Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Win 7 Pro x64 slow to set up network connection

01 Mar 2010   #1
ironstone

Windows 7 Professional 64-bit
 
 
Win 7 Pro x64 slow to set up network connection

I have Windows 7 64-bit connecting to a hybrid Windows/samba network.

On boot, Win7 takes 1 - 2 minutes to negotiate a DHCP lease; set to a static, it takes about the same amount of time to connect. Other Vista and XP PCs connect in seconds. I have tried:
  • Replacing the switch
  • Enabling Spanning Tree Protocol and Fastport on the switch
  • Replacing the DHCP server/gateway
  • Updating the Win7 NIC drivers
  • Selectively disabling components in startup (removing the Nero components helped a bit)
  • Disabling IPv6 and Link Layer Topology drivers in Local Area Connection properties
  • Changing from one firewall (Forticlient) to another (COMODO) - both 64-bit
I've searched high and low for other solutions, but no success. Any advice would be appreciated.


My System SpecsSystem Spec
.
23 Apr 2010   #2
justinrodney

Windows 7 Professional 64bit
 
 

I'm having the exact same issue. I've tried all these, also. Even a format and reload and still get the same results.
My System SpecsSystem Spec
23 Apr 2010   #3
zzz2496

Windows7 Ultimate 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ironstone View Post
I have Windows 7 64-bit connecting to a hybrid Windows/samba network.

On boot, Win7 takes 1 - 2 minutes to negotiate a DHCP lease; set to a static, it takes about the same amount of time to connect. Other Vista and XP PCs connect in seconds. I have tried:
  • Replacing the switch
  • Enabling Spanning Tree Protocol and Fastport on the switch
  • Replacing the DHCP server/gateway
  • Updating the Win7 NIC drivers
  • Selectively disabling components in startup (removing the Nero components helped a bit)
  • Disabling IPv6 and Link Layer Topology drivers in Local Area Connection properties
  • Changing from one firewall (Forticlient) to another (COMODO) - both 64-bit
I've searched high and low for other solutions, but no success. Any advice would be appreciated.
Connect to where?

zzz2496
My System SpecsSystem Spec
.

23 Apr 2010   #4
justinrodney

Windows 7 Professional 64bit
 
 

To connect to anything Wireless or wired. Doesn't seem to matter if I'm pulling DHCP or have a static. It always takes 1-2 minutes before I can use the connection.
My System SpecsSystem Spec
23 Apr 2010   #5
zzz2496

Windows7 Ultimate 64bit
 
 

Hmm, that's weird... Mine just connects, you sure it's not driver related? Check resource monitor...

zzz2496
My System SpecsSystem Spec
23 Apr 2010   #6
justinrodney

Windows 7 Professional 64bit
 
 

It's doing it on wireless and wired. Updated both drivers and the problem still exists. Seems to only be a 64 bit issue.
My System SpecsSystem Spec
23 Apr 2010   #7
justinrodney

Windows 7 Professional 64bit
 
 

Forticlient VPN software was the problem. After uninstalling and reinstalling I still had the issue. I then installed latest version of Forticlient and uninstalled both wireless and wired card. Rebooted and everything works great.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Win 7 Pro x64 slow to set up network connection




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Slow shutdown/booting, network connection problem, And McAfee
Hello, I have been experiencing slow shutdown (11~20 min) and booting (5 or more min) issues since last month. Also my laptop constantly failed to connect to the wireless network since more than a year ago. I read from the internet that McAfee could be the source of all the problems. So I...
General Discussion
Very Slow Network Identification and Connection
When I start up my computer, the start up time is tolerable. But the system has begun taking way too much time to identify my Wifi network, connecting to it, and also showing internet access. Before I had Microsoft fix my Windows Media Player problem, this process was almost instantaneous. But...
Performance & Maintenance
Slow network connection at boot
I am not much of a network expert. So maybe someone can help me figure this out. I have an ATT DSL internet line with a Netopia modem and a Nertgear router. To the router I have an ethernet cable connected Desktop and 2 laptops that connect via WiFi. All systems run Windows 7 When I boot my...
Network & Sharing
Running slow with network connection enabled, runs fine in Safe mode
I have a computer that would not see the hard drive a few days ago. Got a new hard drive and did a clean install of windows and restored the rest of the files with Carbonite. A few days later the computer would not boot into windows again. So this time i reformatted the new drive and stuck it into...
Performance & Maintenance
Why is my network connection so slow?
I dont know if TWC is having problems, if so theyl never admit it. my router is brand spankin new, 802.11n. the modem has since been replaced... but for the life of me, i cannot get a decent download/upload speed. I Used to get 28-31mb download on speedtest.net. then later it dropped to 17-25,...
Network & Sharing
Win7 VM's have slow network connection (32kB/s)
Hi all, ./wave I have a strange problem with Windows Virtual Machine VMs. I'm running Win7 x64 bit (RC), with one XP and one win 2000 virtual machine. Both these VM's have network connections and can access files and internet etc. But, it seems that (for both VM's) when i try to...
Virtualization


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:07.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App