Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Win7x64 pro - Network slow or hangs

13 May 2010   #1
NLangela

Win / pro 64 bit
 
 
Win7x64 pro - Network slow or hangs

Hello.
I have been running the various testversions of Win7, finally the RC-build, on a number of PCs. The first installations were all 32 bit. All of them working fine on the different machines.
Then I bought Win 7 pro 64 bit, installing it on a newly formatted partition, on my home computer - the same machine as before, with no hardware-alterations.
I immediately began having problems. Windows Explorer (WE) would work fine for a while, but freeze up after a period, typically a few hours. Logging off was also impossible if WE had ceased functioning. Also, computers on the network were no longer visible in My Computer, and could not be pinged. Resetting the computer was the only way forward.
I spent a lot of quality time with GOOGLE trying to find a solution, and I found that many were having similar issues on their Win7 64 bit computers.
In the end I found a posting referring to mapping of network-folders and drives being the culprit.
I had mapped several network folders, and after un-mapping them I have had no more problems logging off, nor with Windows Explorer freezing.
BUT I still have problems!
I fire up my computer in the morning, and all is well for a while. I can access resources on all available computers on my network. They are all visible in My Computer. Then, sometimes only after a short time, typically within the hour, when I open My Computer and try to find a network resource, I only see “Myself” and very often only one other computer. The strange thing is that the other one can easily be at the “other” end of the network, through a switch, over a wireless network-bridge and through yet two more switches, whereas the NAS and Windows Home server which are copper-connected to the same network switch as my computer are are not visible nor accessible.
This is the situation just now. I have a network-scanner installed – Languard and I have just scanned my network with it, and all computers are detected. I can also ping all computers on the network with no lost packages and at <7ms.
But I can still not see them in Windows Explorer.
Windows Firewall is off, Zone alarm Firewall is on (Zone Alarm Extreme Security with the last updaqtes)
Windows Update is also activated and I have verified that it is doing its job.

Is there anyone out there that can help me?

Kind regards from Nils Langeland


My System SpecsSystem Spec
.
13 May 2010   #2
acurasd

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Did you build this computer yourself or is it one off the market?
My System SpecsSystem Spec
13 May 2010   #3
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by NLangela View Post
Hello.

Windows Firewall is off, Zone alarm Firewall is on (Zone Alarm Extreme Security with the last updaqtes)
Windows Update is also activated and I have verified that it is doing its job.

Is there anyone out there that can help me?

Kind regards from Nils Langeland
Did you say ....Zone Alarm? Gulp, the absolute worst culprit of all time for making machines invisible on your network. If you want things to work correctly start by uninstalling Zone Alarm and the ZA firewall then renable the Windows firewall which works perfectly well, then test again.

If you have a mixed Op system network then don't use Homegroups, set up a Workgroup instead.

If you have XP machines in your network try going to SP3 then install the LLTD hotfix which should make them show up on the network and in the network map more consistantly.
XP Computers in the Windows 7 Network Map
My System SpecsSystem Spec
.

18 May 2010   #4
NLangela

Win / pro 64 bit
 
 

Thanks, chev65, for tip on ZoneAlarm.
I uninstalled it, and all is well.
Shopping around for a good AV/firewall to substitute ZA.
Any suggestions?
Nils
My System SpecsSystem Spec
18 May 2010   #5
electrotune1200

Windows 8 Pro
 
 

Here's a useful thread for you
What's the Best Anti-virus?

I'm sure once the recommendations start, this thread could hit ten pages and you'll be nowhere closer to an answer. You could try a few trials (most offer 30 days free). Only you can truly decide what works best for you.
My System SpecsSystem Spec
18 May 2010   #6
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by NLangela View Post
Thanks, chev65, for tip on ZoneAlarm.
I uninstalled it, and all is well.
Shopping around for a good AV/firewall to substitute ZA.
Any suggestions?
Nils
Thanks for reporting back in NLangela.
My System SpecsSystem Spec
18 May 2010   #7
Hannibal001

windows 7 Ultimate 64 Bit
 
 

I have used ESET Smart Security for many years now and it has saved my bacon many times. Fairly easy GUI interface and not too big a footprint.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Win7x64 pro - Network slow or hangs




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
one of 3 user cant login,slow startup,system hangs
Hi, I have a dual win 7 machine.in one instance,windows loads slow,i have 3 users-all admins,the one I use most,cant log in now.it takes forever to load and eventually hangs.when I try other users it loads fine but when I try to access main user's documents through explorer it takes a long ...
Performance & Maintenance
PC slow, hangs after several hours of usage.
Ok so, this past week my computer started to get slow after being on for some random amount of time. It doesn't happen after I do anything, just during normal usage. Start menu items will take from 3 seconds up to a minute to launch. Performance is fairly normal: CPU usage could be 0-3% for...
Performance & Maintenance
Welcome screen hangs and very slow startup.
Is my old HDD causing the welcome screen to hang? Also, after the welcome screen, it takes about 2 minutes to load up all the applications. I checked the task manager and the CPU usage didn't go over 30% the whole time. Is my old HDD causing both these problems?
Performance & Maintenance
Need help regarding slow boottime slow startup and hangs
I bought this Fujitsu laptop for less than a year. Its only for my school work. It takes forever to bootup, startup and it sometime hangs when I open up a program or typing. For the bootup, it takes very long time on the window logo, after that the black screen, followed by the welcome page with...
Performance & Maintenance
Network Speed Problems (Win7x64)
Been trying to track down some networking problems for a while now, and I'm starting to wonder if they are windows related. I have a gigabit network running through a cisco 3750. I have a windows 7x64 box that I can't get seem to get sustained throughput. I'm attempting transfers from this...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:33.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App