for the first 20-30 seconds. Steam will not be able to log-in automatically, as there is no connection found for the mentioned time.

I'm wonder what could cause such issue? I've tried to update my Network Card drivers, resetting it to default and letting Windows install the default one. It shows as being "Network 8", which leads me to think it could be an issue with the system trying to detect previous networks/network drivers, however I'm unable to change that?

If you have any idea, let me know! Appreciate any help. Thanks!


My System SpecsSystem Spec
.
25 Sep 2017   #2
samuria

win 8 32 bit
 
 

Welcome to the forum. As a quick fix set a static IP see if that solves it the dhcp server may be slow responding
My System SpecsSystem Spec
25 Sep 2017   #3
SevenEven

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by samuria View Post
Welcome to the forum. As a quick fix set a static IP see if that solves it the dhcp server may be slow responding
I'll give it a shot, however wouldn't that make it an issue for all pcs on the network? My laptop never experiences the problem, which makes me think it could be a specific problem for my desktop.

Would setting my DNS to Google's cause the issue I'm seeing?
My System SpecsSystem Spec
.

25 Sep 2017   #4
samuria

win 8 32 bit
 
 

It could be it's not negotiate the speed for the network card settings static is a test to see what the problem is. DNS has no effect as it's not used, turning off ipv6 can often help as it's not used
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2017   #5
Anna Rose

windows 7 x86
 
 

There should be LAN card issue this might not be windows problem b/c most of the card not support or some hardware fault you should use different card for your windows i hope this can help
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7 Ultimate - Internet/LAN takes 30 seconds to be found.




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7 takes 60 seconds to boot (Using SSD)
Hello, I have an Samsung SSD EVO 850 (250GB), 8GB of DDR3 RAM and a I3-2120 (Sandy Bridge) CPU Running windows 7 with service pack 1 ( 6.1.7601 according to ver command) Boot takes 60 seconds to load. Been trying Sfc /scannow Here is some useful stuff from my computer: ntblog.txt System...
Performance & Maintenance
Opera 12 takes 15-17 seconds to start up-is there anyway
I can check Win7 64 bit to see what the problem is? I have Opera 12 installed on 2 other computers (one with Win7 64 bit and the other w/XP) and the browser opens within seconds. The delay is only happening on the wife's computer. I changed no settings on Opera when I installed the upgrade to 12...
Browsers & Mail
Windows 7 takes 20 to 30 seconds after Please Wait screen
Hello all, Can someone help me figure out a problem my Windows 7 has while loading user credentials thumbnail? Lately it has been taking good 20 to 30 seconds right after the Please Wait screen to load all user credentials thumbnails! And even if after clicking a thumbnail, it takes about 5+...
Performance & Maintenance
It takes 6 and 30 seconds to load a .doc document?
This are my system specs: Motherboard - Gigabyte Technology Co., Ltd. Model EP45T-UD3LR Processor - Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q8400 @ 2.66GHz RAM - 2.00 GB RAM Display adapter type - ATI Radeon HD 5700 Series Total available graphics memory - 1791 MB Dedicated graphics memory 1024 MB ...
Performance & Maintenance
win 7 takes 20-25 seconds to start
and 60-90 seconds to login....... can somebody explain why it takes so long to login, should i transfer my files from documents folder to some other folder. because i read somewhere that more files in document folders the slower the system becomes in case of win xp
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 18:18.
Twitter Facebook Google+