Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Flash, video playing, sound and generally high CPU Usag

02 Jul 2009   #21
Orbital Shark

 
 

Sorry to but-in, but what information do you get from task manager? A screenshot would be handy (processes tab) as it can/will highlight any process which is using high CPU.


My System SpecsSystem Spec
.
02 Jul 2009   #22
phishie

Windows 7 RC 1
 
 

I'm no longer at home so I'll have to post a screenshot later today but some of the notable processes eating CPU include:

dllhost.exe
systeminterrupts
explorer.exe
any of the webbrowsers
My System SpecsSystem Spec
03 Jul 2009   #23
Drogean

Windows 7 Build 7137
 
 

hey all i just registered because I have the same issue. I recently reinstalled flash 10 and firefox 3.5 completley to see if that did anything. I dont know when this started but recently i've been viewing a lot of HD stuff.

I've got a pretty beefy computer but this really blows when im watching HD flash stuff. Hardware acceleration is a joke too.

heres a test, load up this Youtube Movie
YouTube - The Hunt For Gollum

press HD and just skip to about half way or something. my fps blow, full screen or not it drops to about 10 fps and then they will be small times of "good fps" then it will drop. Nothing running in the background either.

Gonna have to try out chrome
My System SpecsSystem Spec
.

03 Jul 2009   #24
Mercurial

Windows 7 32bit RTM
 
 

yes its same with my p4 flash usage gets high ... like 50-80% but w.e its a p4 lol...

I guess its like 5-20% on dual core? and 5-10 on quad? :P
My System SpecsSystem Spec
03 Jul 2009   #25
YupYup

Win 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Mercurial View Post
yes its same with my p4 flash usage gets high ... like 50-80% but w.e its a p4 lol...

I guess its like 5-20% on dual core? and 5-10 on quad? :P
Laptop: core2 duo 1.6 ghz 25% non hd 40% hd and gpu accel has no effect on either and the frames are still choppy on that vid. And yes it does use both cores pretty evenly.
My System SpecsSystem Spec
05 Jul 2009   #26
Mercurial

Windows 7 32bit RTM
 
 

ah lol 1.6 is too low :P... but still better than a 3.0 p4 I guess O.O

I get like 5-10% with a 2.5 core2duo overcloked to 3.0 :P
My System SpecsSystem Spec
05 Jul 2009   #27
YupYup

Win 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Mercurial View Post
ah lol 1.6 is too low :P... but still better than a 3.0 p4 I guess O.O

I get like 5-10% with a 2.5 core2duo overcloked to 3.0 :P
I picked that machine to point out how bad the P4 is, my only other choice that was on the low side was an AMD XP3200 which is about equal to the P4.
My System SpecsSystem Spec
21 Sep 2009   #28
RakeshM

Windows 7 Pro Final
 
 
Same Issue

Hey Everyone,

I Just recently installed the final Windows 7 pro version thats going into market on 10-22. Every thing works well except, my cpu usage goes to 75%(I cant believe it) when I stream online videos, even from youtube or megavideo.

Has any one found a fix yet? I did not install any drivers except for Nvidia 8400M GS and for touchpad. I suspect a Lan card driver is missing and could not get it from Dell website for Win 7, and to make matters more complicated in terms for getting driver, I m using a 64 bit version.

My system specs are good I believe, at least to run windows
they are
Dell/ Vostro 1310
Windows 7 Pro Final
Intel T9300, 2.5 G.Hz Core 2 Duo
3 G.B. RAM
128 MB Nvidia 8400M GS

Thanks,
Rakesh Mallela
My System SpecsSystem Spec
13 Jan 2010   #29
PeterBoard

Windows XP and Windows 7 Trial
 
 

I have the exact same problem on my Media Center machine, my laptop doesn't have an issue. Video playback goes CPU bound with streaming flash video sites (youtube and australian broadcaster abc (www.abc.net.au/iview)).

I can play back the video stream fine for a brief period (HD videos normally about 30sec - 1min, Standard def videos about 3-5minutes), then all of a sudden GPU support gets turned off and the flash video becomes CPU bound. Eg, I can be watching a video at a nice 25-30fps rate, then when the gpu gets turned off it drops down to 3-9fps.

I can play back Blu-Ray discs fine on my Media Center machine and recorded HDTV from media center, 1080p H264 video and 1080i Mpeg2 video, with cpu usage of only 30-40%.

My hardware specs on my media center machine
CPU: P4 3.0 Ghz
Motherboard: Intel i965 chipset
Ram: 2Gb
OS: Windows 7 Home Premium
Video Card: ATI HD 2600 PRO 512MB (AGP)

My laptop (which works fine)
CPU: P4 3.0 Ghz
Motherboard: Sis 648 Chipset
Ram: 1.5Gb
OS: Windows 7 Home Premium
Video Card: ATI 9600 Mobility 128 MB Ram

Any idea's
My System SpecsSystem Spec
17 Jan 2010   #30
PeterBoard

Windows XP and Windows 7 Trial
 
 

Well some good news as far as video playback, not for adobe flash, but the flash video's. I can download the flash videos and play them back in both VLC and Arcsoft Total Media theatre without any of the video playback issues. So it looks like its Adobe Flash thats the problem.

I can download a youtube 1080p h.264 video and play back the clip under Arcsoft Total Media Theatre 3 and only be using 11% of my CPU (an old P4 3.0Ghz Hyperthreaded cpu) as Arcsoft provides hardware acceleration of the clips.

Now if Arcsoft can provide hardware acceleration on an ATI HD 2600 Pro AGP video card, surely ATI and Adobe can do the same for flash and also fix the bug in flash that makes flash stop using the video card GPU after a short period of time.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Flash, video playing, sound and generally high CPU Usag




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
High ping generally.
Hello everyone, Lately I have been experiencing very very high ping all day, sometimes only at night, my ping isn't high in games only, but everywhere, I tried on Speedtest.net by Ookla - The Global Broadband Speed Test tried using CMD and pinging google, yahoo, everything is the same, I called...
Network & Sharing
IE 9.0, problem with playing flash video...
This one stumps me and not sure about the source of the issue, may not be the correct forum to post this.... Accessing flash video at any of the websites results in the standard "The Adobe Flash Player is required to play this video..." message with link to download the add-on. Following the...
Browsers & Mail
BSODs playing GTA IV - No Sound (Sound Card) & Laggy Video!
Been having major issues playing GTA IV. First, the sound kept getting cut during gaming. When I exited the game, there was no sound in Windows either. I had to reboot to get sound but after a couple of minutes, the sound cut off again and I wasn't even gaming then. Video playback became really...
BSOD Help and Support
BSOD when playing flash video divx video or just leaving computer idle
windows 7 32-bit installed 1 week ago original OS windows XP Pro specs website HP Compaq d530 Convertible Minitower Desktop PC- Download drivers and software - HP Business Support Center i just installed windows 7 a few days ago on this system belivieng it met minimum requirements, I...
BSOD Help and Support
High cpu usage only while idle [generally after windows updates]
as subject states l get random high cpu usage while idle... the moment l move the mouse and start using the system things seem to go back to normal.. the only reason its noticeable is because my temps rise between 5 and 10C higher... originally l thought it was down to indexing however since...
Performance & Maintenance
High CPU usag
I've seen this thread here a few times and since it was always required to post screenshots of resource monitor to determine. Mcafee is taking a chunk but cant figure why I am at 70% cpu with only outlook/ie etc open. So here there are:
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 18:06.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App