Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: "Ethernet" Connection Drop

29 Jul 2009   #281
ranjan2001

Windows 7 Ultimate x64 build 7600
 
 

I did a clean install of x64 build 7600 & tried the earlier suggestion by "levesquemarc" which reduced the problem in build 7100 but does no help in sorting out in build 7600.

Its very irritating problem & i cant use this build if no solution is found, its happening every 15-20 mins, the uploading stops, sound /video freeze the entire computer becomes unresponsive for 4-5 mins. I am using the latest lan drivers Marvell Yukon (Miniport) Gigabit Ethernet Driver v10.70.5.3 Dated 07/21/2009 - released July 28, 2009 WHQL

I tried to find LAN port configuration:
but I don't see such settings under device manager> lan card properties
am I looking at the wrong place? here is the screen shot




Attached Thumbnails
"Ethernet" Connection Drop-devise-manager.jpg  
My System SpecsSystem Spec
.
30 Jul 2009   #282
psyche

Windows 7 Ultimate Edition x64
 
 

Ok, tested the solution posted on nVidia forums, and works flawlessly with build 7100 and nForce. Two days of downloading and streaming at full speed, no single drop.

ranjan2001, the LAN config solution is for nForce-based lan ports (named NVIDIA nForce 10/100/1000 Mbps Ethernet), try to search a similiar post on Marvell forums/support.
My System SpecsSystem Spec
30 Jul 2009   #283
ranjan2001

Windows 7 Ultimate x64 build 7600
 
 

Oh I didnt notice that its applicable only to nForce-based lan ports, seems I will have to struggle with this build till the final version comes out.
My System SpecsSystem Spec
.

30 Jul 2009   #284
psyche

Windows 7 Ultimate Edition x64
 
 

Maybe you can change similiar parameters like Flow Control, Interrupt Moderation, Jumbo Packet, IP/TCP/UDP Checksums, Network Address, Speed/Duplex... (obviously with a backup of the default config).
My System SpecsSystem Spec
31 Jul 2009   #285
ranjan2001

Windows 7 Ultimate x64 build 7600
 
 

For some strange reason instead of new I was using the old driver which was causing this problem. Last 20 hrs running with the updated driver, not a single hangup so I conclude that the build 7600 with new driver has solved this bug.

EDITED
No hangups, no connection dropping last 3 days, all seems to be working fine with new drivers 7 build 7600 x64.
My System SpecsSystem Spec
04 Aug 2009   #286
kensiko

Win7 64 bits FR
 
 

Hello,

Since the first build of Win7 I was having occasional drops of Ethernet connection. The solution is always to disable and re-enable the network card. It doesn't show "Ethernet cable disconnected" or anything, it just stops working.

I thought this problem would disappear over the builds but it is still there. I'm on 7264 now.

I have a Realtek 8139 integrated card. The driver is 6.110.1029.2008 .

I didn't read the last 29 pages, I don't have the time right now. If someone got a solution, I would appreciate to hear it.

Thank you!
My System SpecsSystem Spec
04 Aug 2009   #287
psyche

Windows 7 Ultimate Edition x64
 
 

A kind of solution has been posted in this thread and reported here on sevenforums, it's for nForce cards and I don't know if it's valid for other types.
My System SpecsSystem Spec
04 Aug 2009   #288
kensiko

Win7 64 bits FR
 
 

Thanks, I looked a the forum and the seem to have found a solution, but the solution is not applicable to my driver (the receive side scaling setting).
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2009   #289
kensiko

Win7 64 bits FR
 
 

Hello,

I have done some testing on my wireless network (with my laptop and my PC). I have found that for both of them, the XP drivers (one linksys and the other Intel) works better than the Vista ones.

Maybe there is something different in the way Windows 7 use the network that interfere with Vista drivers.

If I continue to have problems with my Ethernet card, I will try an old XP driver.
My System SpecsSystem Spec
07 Aug 2009   #290
jan ptak

windows 7
 
 

Hi, I am new to this forum but had registered just to post this.
I also had issues with network connection dropping and unavailable gateway since Ive installed Win7 (x64, 7100).
Ive checked many options and finally I think I ve found what couse this problem: topology mapping.
After I've disable it in Local area connection preferences (the settings near IP4/IP6 ) I dont have Lan drop outs.
Try this and tell if it make difference in Your case.
Kind regards,
Piotr
My System SpecsSystem Spec
Reply

 "Ethernet" Connection Drop




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
"Local Area Connection" missing in "Change adapter Settings".. Plz hlp
I have to set up a Broadband connection. But Local Area connection icon is missing. Someone told "drivers" could be missing... I installed few. But the problem is as it was.. please guide me in this regards.. Thank you Screen shots Attached
Network & Sharing
Sony Vaio Laptop "stopped" connecting to WiFi connection " Limited acc
Hi, I am hoping you can help me with my problem. My main laptop (Sony Vaio VPCCB15FG) in the last week just stopped accessing the internet via WiFi. It says it has Limited Acess but I have no idea how to fix it. The other 3 computers in the house (Custom desktop, Toshiba Net book, Samsung...
Network & Sharing
Inserting Ethernet Cord Does Not "Automatically" switch connection....
Inserting Ethernet Cord Does Not "Automatically" switch connection to ethernet. This is the trouble I have to go through whenever I insert my ethernet cord: I have to go to network and sharing center Then I have to click change adapter settings Finally, I have to disable wireless...
Network & Sharing
"No Network Access" and "Limited Connection/Connectivity" ?
Hey, I am really hoping someone can help me solve this problem, it's driving me up the wall! When I started using my computer this morning everything was fine, and then "no network access" kept appearing, along with "limited connection/connectivity". I would troubleshoot the problem, but then at...
Network & Sharing
""Local Area Connection" Doesn't have a valid ip config "
i Recently bought and hp windows 7 computer 64 bit and it was fine but two weeks later it does this it was working few hour ago and now it saids this ""Local Area Connection" Doesn't have a valid ip config" what does that mean? i couldnt fix it, i turned off the router, modem did a pc recovery...
Network & Sharing
I have "DHCP" how can I use "Static" IP on a wireless connection?
I don't know if this is the right place, but I seriously need some help. I've got an IP that changes every time my "gateway" (router) is reset. First of all, I'm using windows 7 ultimate 32 bit. AND IIS. (Internet information services) or something like that.. It's really annoying, because...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:16.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App