Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Unable to Map NAS on 2nd NIC in Win 7 Ultimate

12 Feb 2010   #1
newbie1234

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Unable to Map NAS on 2nd NIC in Win 7 Ultimate

HI there,

I am having a problem with my Dlink DNS 323 on my Win 7 Ultimate. I have 2 nic on my system. 1st one is 100mbps built in on my motherboard, this nic is connected to my router for internet usage.

My 2nd NIC is a 1000mbps PCI card. I want to connect my DNS 323 on this nic. But i am having problems access it. I do not know why.

My DNS 323 works fine if i plug it into my router i can map it using its default IP 192.168.0.32

When I plug my DNS to my 2nd NIC card. I used a Static IP which is 192.168.1.1 with subnet mas 255.255.255.0 with no gateway.

Why am i unable to Map my Drives in Win 7. Im able to ping my NAS but just unable to Map it.. May i know how can i fix this problem?


My System SpecsSystem Spec
.
12 Feb 2010   #2
newbie1234

Windows 7 Ultimate x64
 
 

HI guys,

I have set the IP for my NIC to 192.168.1.1 and my NAS to ip 192.168.1.2. Im able to Ping and access my Configuration Page in my NAS. But im unable to Map my drive in Win 7. I getting and error mentioning that Network path not found..
My System SpecsSystem Spec
12 Feb 2010   #3
aem

Windows 7 Ultimate 64Bit
 
 

Are you wanting to connect from W7 directly to the NAS?
My System SpecsSystem Spec
.

13 Feb 2010   #4
newbie1234

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by aem View Post
Are you wanting to connect from W7 directly to the NAS?
Yes I want to Map my Network Drive from W7 directly...

I do not know why when i try to map \\192.168.1.2\Volume_1 i cant map

I can ping my NAS without any issues.. But why it just doesnt want to map..
My System SpecsSystem Spec
13 Feb 2010   #5
aem

Windows 7 Ultimate 64Bit
 
 

As someone has tried, if you just want to connect from A to B using basically a cross-over cable, you can put in almost any IP. But i would stick with what you have working on your other NIC

What is the ipconfig /all details of that?
My System SpecsSystem Spec
13 Feb 2010   #6
newbie1234

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by aem View Post
As someone has tried, if you just want to connect from A to B using basically a cross-over cable, you can put in almost any IP. But i would stick with what you have working on your other NIC

What is the ipconfig /all details of that?
Ethernet adapter Local Area Connection 2:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCI GBE Family Controller
Physical Address. . . . . . . . . :
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::e838:7a22:b85e:ec51%13(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.1(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . :
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 318770734
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-12-D2-10-0D-40-61-86-4A-FA-7E

DNS Servers . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1
fec0:0:0:ffff::2%1
fec0:0:0:ffff::3%1
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
Physical Address. . . . . . . . . :
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::f532:8296:2976:9821%12(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.16(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : Thursday, 11 February, 2010 11:38:15 AM
Lease Expires . . . . . . . . . . : Saturday, 13 February, 2010 1:39:29 AM
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 255877510
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-12-D2-10-0D-40-61-86-4A-FA-7E
My System SpecsSystem Spec
13 Feb 2010   #7
aem

Windows 7 Ultimate 64Bit
 
 

So your Ethernet adapter Local Area Connection 2: is what you want to link with to your NAS?

Edit tcp/ipv4 to be:

192.168.0.20
255.255.255.0
192.168.0.1

These are just numbers.

From your NAS (tcp/ipv4 configure):

192.168.0.21
255.255.255.0
192.168.0.1

Then try the ping test to see if you can ping your NAS.
My System SpecsSystem Spec
13 Feb 2010   #8
newbie1234

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by aem View Post
So your Ethernet adapter Local Area Connection 2: is what you want to link with to your NAS?

Edit tcp/ipv4 to be:

192.168.0.20
255.255.255.0
192.168.0.1

These are just numbers.

From your NAS (tcp/ipv4 configure):

192.168.0.21
255.255.255.0
192.168.0.1

Then try the ping test to see if you can ping your NAS.
Yes Local Lan 2 is my NIC thats linked to my NAS.. May I know why am i using the Gateway Ip that is the same for my router? Could you explain this pls? Thanks
My System SpecsSystem Spec
13 Feb 2010   #9
newbie1234

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by aem View Post
So your Ethernet adapter Local Area Connection 2: is what you want to link with to your NAS?

Edit tcp/ipv4 to be:

192.168.0.20
255.255.255.0
192.168.0.1

These are just numbers.

From your NAS (tcp/ipv4 configure):

192.168.0.21
255.255.255.0
192.168.0.1

Then try the ping test to see if you can ping your NAS.
I have set the IPs to wat you had mentioned on both sides. Pinged and able to receive reply perfectly. When i try to map from Win 7 it doesnt want to Map? Why does my Local Area Connection 2 shows Unidentified Network
My System SpecsSystem Spec
13 Feb 2010   #10
aem

Windows 7 Ultimate 64Bit
 
 

The default gateway theoretically should be your first machine of your immediate network. It should be assigned the first IP available which is, in your case 192.168.0.1. Your router, although is not a computer, still needs an IP address. From your ISP/modem, the router is the first device on the network.

Sometimes manually assign IP thru the NICs can take time to work. Just press F5 to refresh.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Unable to Map NAS on 2nd NIC in Win 7 Ultimate




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Unable to install W7 Ultimate SP1 to a blank SSD using GPT
I'm doing a fresh install on a newly-assembled PC. It has an SSD (~220GB) and a magnetic HDD (1TB). Ultimately I plan to dual-boot with Fedora Linux, so I want to partition for Windows to not use the whole disks. The first time I did this installation, I didn't pay attention to whether Windows...
Installation & Setup
Unable to have update microsoft windows 7 ultimate
Hello, I am new to this forum. My computer is unable to update. I have read that CBS logs can help to identify the issue. Here is what I have on mine. Checking Package Manifests and Catalogs (f) CBS MUM Corrupt 0x00000000...
Windows Updates & Activation
Unable to do new partition in Windows 7 Ultimate
Dear Windows 7 experts, I am unable to do new partition in windows 7 ultimate (64 bit) operating system. Please find error message in attachment. Thanks,
General Discussion
unable to upgrade from home premium to ultimate
My main PC has been running Home premium 64 bits for a few months successfully (activated and does updates) and I now want to upgrade it to Ultimate 64 bits. I ran MGADiag on the Home Premium system and it reported it was a retail version; Diagnostic Report (1.9.0027.0):...
Installation & Setup
unable to upgrade from home premium to ultimate
Apologies...moved to more approapriate group.
Windows Updates & Activation
Unable to change themes in W7 Ultimate
Hi all! I just installed Windows 7 Ultimate And I really like it. The only problem at this time is that I canít run any themes. I seem to be stuck at aero.msstyles. The background changes but not the GUI. If I try to run another theme Windows color and appearance comes up with basic options. See...
Themes and Styles


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:35.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App