Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Help please high cpu usage "System Interupts"

03 Jan 2011   #1
whiteboy

win 7 64
 
 
Help please high cpu usage "System Interupts"

Google is giving me a million different answers and I heard this is the place to get real help, anyways.


So I did a clean install a few days ago.

Not a ton of apps installed. No anti virus or anything like that.

I noticed that my cpu idles between 15 and 20%. Its one core steady at about 70%.

When I go to the task manager under processes it shows nothing. So I opened up the resource monitor and see that it is "system interrupts" causing it. Anyone know what the problem is here?

Its annoying me. Heres some screens.





My System SpecsSystem Spec
.
03 Jan 2011   #2
logicearth

Windows 10 Pro (x64)
 
 

System Interrupts has to do with hardware. This can range from a lot of different things. I would start with the keyboard and mouse along with there drivers and move down.
My System SpecsSystem Spec
04 Jan 2011   #3
whiteboy

win 7 64
 
 

Do what with those drivers? Update them? The mouse is current the keyboard just uses whatever MS driver.
My System SpecsSystem Spec
.

04 Jan 2011   #4
Golden
Microsoft MVP

Windows 7 Ult. x64
 
 

Yes, update the keyboard driver if you can. Then start working your way through all your hardware, graphics cards etc. etc.
My System SpecsSystem Spec
04 Jan 2011   #5
whiteboy

win 7 64
 
 

Well its an install from like a week ago so everything should be current. I'll try though.
My System SpecsSystem Spec
04 Jan 2011   #6
Techymike

windows 7 home premium 64, and Windows 10 64 bit
 
 

You can also stop some of the executable programs if you do not use them all the time like, "Itunes" and "USB 3.9 monitor" . My own motherboard has the USB 3.0 but I don't use it or need it so I stopped it from running at boot up. There may be more items running that you do not meed or use.
My System SpecsSystem Spec
04 Jan 2011   #7
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Run this program ( DPC Latency Checker ). If you have red bars, you definitely have driver problems. The program may tell you which to look for.
My System SpecsSystem Spec
04 Jan 2011   #8
whiteboy

win 7 64
 
 

All seems good with that app, heres a screen shot.


Man I'm lost here and its driving me nuts. Someone recommended this guide.
http://www.msfn.org/board/topic/1402...dpc-interrupt/

But when I type
xperf -on latency -stackwalk profile

It says xperf is not a recognized command.

I do see this in my device manager.


I have installed the chipset driver. Intel storage driver. Marvel sata 6gb/s driver. Can't get rid of them.
My board is GA-X58-UD3R v2.0
My System SpecsSystem Spec
04 Jan 2011   #9
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

That looks good. But Deferred System Interrupts usually points to a bottleneck somewhere in the system. Have a look at this. Maybe you can track it down: How to get the cause of high CPU usage by DPC / Interrupt - MSFN
My System SpecsSystem Spec
04 Jan 2011   #10
whiteboy

win 7 64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by whs View Post
That looks good. But Deferred System Interrupts usually points to a bottleneck somewhere in the system. Have a look at this. Maybe you can track it down: How to get the cause of high CPU usage by DPC / Interrupt - MSFN
Yah I wrote this in my last post.

"Man I'm lost here and its driving me nuts. Someone recommended this guide.
http://www.msfn.org/board/topic/1402...dpc-interrupt/

But when I type
xperf -on latency -stackwalk profile

It says xperf is not a recognized command."

Tried it but got an error.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Help please high cpu usage "System Interupts"




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
High CPU Usage by image name "System" (PID 4) when playing audio
Whenever I play any audio, I get a sharp spike in CPU usage - one core jumps to > 75% and the other remains around 20%, and the image that's causing the spike in usage is "System". I checked for viruses and malware using SUPERAntiSpyware and Malwarebytes, a few things found but none that were...
Performance & Maintenance
System interupts causing high CPU usage, possibly from ataport.sys
I been working on this for a month now and have had no luck looking in other posts. System interrupts uses one core of my computer 100%. I ran windows performance analyzer and it seems to be caused by ataport.sys . The problem happens periodically and will last for a couple of hours then go away. I...
Performance & Maintenance
"cvtres.exe " Causing High CPU usage
Recently an unknown precess called cvtres.exe is causing high cpu usage and as a result high cpu temp in my PC. supposedly its a process associated with Microsoft® Visual Studio® 2005,but it can be a Bitcoin Miner or any other Malware for all I knw.plz help guys.Logs are attached
Performance & Maintenance
>80% CPU usage at "High Performance" power option
As the title implies, my HP Pavilion dv6 running Windows 7 HomePremium 64bit goes >80% CPU usage at that option. While when I changed it to "HP Recommended" option it goes normal again. It's not like I have a problem with the "HP Recommended" settings, but it's just wierd: just changing the...
Performance & Maintenance
lxeacoms.exe "Printer Communication System" CPU usage
I recently purchased a Lexmark S305 printer and have it installed on my home network. The printer works fine, but I noticed that it has an associated process, lxeacoms.exe, that climbs up to 50% CPU usage (I suspect that if this were a single-core machine, it would go to 100%, as it never goes...
Hardware & Devices
High CPU usage by process "System" when downloading
This is freaking driving me crazy. This is the SECOND Windows 7 system I've had this issue on and it completely cripples the computer. Basically, whenever I downloaded anything, be it via uTorrent, Firebox, even speed tests, my CPU usage goes to 100% and nothing responded until the download it...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:43.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App