Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Internet very slow after Win 7 upgrade

06 May 2010   #1
cougarric

Windows 7
 
 
Internet very slow after Win 7 upgrade

I recently upgraded to Win 7 from Vista and since then my internet has been very poor.

The connection is still working fine with other accessories such as xbox live and my iphone.

I've checked that drivers are up to date and a few other suggestions I've found online whilst searching but nothing has worked so far.

Anybody got any suggestions on things to try to get it working properly again?

If it helps, when I use you tube it plays slower with full screen than normal size, so I'm not sure my problems lie entirely with the internet connection.


My System SpecsSystem Spec
.
06 May 2010   #2
Adrian

 

Quote   Quote: Originally Posted by cougarric View Post
I recently upgraded to Win 7 from Vista and since then my internet has been very poor.

The connection is still working fine with other accessories such as xbox live and my iphone.

I've checked that drivers are up to date and a few other suggestions I've found online whilst searching but nothing has worked so far.

Anybody got any suggestions on things to try to get it working properly again?

If it helps, when I use you tube it plays slower with full screen than normal size, so I'm not sure my problems lie entirely with the internet connection.
Please provide more information about your system.
You may need to update your NIC card driver.

Adrian
My System SpecsSystem Spec
06 May 2010   #3
Adrian

 
NIC Card

In some cases OS 7 may not use a specific manufacturer driver.
My System SpecsSystem Spec
.

06 May 2010   #4
acurasd

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Did you do an actual upgrade or a clean install? Just want to verify this.
My System SpecsSystem Spec
06 May 2010   #5
cougarric

Windows 7
 
 

Here's the info you both asked for...

processor: 2.33ghz
RAM: 3gb
32 bit OS
Gfx: ATI Radeon HD 2400 XT


I installed from the upgrade disk and didn't see an option to clean install. Would it say this during the process or is it just a phrase for manually wiping your hard disk first?

I use a linksys router.

Another thing I've noticed is that the pc with win 7 on badly affects other connection speeds, not whilst downloading files but general page surfing.
My System SpecsSystem Spec
06 May 2010   #6
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Often times when doing an upgrade from Vista to Windows 7 the winsock settings get messed up which can slow up or even keep your browsers from going online at all.

The fix for that problem is to reset Winsock which you can do by following the steps below.

1. Click start, type cmd in the Start Search box, right-click cmd.exe, click Run as administrator, and then press Continue.

2. Type netsh winsock reset at the command prompt, and then press ENTER.

Note If the command is typed incorrectly, you will receive an error message. Type the command again. When the command is completed successfully, a confirmation appears, followed by a new command prompt. Then, go to step 3.

3. Type exit, and then press ENTER. You should be prompted to reboot, if not you should reboot and test.
My System SpecsSystem Spec
07 May 2010   #7
cougarric

Windows 7
 
 

I've tried the cmd thing with no change to the connection.

I'm finding that just opening a webpage takes a while to open now, I get regular disconnects from my internet, and when opening a speedtest web based program it doesn't even start downloading to do the test.

i've checked task manager and nothing else is slowing the connection down.

Thanks for the suggestions though, just need to find one that works.

Msyeriously, after about 2 hours of sluggishness, my connection is now much quicker. However, it's done this before and has always gone bad again soon after.
My System SpecsSystem Spec
07 May 2010   #8
Adrian

 

Quote   Quote: Originally Posted by cougarric View Post
Here's the info you both asked for...

processor: 2.33ghz
RAM: 3gb
32 bit OS
Gfx: ATI Radeon HD 2400 XT


I installed from the upgrade disk and didn't see an option to clean install. Would it say this during the process or is it just a phrase for manually wiping your hard disk first?

I use a linksys router.

Another thing I've noticed is that the pc with win 7 on badly affects other connection speeds, not whilst downloading files but general page surfing.
I think this is an easy fix, how ever we need to know which NIC card you have on board.
Attached is an image of my nic card. For you I suggest that you use device manager and go to hard ware so you can identify it for us. Since you had previously a better connection OS 7 installed its own driver. 1 way to change this is to go to your nic card and roll back the driver to a previous version. If you need help we are standing by.


Adrian


Attached Thumbnails
Internet very slow after Win 7 upgrade-nic_card.jpg  
My System SpecsSystem Spec
07 May 2010   #9
Adrian

 
Router

Reset your router to factory default.
Shut down your system and then your router.
After 10 seconds turn on your router, wait about 20 seconds and then power up your system. Sometimes if your router gets hit with power flux it tends to lock up.


Adrian
My System SpecsSystem Spec
07 May 2010   #10
cougarric

Windows 7
 
 

Microsoft virtual wifi miniport adaptor
broadcom 802.11g network adaptor
Intel(R) 82562V-2 10/100 network connection

These are the 3 items under network adaptors in device manager.

Even though the connection was good, I've just rebooted and it's still ok. I'll keep trying tonight and post an update later.
One thing that does keep reoccurring is that my internet icon and volume icon keep disappearing from the bottom right of the taskbar. It seems kind of random whether it appears on each reboot.
Not sure if it's linked to my other problems but thought I'd mention it.

further update a few hrs later.
still ok. could it be solved? doubtful as only thing i've done is the cmd thing and I rebooted after it without it working. not tried anything else though so it could be.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Internet very slow after Win 7 upgrade




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Desktop WIFI Internet Issue - Connected, but Slow/Dropped Internet
I've been battling this particular issue for a couple of weeks now without much success. I have a custom built desktop where my WIFI connection will deteriorate to the point where internet (and gaming over Steam, etc...) will be either painfully slow or unable to load pages at all. Windows claims...
Network & Sharing
Constantly slow and disconnecting from internet (no internet access)
Ok this has been happening for a few weeks now with the connection either being slow or just displaying a yellow triangle saying limited access and no internet access. Getting pretty desperate and running out of ideas now so need to ask here. Basically we switched ISPs after about a month of no...
Network & Sharing
Usb copy slow after ram upgrade
I have a dell dimension 9200 which copy very very slow from internal drives to usb after upgrading the ram from 1GB to 3GB. I have tried changing the rams, installing fresh windows 7, and all I could but the problem seems not be solved. the worse part of it is that as much as it copies slow, it's...
Performance & Maintenance
Slow browser, slow internet, random audio ads: virus?
So yeah, I've these problems for the past couple days. My browsers (Opera and Firefox) used to load pages quickly, but now they're painfully slow. Opera lags and freezes often; Firefox doesn't, but it still takes a very long time to load pages. I'm also getting these occasional "invisible ads,"...
System Security
Upgrade causing slow browsing, fine internet speed
Hi, Recently I upgraded from Windows Vista home basic 32 bit to Windows 7 professional 32 bit. Now however, my browsing speed is very slow and often doesnt work. It seems to especially have trouble with google related stuff (eg Gmail and google maps etc). However when I finally get a page up,...
Network & Sharing
Internet Explorer 8 Painfully Slow after Vista Upgrade
Hi Everyone- First post for me. A few days ago, I upgraded from Vista Home version on my Dell Inspiron laptop to Windows 7. Since doing the upgrade, Internet Explorer is painfully slow loading websites. I use a Linksys Wireless router with which my laptop previouslly ran well prior to the...
Browsers & Mail


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:16.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App