CPU Usage 100%

Page 1 of 6 123 ... LastLast

  1. Posts : 2
    Windows 7
       #1

    CPU Usage 100%


    Hi Everybody,

    I installed Seven build 7000 yesterday, and I'm having problems with CPU usage being stuck on a 100% even when the system is IDLE. Does anyone have any suggestions on this issue?

    Thanks,
    Jonathan
      My Computer


  2. Posts : 627
    win 7 ( 64 bit)
       #2

    i had the same thing happing but it was memory not cpu . i did a new clean install and memory went back down. did you install over a copy or clean install? if you installed over another copy that may be the trouble..

    scrooge
      My Computer


  3. Posts : 4,364
    Windows 10 Pro X64 Insider Preview (Skip Ahead) latest build
       #3

    Hi, prjoni99, and welcome to the forums.

    Did you perform an upgrade or a clean install? have you tried performing another install? My CPU utilization is near 0 at idle....
      My Computer


  4. Posts : 2
    Windows 7
    Thread Starter
       #4

    I performed a clean install. So far I have installed AVG free, Office 2007, Google Chrome, WinDVD 9. I have uninstalled AVG because I thought that was the problem. CPU Usage is still way high, I think I would have to blame Svchost for the resource hog. I have also disabled Windows Update and the aero interface and went to Windows Basic. Do you guys have any other advice?

    Thanks,
    Jonathan.
      My Computer


  5. Posts : 4,364
    Windows 10 Pro X64 Insider Preview (Skip Ahead) latest build
       #5

    The problem with saying it is Svchost is that is just an executable wrapper that is used to blanket a Windows service so it can be called as an executable - and if you use a more robust tool like Process Explorer then you'll see that that one file (and usually there are like 2-4 instances of it running) can have a whole bevy of services that it is actually loading.
      My Computer


  6. Posts : 4
    Windows XP/7
       #6

    Hey everyone I am having this exact same problem. I have clean installs of both the 32 and 64 bit versions of 7 on my home machine, which runs XP really well. My specs are easily better than the minimums (2.2GHz Athlon 64, 2BG RAM, 1GB Video card.

    Both installs are virtually unusable because the CPU usage is constantly pegged at 100%. I have installed nothing more than the driver for my graphics card. When there is nothing running, I will open up task manager and it will usually show 50% CPU being used by windows explorer, and 50% by tskmgr.exe. If I open up IE, it will split the three, 33/33/33. Sometimes it fluctuates, but basically all available CPU is always being used up by some combination of the running processes.

    I am dumbfounded here. I thought my machine just couldn't hack the 64 bit, but the 32 bit version does the exact same thing. Any help or advice would be highly appreciated.
      My Computer


  7. Posts : 1,009
    Windows 7 RC 7100 32bit/64bit
       #7

    Did you see any updates on Windows Update regarding your chipset?
      My Computer


  8. Posts : 3
    Windows 7
       #8

    The suspect could be AHCI drivers for your HDs

    I had the same thing... but fixed it.. https://www.sevenforums.com/general-discussion/2065-why-does-windows-seem-lag-when-multitasking-post22333.html#post22333
      My Computer


  9. Posts : 184
    windows 7 64bit
       #9

    my resource monitor show CPU avgs 50%


    just installed win7 64 bit. only programs running are antivirus and firefox plus a bunch of windows related stuff necessary I guess to run the computer.

    just watching the cpu monitor it stays right at 50% as it scrolls by with little bitty jumps now and then. would hate to see it if I was actually using any program that was demanding. guess I better look at this in vista 64 bit and see if its the same.

    is there anyplace in windows help that explains what all that means in those meter boxes? network frequently jumps to 100% and disk to 100% as well.

    Msongs
      My Computer


  10. Posts : 184
    windows 7 64bit
       #10

    to compare with vista 64 bit CPU usage....


    just posted I had 50% CPU use with win7 64bit and now checking stats in vista 64...

    CPU usage is kicking around under 10% like 5% with no spikes near 10. actively running firefox, antivirus, comodo firewall, video drivers.

    network use is much lower (don't really know what their score basis is)

    have discovered the help there to explain what these things are tho.

    shocking difference, from 5% in vista to 50% in win7 unless these are not really comparable ratings.

    Msongs
      My Computer


 
Page 1 of 6 123 ... LastLast

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 03:06.
Find Us