Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Mapped Drive Not Connecting at Startup

09 Aug 2013   #21
spokes

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

Strange how this suddenly started for me, I did wonder it it might be related to a recent patch install, but all the reports point to an older, more widespread, problem. However (keeping fingers crossed), I've had no more problems since mapping the IP address. FWIW I have UAC turned off.


My System SpecsSystem Spec
.
04 Dec 2013   #22
tweakradje

win7
 
 

The solution is this:

;### kill the long "restoring network connections" at logon (defer=ghosted connections)
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\NetworkProvider]
"RestoreConnection"=dword:00000001 ;(0=no attempt, you must click it)
"RestoreTimeout"=dword:00000005
;### Ghost the connection if not responding within RestoreTimeout
"DeferConnection"=dword:00000001

;### network drive map timeout in Explorer if connection is lost (def is 60 sec)
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\LanmanWorkstation\Parameters]
"ReconnectTimeout"=dword:00000005

Edit: you may also need to check the NameSpaces of MyComputer:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\MyComputer\NameSpace

Cheers
My System SpecsSystem Spec
17 Aug 2015   #23
haydster7

Windows 8 Ultimate x64
 
 
None of these seemed to work for me

None of these seemed to work for me, all resulted in still having to manually click on the drive before it could be seen by any program. My solution was to run the command "net use F: "\\192.168.x.x\sharename" at startup in a batch file (or through task scheduler) but my particular solution ran it in the startup folder of the start menu.

If this still doesnt work for you, try adding the following check into your batch file above the net use command.

ping -n 1 192.168.x.x | find "TTL=" >nul
if errorlevel 1 (
echo offline
) else (
echo online
)

replace the ip address with the computer with the share on it and instead of echoing set the result to a variable and keep looping until that variable is "online" or until a certain number of retries.
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 Mapped Drive Not Connecting at Startup




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Mapped drives wont load on startup
Hey folks, Been researching all sorts of options but unable to find one that works. I have a synology NAS connected to a HP desktop and I recently installed a new Samsung SSD running Windows 7. Since doing so, the OS now loads so fast that the mapped drives do not load in time for my XBMC...
Network & Sharing
how to access to mapped drive from second pc
Hi, The situation is following: I have 2 PCs(computer01 and computer02) where I am an Administrator. On computer01, IT team with their credentials mapped drive to some share folder, like (Drive Z: is pointing to \\someserver\sharedrive). Is it possible somehow from computer02 to browse drive...
Network & Sharing
Slow wireless AD connecting to mapped drives
Hello, I have a new LT, that works great when connected to the LAN via ethernet cable. However, when connected to AD through wireless, the login to AD is not bad, but the connecting to the mapped drives takes a long time. A messgae comes up "Could not connect to all drives" and then the LT...
Network & Sharing
Mapped drive & USB drive letter conflict
I just built a new computer for work. Our server is mapped as letter “F” and this works unless I leave a USB card reader plugged in when I shut it down. On boot up one of the drives on the card reader gets assigned “F” and the mapped drive doesn’t work. I then have to remove the card reader and...
Network & Sharing
Mapped Drives not Connecting
I've set up a dual boot with XP and 7. My mapped drives work fine under XP but on 7 they fail to reconnect at startup. I have made sure I ticked "Reconnect at startup" and I have switched on "Always wait for network at computer start up and logon" in Group Policies but still no good. Any...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:04.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App