Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Realtek 8139 drops the network build 7068

08 Apr 2009   #1
themouse

Windows 7 Build 7201
 
 
Realtek 8139 drops the network build 7068

Hi everyone,

I am running a clean install of build 7068 64 bit on my amd x64 6000+ x2 athlon, I have a server which holds all of my media and so I play everything over the network. I use media centre for playing everything but I find that in the middle of a video/mp3 file media centre freezes and I have found that the network has dropped its connection. I had this problem with ALL of the builds but with build 7000 & 7048 updating the network card drivers to the latest fixed the issue. Now it doesnt matter what I try from build 7057 up it randomly does it. The OS does not freeze but what ever media centre is doing it takes so many resorces that everything takes about half an hour to respond so I end up switching it off.
This has been the case on the 32 bit builds also. I dont know what microsoft are doing with the network but it is really getting annoying.

Any ideas anyone?


My System SpecsSystem Spec
.
08 Apr 2009   #2
johngalt

 

Yup - use the link to the left under your name to update your system specs so we can get an idea of the mobo and other specs - I suspect it is a driver issue for you, or else it *may* be failing hardware (doubtful, as it works on the next reboot)....
My System SpecsSystem Spec
09 Apr 2009   #3
themouse

Windows 7 Build 7201
 
 

Thanks for your reply

I have updated my system specs hope this helps
My System SpecsSystem Spec
.

09 Apr 2009   #4
johngalt

 

Have you looked for updated drivers and such from Foxconn - Support - Downloads
My System SpecsSystem Spec
09 Apr 2009   #5
themouse

Windows 7 Build 7201
 
 

The latest driver they have is 2006 which is a bit old but I can see if can force windows to use it. . . .

Thanks for your help, I will post one way or the other.
My System SpecsSystem Spec
09 Apr 2009   #6
themouse

Windows 7 Build 7201
 
 

Well I just downloaded the driver and it is only 32-bit they have no 64 bit driver listed. The realtek 8139 is such a generic chip I am surprised that I am having this problem. I remember when vista was released, I purchased the 32-bit version and it did the same thing. I got the latest driver from Realtek and the problem went away. Maybe there is a strange implementation of the chip on my motherboard, I cant think of any other reason cause it would appear other people arn't having the same issue.
My System SpecsSystem Spec
09 Apr 2009   #7
copernicus

7264x64/7260x86
 
 

The driver update from windows update totally borks my network connection, I just leave the default driver that gets installed.
My System SpecsSystem Spec
09 Apr 2009   #8
themouse

Windows 7 Build 7201
 
 

I have tried both, the default and the updated one. They both stop working
My System SpecsSystem Spec
10 Apr 2009   #9
johngalt

 

Did you happen to find an updated Tulip (sorry, a *nix thing - 8139s were so new that we were forced to use a semi-generic driver called "Tulip" - that actually worked pretty darn well) driver from RealTek's site?
My System SpecsSystem Spec
10 Apr 2009   #10
torrentg

7600.20510 x86
 
 

What you describe sounds exactly how my PS3 would operate trying to play files over the network. I ended up figuring out that it was the connection type on the PS3 that was causing it, when I changed it to something it technically shouldn't be. I think I made it half duplex instead of full and then it started working amazing...1/2 second response time to play a standard .vob video file.

Maybe if all else fails and the tulip driver does not help, you could try something similar like I did.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Realtek 8139 drops the network build 7068




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Realtek RTL 8139/810x Ethernet controller problem.
Hello,I recently reinstalled my Windows 7 Home premium.After the install I noticed "Ethernet Controller" under unknown devices in device manager.I've been installing diffirent drivers and such,but nothing helps.Thank you in advance. Some Screenies: http://i44.tinypic.com/2z7mtu0.jpg ...
Network & Sharing
Probelm with build 7068
welcome, i trying upgrade from build 7068 to build 7100 rc1, But not able to upgrade, giving me ERROR, what can i doing :(?
Installation & Setup
Weird network issue in Build 7068 x64
Hey, I am having a strange problem with one of three Windows 7 computers on my network. Let's say my network SSID is "networkname". So I have this laptop that I'm setting up on the network for the first time. It successfully connects over wireless to "networkname". However, after a few...
Network & Sharing
windows 7 build 7068
Hi guys, this might sound like a stupid question but did any one experience a change in there laptop fan after installing windows 7 build 7068. i cant remember it by like this before. it does not go on full steam but it like the fan is in idle mode or something. is this normal ??? thanx...
General Discussion
AVG 8.5 and build 7068 x64
This version of AVG seems to not work with last windows 7 build...someone else have this problem?
System Security
build 7068 and wmc
well build 7068 seems to run good but as soon as i started using wmc i got this error. seem like thay just can't get wmc bug free... scrooge
Media Center


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:30.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App