Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: New build won't turn on

19 Jul 2010   #11
A Guy

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Colonel Travis View Post
OK, solved. Fumz wins a big fat prize. Whatever the hell comes after "octuple." Checked connections for the 9th time and it worked.


PSU came with a connector for the panel connectors. I ditched that and plugged them into the board directly and everything seems to be A-OK.

Greatly appreciate the fast response from you all.
I thought I heard a huge sigh of relief. Good one Fumz, and Colonel Travis And looks like Doc was on track too

A Guy


My System SpecsSystem Spec
.
19 Jul 2010   #12
Fumz

7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Colonel Travis View Post
OK, solved. Fumz wins a big fat prize. Whatever the hell comes after "octuple." Checked connections for the 9th time and it worked.


PSU came with a connector for the panel connectors. I ditched that and plugged them into the board directly and everything seems to be A-OK.

Greatly appreciate the fast response from you all.
Good stuff. Glad you got it sorted out relatively quickly.
My System SpecsSystem Spec
19 Jul 2010   #13
Solarstarshines

Windows 10 Home Premium 64bit sp1
 
 

i had the same situation of no power u p but i just bought a new power supply and it came on easy
600 watt im using compared to a 450 that was my issue
My System SpecsSystem Spec
.

19 Jul 2010   #14
Colonel Travis

Black Label 7 x64
 
 

Ugh - OK, now it ain't working again. It updated drivers and asked me to restart, which I did. Then it updated a couple more drivers and asked for another restart, which I clicked. Machine turned off - never came back. Only thing it does now is the mobo blinks a red LED, which indicates a DRAM problem, according to my mobo guide. You can hit a little button on the board called "Mem OK", which I think is supposed to automatically match up the RAM voltage if there are problems. You're supposed to press and hold for a few seconds. I do that and the red light flashes faster for about 30 seconds or so, then it just stays on. No blinking.

I've tried one stick of RAM in all four slots. Monitor is black every time, sometimes the red light flashes intermittently, sometimes it just stays on all the time. Tried the other stick by itself, same thing.

If I turn the PC on with no RAM, the mobo speaker beeps the code for no RAM present. If I stick RAM in there (again, I've tried all four slots with both sticks, one at a time) there are no beeps. Just the red light.

Only thing hooked up when I do this are the CPU, its fan, the PSU, the case fan, the monitor, the keyboard, one HDD, one stick of RAM.

Cannot find any loose connections. I've unhooked and hooked them several times. 24-pin ATX plugged in, 8-pin ATX plugged in, CPU fan plugged in, front panel wires plugged in.

Reset the CMOS via jumpers, didn't work. Took out the battery, didn't work. Tried a different PSU, didn't work. Cannot get into the BIOS at all. Mobo book says press the Delete key when booting but that doesn't work. Just a black screen. All the fans are working, and I can hear the HDD start to fire up but then nothing happens.

Man oh man.
My System SpecsSystem Spec
19 Jul 2010   #15
Fumz

7 Ultimate x64
 
 

Can you get it to run with 1 stick of RAM furthest from the cpu? If you can, update the bios with the AsusUpdate (it's on the cd).

If you can't, then take everything out of the box and set it up on a table. It's easier to sort through problems that way.
My System SpecsSystem Spec
19 Jul 2010   #16
Solarstarshines

Windows 10 Home Premium 64bit sp1
 
 

seems like i would just take the board back and try another one seems there might be something faulty going on cause that doesnt sound normal and my experience mobo ussually have mostly everything ready unless your doing more then the board has to offer on default

i would scrap the board via returning it and try another could be possible you blew a compasitor i dunno but it just doesn't sound right
My System SpecsSystem Spec
19 Jul 2010   #17
Solarstarshines

Windows 10 Home Premium 64bit sp1
 
 

@colonel travis i was looking at your psu are you still using a 400watt psu ? f you are then there is your problem my friend you need to get atleast 550 to 600 watt if your using a 400 watt no wonder it's not firing up there is not enough power to support anything like i said before my old 450 wasnt enough to power my board when i first got it

I was going through everything like you it would act like it wanted to work but failed ultimatly it was a weak psu that was the issue i think you need to look into more power and look at the recommended power for your board it might be the one thing you over looked
My System SpecsSystem Spec
19 Jul 2010   #18
Colonel Travis

Black Label 7 x64
 
 

Solarstarshines - yeah, I need to dump the 400W for a larger one for my whole system. But shouldn't that be enough for the CPU, 1 RAM stick and 1 HDD? I bought all this stuff at a local store, so taking anything back won't be a total hassle.
My System SpecsSystem Spec
19 Jul 2010   #19
grimreaper

Windows 7 Ultimate X64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Solarstarshines View Post
@colonel travis i was looking at your psu are you still using a 400watt psu ? f you are then there is your problem my friend you need to get atleast 550 to 600 watt if your using a 400 watt no wonder it's not firing up there is not enough power to support anything like i said before my old 450 wasnt enough to power my board when i first got it

I was going through everything like you it would act like it wanted to work but failed ultimatly it was a weak psu that was the issue i think you need to look into more power and look at the recommended power for your board it might be the one thing you over looked
I would have to agree with Solarstarshines after what I read so far, a 400 watt PSU just isn't enough my friend, even for what you have now, or what you may add on in the future.
I have been reading up on your mobo and when I can give you a definite answer, I'll post back soon....brb
My System SpecsSystem Spec
19 Jul 2010   #20
Petey7

Windows 7 Professional SP1 64-bit
 
 

I'm going to state the high failure rates with your board again. Even looking at five star reviews only, I see a few that say that their first board failed and had to get a second one. I really think it is the motherboard in this case. 400watt is pretty low though. Look ever the minimum requirements of your various parts to make sure none of them say you need more than that.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 New build won't turn on




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Monitor turn on by itself after "Turn off the display" starts
Hi, I've set Turn off the display setting in my power plan to 15 minutes and my monitor does turn off after that period (sometimes it doesn't!), but then, sometimes, it turns ON by itself after few minutes. I've been Google-ing these days trying to find some solution and I came across...
General Discussion
How to turn on WiFi adapter from command line / How to turn on hotspot
Hi I have configured ad-hoc network for internet sharing from my PC. Normally I start it by netsh wlan start hostednetwork As I noticed the hotspot is automatically turned off when I turn off WiFi adapter. So I have two questions: How do I turn on WiFi by command line, so that I can control...
Network & Sharing
How to turn windows firewall off? I can't click the Turn Windows Firew
How to turn windows firewall off? I can't click the Turn Windows Firewall On or Off
System Security
Turn off and turn on iexplorer
Have a computer that apparently has a browser hijacker and to repair they say to turn off the iexplorer Process through Task Manager, so how do you restart it?
Browsers & Mail
Bing Maps turn-by-turn navigation released for Windows
More - Neowin.net - Bing Maps turn-by-turn navigation released for Windows phones
News
Windows 7 Build 7012 Screenshots Emerged & Build 7013 Details
Windows 7 Build 7012 Screenshots Emerged & Build 7013 Details http://www.blogsdna.com/wp-content/uploads/2008/12/windows-7-logo.jpg We all are waiting for Windows 7 Beta 1 build 7000 to get release but it seems some one out their already have access to Windows 7 Build 7012. Here is...
News


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 20:35.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App