Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: "Ethernet" Connection Drop

25 May 2009   #181
Gene

Windows 7 7265 x64
 
 

Downloaded the entire Win 7 RC last night without a hitch and for the past two hours have been doing the same download and a large P2P file simultaneously. Don't have any idea what was going on before but it seems to have resolved itself.


My System SpecsSystem Spec
.
25 May 2009   #182
Snufffed

 
Power Management Properties on NIC Adapter

Yesterday I rec'd a new update using WUv4, part of it included a NEW NIC adapter driver. Really thought nothing about it.
today, I noticed that suddenly I was dropping internet connection and then almost instantly it would recover. Once- twice- then almost constantly for the past 1 hr. I decided to roll back to the old driver, first I checked to see exactly which driver was currently install, to check the date, ( wow, then i deciced to check power management properties, it was defaulted to x allow this to shutdown to conserve energy, x allow this driver to awake when needed.) Pure crap to have (IMHO) any NIC driver set this way. Yes, I did uncheck allow to shutdown to save energy.

Now back to no internet connections being dropped.
My System SpecsSystem Spec
25 May 2009   #183
URTHJ

Windows 7 Build 7229
 
 

Well, count me as one of those for whom 7127 didn't fix the problem. (Again, I'm running off of my motherboard's LAN, so it isn't wireless.) I've had two situations where my internet connection died, to be "fixed" only by a reboot. (In one of the two, curiously, my "Network--Internet Access" task-bar icon showed that while I was still connected to the router, I was't connected to the internet--although troubleshooting couldn't detect any problem, hence the reboot. The other time--as has occurred in the past--my "Network--Internet Access" icon shows no problem, even as I need to reboot to reconnect.)

And, again unlike some others, this has never occurred to me while just downloading (even really large files, such as 7 RC or 7127). I only notice it when trying to load a new page--which is not to say it necessarily is connected with loading new pages (it could occur while just "statically" looking at a loaded page), but that this is when I first notice the problem).

Anyway, the bottom line for me is that 7127 isn't the magic bullet. Fortunately, this only occurs (for me) once every day or two, so it isn't so disruptive as to drive me back to Vista (or to drink)....
My System SpecsSystem Spec
.

26 May 2009   #184
Digger

XP/win7 x86 build 7127
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by URTHJ View Post
Well, count me as one of those for whom 7127 didn't fix the problem. (Again, I'm running off of my motherboard's LAN, so it isn't wireless.) I've had two situations where my internet connection died, to be "fixed" only by a reboot. (In one of the two, curiously, my "Network--Internet Access" task-bar icon showed that while I was still connected to the router, I was't connected to the internet--although troubleshooting couldn't detect any problem, hence the reboot. The other time--as has occurred in the past--my "Network--Internet Access" icon shows no problem, even as I need to reboot to reconnect.)

And, again unlike some others, this has never occurred to me while just downloading (even really large files, such as 7 RC or 7127). I only notice it when trying to load a new page--which is not to say it necessarily is connected with loading new pages (it could occur while just "statically" looking at a loaded page), but that this is when I first notice the problem).

Anyway, the bottom line for me is that 7127 isn't the magic bullet. Fortunately, this only occurs (for me) once every day or two, so it isn't so disruptive as to drive me back to Vista (or to drink)....
next time instead of troubleshooting, just disable/enable, tell me if that fixes it. I have little faith in the troubleshooter at this point in time still.

I didnt quite understand by your statements if you mean that the icon IS reporting correctly, or isnt. This is the main problem that 27 fixed. The issue of drops, be it ethernet or wireless, still has to do with proper drivers. I've had the power save both on and off during all this time, and i fail to see the corresponding relationship between any drops or no drops. This goes for the wireless laptop which currently still has no issues with connectivity while still on 7100. Tho it has a proper driver for the intel wireless pro a/b/g adapter. As well as my desktop and the nvidia controller, no drops occuring either, thankfully. Tomorrow hopefully, i will begin to test out my own wireless pre-existing issue here on the desktop. Maybe that will give some insight.
My System SpecsSystem Spec
26 May 2009   #185
sexytool

Windows 7 dual with XP SP2 ((Highly Custom))
 
 

I'm just sticking to XP these days.
W7 obviously excaserbated the LAN dropout issue i've seen in Vista.

Totally not worth my time.
My System SpecsSystem Spec
26 May 2009   #186
themouse

Windows 7 Build 7201
 
 

Just watched a Blu-Ray movie over the network and guess what it failed and it seems to be consistent with my previous posts. The packets received got to 2.1 billion before failing. I am currently on build 7127 with the Realtek 8139 driver supplied in that build.

This is bad news for me 7127 has not fixed my problem, its back to the SLOW usb 1 network device again
My System SpecsSystem Spec
26 May 2009   #187
Digger

XP/win7 x86 build 7127
 
 

sexytool: i can understand why, i guess i am just a glutton for punishment. Knock on wood, i havent had wired issues. so atleast my lan seems to be working with the driver thats being used atm. I dont have alot of faith in wireless, but thats TBD.

themouse: what kind of router are you using? how far along in the movie was it that it dropped aprox? Do you not have a usb 2.0 port, or i guess that modem is only a usb 1 device? Atleast with this scenario, you and i think all of us can rule out the ISP in 99.9% of the cases here i would presume.

edit: i meant to ask if the router is a 1.0 device... which would be a bit strange.
My System SpecsSystem Spec
26 May 2009   #188
themouse

Windows 7 Build 7201
 
 

Sorry I was being a bit cryptic. Since my onboard Realtek card keeps dropping the connection I use an old belkin USB to NIC adapter but since it only a usb 1 device I can only achieve 10mbs.

Back to the issue - I just thought I would disable the adapter and re enable it after it failing, it was intereesting to see that it knew there was a physical connection so it tried to connect to the DHCP sever but looking at the connection details to doesnt even attempt to SEND any packets at all just zero. I cannot see this as a driver issue I feel its the layer after it. Just mu two cents worth
My System SpecsSystem Spec
26 May 2009   #189
themouse

Windows 7 Build 7201
 
 

* I was about half way through the movie. The file is about 4.5 GB
My System SpecsSystem Spec
26 May 2009   #190
Digger

XP/win7 x86 build 7127
 
 

themouse: so do you need to install a driver for the belkin? or does win7 do it for you? have you experienced any drops with the belkin? i dont recall. since it being an old device, i'm curious about how well its supported with 7. As i have this wireless adapter thats a belkin, and no 7 driver for it.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 "Ethernet" Connection Drop




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
"Local Area Connection" missing in "Change adapter Settings".. Plz hlp
I have to set up a Broadband connection. But Local Area connection icon is missing. Someone told "drivers" could be missing... I installed few. But the problem is as it was.. please guide me in this regards.. Thank you Screen shots Attached
Network & Sharing
Sony Vaio Laptop "stopped" connecting to WiFi connection " Limited acc
Hi, I am hoping you can help me with my problem. My main laptop (Sony Vaio VPCCB15FG) in the last week just stopped accessing the internet via WiFi. It says it has Limited Acess but I have no idea how to fix it. The other 3 computers in the house (Custom desktop, Toshiba Net book, Samsung...
Network & Sharing
Inserting Ethernet Cord Does Not "Automatically" switch connection....
Inserting Ethernet Cord Does Not "Automatically" switch connection to ethernet. This is the trouble I have to go through whenever I insert my ethernet cord: I have to go to network and sharing center Then I have to click change adapter settings Finally, I have to disable wireless...
Network & Sharing
"No Network Access" and "Limited Connection/Connectivity" ?
Hey, I am really hoping someone can help me solve this problem, it's driving me up the wall! When I started using my computer this morning everything was fine, and then "no network access" kept appearing, along with "limited connection/connectivity". I would troubleshoot the problem, but then at...
Network & Sharing
""Local Area Connection" Doesn't have a valid ip config "
i Recently bought and hp windows 7 computer 64 bit and it was fine but two weeks later it does this it was working few hour ago and now it saids this ""Local Area Connection" Doesn't have a valid ip config" what does that mean? i couldnt fix it, i turned off the router, modem did a pc recovery...
Network & Sharing
I have "DHCP" how can I use "Static" IP on a wireless connection?
I don't know if this is the right place, but I seriously need some help. I've got an IP that changes every time my "gateway" (router) is reset. First of all, I'm using windows 7 ultimate 32 bit. AND IIS. (Internet information services) or something like that.. It's really annoying, because...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:56.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App