Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: System doesn't want to take 8GB or ram

29 Jun 2009   #11
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 
ram madness

Quote   Quote: Originally Posted by louieyazon View Post
Me and my dad set up a new rig about a month ago, with the intention of using it for video editing. As such, we tried to get the best specs we could afford within our budget. We set it up with windows7 64-bit from the start as we planned on using 8gb ram on it, because it was suggested that one have a ram heavy computer for video editing. Here are the rough specs, will add details if you guys think there's anything missing

MSI P45-8d Mobo
Intel Quad Core 9400(not sure about the number)
MSI 4770 vid card
8BG DDR3 1666 RAM (4 sticks of 2, Kingston brand)
2 500GB SATA2 Hard disks on a RAID 0 Array for a boot drive

Anyway, we have been having problems installing the 8GB of ram. We checked all four sticks on two different memory testing apps (built in and 3rd party) and they both checked out. We also ran the computer for whole weeks on combinations of 2 sticks and things went well as well. BUT! whenever we install all 4 sticks of ram, the computer just randomly restarts. We ran the built in memory test for a whole day with all 4 ram sticks installed and it passed all 16 passes, but the system always resets on its own when we start to use the computer normally. A friend suggested that I reformat and try vista 64 as there may be some issues with windows 7 64bit. Thoughts? Thanks in advance to whoever can help us, we hope we didn't waste money on the RAM we can't use.
First check to make sure the motherboard can take that much then make sure it is enabled in bios. BTW vista and win 7 are picky about raid drivers. if they dont fix it post and Ill work you thru it

Ken


My System SpecsSystem Spec
.
29 Jun 2009   #12
screwballl

Win7, XP, Vista x64, Ubuntu 9.04
 
 

may be time to see if there is an update for the BIOS/CMOS... some systems need an update to use anymore than 6GB properly...
My System SpecsSystem Spec
01 Jul 2009   #13
bobj

Windows 7 64bit
 
 
Same 8gb Problem

I have the same problem- system will not boot with 8gb ram. works fine with 4 gb
My System SpecsSystem Spec
.

01 Jul 2009   #14
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 
ram trouble

Quote   Quote: Originally Posted by bobj View Post
I have the same problem- system will not boot with 8gb ram. works fine with 4 gb
Hi and welcome to SF Bob

Thanks for filling in your system specs. First thing that comes to mind is the flash bios to upgrade. Are you 32 or 64bit? clean install or upgrade?

Again welcome

Ken
My System SpecsSystem Spec
01 Jul 2009   #15
louieyazon

Windows 7
 
 

We have updated the BIOS and the initial install was clean, we also arent using any overclocking. Checked the mobo and it is supposed to handle that kind of memory (It's a MSI P45-8P "Memory Lover" mobo) although it says 8GB DDR3 RAM support.
But, I read somewhere that there was something about that limit being shared between the mobo and the vid card. Does this apply here?

Here's a link to the mobo specs:
MSI Global – Computer, Laptop, Notebook, Desktop, Mainboard, Graphics and more
My System SpecsSystem Spec
01 Jul 2009   #16
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 
sys prob

Quote   Quote: Originally Posted by louieyazon View Post
We have updated the BIOS and the initial install was clean, we also arent using any overclocking. Checked the mobo and it is supposed to handle that kind of memory (It's a MSI P45-8P "Memory Lover" mobo) although it says 8GB DDR3 RAM support.
But, I read somewhere that there was something about that limit being shared between the mobo and the vid card. Does this apply here?

Here's a link to the mobo specs:
MSI Global – Computer, Laptop, Notebook, Desktop, Mainboard, Graphics and more
Not sure is the vid card built in or not. Im not familiar with that model? still even if it was sharing video it would love having 8. Is there something in bios that says use number of processors, and use max memory?

K
My System SpecsSystem Spec
01 Jul 2009   #17
louieyazon

Windows 7
 
 

My System SpecsSystem Spec
02 Jul 2009   #18
bobj

Windows 7 64bit
 
 
System doesnt want to take 8gm ram

Ken, thanks for the reply and the welcome,

Yes latest bios updates, and after trying just increasing memory from 4 to 8gb, and re-booting (and crashing), I then attempted a full clean install. But even a new install would not complete with 8gb. When I went back down to 4gb, a new install worked again. Back to 8gb with Windows 7 64bit - would not install again. I have to agree with those that believe there is a bug in Windows 7. Vista with 8gb - yes it installs fine. The only variable is Windows 7.

I would be interested if anyone else has Windows7 64bit running with 8gb RAM an an ASUS M3A78-T with BIOS version 1001? Or any other ASUS motherboards?
My System SpecsSystem Spec
02 Jul 2009   #19
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 
8 gig NOT

Quote   Quote: Originally Posted by bobj View Post
Ken, thanks for the reply and the welcome,

Yes latest bios updates, and after trying just increasing memory from 4 to 8gb, and re-booting (and crashing), I then attempted a full clean install. But even a new install would not complete with 8gb. When I went back down to 4gb, a new install worked again. Back to 8gb with Windows 7 64bit - would not install again. I have to agree with those that believe there is a bug in Windows 7. Vista with 8gb - yes it installs fine. The only variable is Windows 7.

I would be interested if anyone else has Windows7 64bit running with 8gb RAM an an ASUS M3A78-T with BIOS version 1001? Or any other ASUS motherboards?
Have you searched google for your mobo and 8gigs?

Good luck

Ken
My System SpecsSystem Spec
02 Jul 2009   #20
louieyazon

Windows 7
 
 

Also, I'm sure we are using the right slots on the mobo.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 System doesn't want to take 8GB or ram




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
System Recovery doesn't complete
I have an HP 64bit desktop running Win7. I ran System Recovery from a partition and it ran through the entire first stage fine. THen it restarts windows to go through more setup which runs. fine. After that, it fails. I see the Windows splash screen, but then the screen goes completely dark....
Installation & Setup
System Restore doesn't complete
I edited the permissions on my registry and screwed something up causing sound not to work and Windows Explorer to report a memory error Error: "There is not enough free memory to run this program", so I thought I'd run system restore. But system restore does not complete and my problems are still...
Backup and Restore
System resume doesn't work!
Hi guys, I'm running windows 7 pro 64-bit and whenever my asus U31F goes into hibernate and i try to system resume, it takes over 5 minutes. The screen freezes on just saying system resume for a minute or two, then as the coloured balls that come in to make the windows logo - they come in frame...
General Discussion
system doesn't detect antivirus
ok i run windows 7 home premium and when i go to the detection screen it say's i do not have a antivirus installed is there a way to enable it through a setting or something this is also being detected through hp advisor. i got this laptop last year it's a hp g61 series just wondering if anyone...
Software
System Restore doesn't work
My Win 7 was installed in February 2010 and at first I could use System Restore without problems. However, after some time it stopped working due to unknown reasons and now when I try to do a System Restore it looks as if it is going to be OK, but when it restarts I see the following error message:...
Backup and Restore
System Recovery Doesn't Even Work
Hello, I have had Windows 7 Ultimate loaded on my home-built PC for about 1.5 months. Today, I went to launch a game when my video card's output simply quit and then the card started it's internal screeching buzzer. I immediately shut down the PC. I then tried to restart, but it would not...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 18:34.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App