Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Low CPU Index Score

10 Sep 2009   #21
Antman

 

Quote   Quote: Originally Posted by Teerex View Post
I have found out that this problem has unfortunate real-life consequences. I'm unable to watch TV in Media Center or any other application due to too high CPU usage.

Also, although they are watchable, watching HiDef mkv files also uses too much CPU.
Please provide a detailed model number for your Toshiba Satellite


My System SpecsSystem Spec
.
10 Sep 2009   #22
Teerex

Windows 7 x64 Ultimate SP1
 
 

It is A100-599.

What I would really need is someone having the same or closely comparable model to install Windows 7 and see if this happens on that machine too. The problem occurs with a clean installation with no additional software too. It didn't exist with RC.

A confirmation that this problem is reproducible on this combination of hardware components would be helpful, but as I said, the guys at Redmond are working on this issue.
My System SpecsSystem Spec
24 Sep 2009   #23
Teerex

Windows 7 x64 Ultimate SP1
 
 

Well, my problem is solved.

I turned out that to make it possible for my system to work full speed I needed to

a) reset the BIOS to factory defaults
b) set settings to the same values that were in place before that.

I just want to say this: at this moment all I want is a bullwhip and a couple of hours to get medieval on the asses of those in Phoenix Technologies LTD (and those in Toshiba too) responsible for this agony I (and my computer) went through since I installed RTM.

I'm angry beyond belief. I - no, not I, THEY wasted my time and more importantly the time of those good people in Microsoft that have been helping me with this. Resetting the BIOS to factory settings was the idea one of them came up with. I for some curious reason didn't think of doing that all this time. I mean, who would've thought??? I didn't touch the freakin' BIOS at all during the migration from Vista to 7!!!

All my thanks to the marvellous people in Microsft who I will name if I get permission from them to do so.
My System SpecsSystem Spec
.

24 Sep 2009   #24
Teerex

Windows 7 x64 Ultimate SP1
 
 

Before:

Quote:
- <WinSAT>
- <ProgramInfo>
<Name>WinSAT</Name>
<Version>V6.1 Build-7100.0</Version>
<WinEIVersion>Windows7-RC-0.91</WinEIVersion>
<Title>Windows System Assessment Tool</Title>
<ModulePath>C:\Windows\system32\winsat.exe</ModulePath>
- <CmdLine>
- <![CDATA[ "C:\Windows\system32\winsat.exe" formal -cancelevent 284f5815-6cb2-4840-a052-0e44456aa69d
]]>
</CmdLine>
- <Note>
- <![CDATA[
]]>
</Note>
</ProgramInfo>
- <SystemEnvironment>
<ExecDateTOD Friendly="Saturday September 12, 2009 7:57:21pm">733662:71841960</ExecDateTOD>
<IsOfficial>1</IsOfficial>
<IsFormal />
<RanOverTs>0</RanOverTs>
<RanOnBatteries>0</RanOnBatteries>
</SystemEnvironment>
- <WinSPR>
<SystemScore>3.2</SystemScore>
<MemoryScore>3.2</MemoryScore>
<CpuScore>3.2</CpuScore>
<CPUSubAggScore>3.8</CPUSubAggScore>
<VideoEncodeScore>4.6</VideoEncodeScore>
<GraphicsScore>4.5</GraphicsScore>
<Dx9SubScore>4.5</Dx9SubScore>
<Dx10SubScore>0</Dx10SubScore>
<GamingScore>4.5</GamingScore>
<StdDefPlaybackScore>TRUE</StdDefPlaybackScore>
<HighDefPlaybackScore>TRUE</HighDefPlaybackScore>
<DiskScore>4.8</DiskScore>
</WinSPR>
- <Metrics>
- <CPUMetrics>
<CompressionMetric units="MB/s">44.70806</CompressionMetric>
<EncryptionMetric units="MB/s">22.44890</EncryptionMetric>
<CPUCompression2Metric units="MB/s">134.42795</CPUCompression2Metric>
<Encryption2Metric units="MB/s">195.90944</Encryption2Metric>
<CompressionMetricUP units="MB/s">22.32255</CompressionMetricUP>
<EncryptionMetricUP units="MB/s">11.22517</EncryptionMetricUP>
<CPUCompression2MetricUP units="MB/s">66.77438</CPUCompression2MetricUP>
<Encryption2MetricUP units="MB/s">98.11741</Encryption2MetricUP>
<DshowEncodeTime units="s">12.68250</DshowEncodeTime>
</CPUMetrics>
- <MemoryMetrics>
<Bandwidth units="MB/s">1378.95642</Bandwidth>

</MemoryMetrics>
My System SpecsSystem Spec
24 Sep 2009   #25
Teerex

Windows 7 x64 Ultimate SP1
 
 

After:

Quote:
- <WinSAT>
- <ProgramInfo>
<Name>WinSAT</Name>
<Version>V6.1 Build-7600.16385</Version>
<WinEIVersion>Windows7-RC-0.91</WinEIVersion>
<Title>Windows System Assessment Tool</Title>
<ModulePath>C:\Windows\system32\winsat.exe</ModulePath>
- <CmdLine>
- <![CDATA[ "C:\Windows\system32\winsat.exe" formal -cancelevent b1cd15bb-05db-4235-9c77-4a5a6ab9f556
]]>
</CmdLine>
- <Note>
- <![CDATA[
]]>
</Note>
</ProgramInfo>
- <SystemEnvironment>
<ExecDateTOD Friendly="Thursday September 24, 2009 10:14:52pm">733674:80092144</ExecDateTOD>
<IsOfficial>1</IsOfficial>
<IsFormal />
<RanOverTs>0</RanOverTs>
<RanOnBatteries>0</RanOnBatteries>
</SystemEnvironment>
- <WinSPR>
<SystemScore>4.5</SystemScore>
<MemoryScore>5</MemoryScore>
<CpuScore>5</CpuScore>
<CPUSubAggScore>4.8</CPUSubAggScore>

<VideoEncodeScore>5.2</VideoEncodeScore>
<GraphicsScore>4.5</GraphicsScore>
<Dx9SubScore>4.5</Dx9SubScore>
<Dx10SubScore>0</Dx10SubScore>
<GamingScore>4.5</GamingScore>
<StdDefPlaybackScore>TRUE</StdDefPlaybackScore>
<HighDefPlaybackScore>TRUE</HighDefPlaybackScore>
<DiskScore>4.8</DiskScore>
</WinSPR>
- <Metrics>
- <CPUMetrics>
<CompressionMetric units="MB/s">100.79263</CompressionMetric>
<EncryptionMetric units="MB/s">51.72366</EncryptionMetric>
<CPUCompression2Metric units="MB/s">296.58154</CPUCompression2Metric>
<Encryption2Metric units="MB/s">468.24298</Encryption2Metric>
<CompressionMetricUP units="MB/s">50.51501</CompressionMetricUP>
<EncryptionMetricUP units="MB/s">25.81683</EncryptionMetricUP>
<CPUCompression2MetricUP units="MB/s">148.04720</CPUCompression2MetricUP>
<Encryption2MetricUP units="MB/s">234.07881</Encryption2MetricUP>
<DshowEncodeTime units="s">7.29427</DshowEncodeTime>
</CPUMetrics>
- <MemoryMetrics>
<Bandwidth units="MB/s">3015.19897</Bandwidth>

</MemoryMetrics>
Compare the numbers. It's crazy, bizarre, weird!
My System SpecsSystem Spec
25 Nov 2009   #26
Alfarin

Windows 7 32bit
 
 

Hello

Im having exactly the same problem. I have toshiba satellite A200, something happened and my index score for CPU and RAM went from 4.5 to 2.7! Can you tell me in details how did you reset your BIOS and settings?
My System SpecsSystem Spec
22 Oct 2010   #27
tonytony8547

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

Hi,

The WEI base score is determined by lowest subscore (thats what it says under the score). So you may very well have some high scores but the score chosen as the WEI will be the lowest subscore.
My System SpecsSystem Spec
13 Dec 2010   #28
eemekdas

Windows 7 Professional 32bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Teerex View Post
Well, my problem is solved.

I turned out that to make it possible for my system to work full speed I needed to

a) reset the BIOS to factory defaults
b) set settings to the same values that were in place before that.

I just want to say this: at this moment all I want is a bullwhip and a couple of hours to get medieval on the asses of those in Phoenix Technologies LTD (and those in Toshiba too) responsible for this agony I (and my computer) went through since I installed RTM.

I'm angry beyond belief. I - no, not I, THEY wasted my time and more importantly the time of those good people in Microsoft that have been helping me with this. Resetting the BIOS to factory settings was the idea one of them came up with. I for some curious reason didn't think of doing that all this time. I mean, who would've thought??? I didn't touch the freakin' BIOS at all during the migration from Vista to 7!!!

All my thanks to the marvellous people in Microsft who I will name if I get permission from them to do so.
Hi,

I'm having the same problem you had. My CPU and RAM scores came down to 3.1 from 4.5 for Toshiba A200-1BP. My current bios version is 5.20. My friend has the identical A200 with v1.30bios and he's NOT having any problems. Did you flash your bios with an older version or just reset to factory settings on current version?
My System SpecsSystem Spec
13 Dec 2010   #29
Nemix

Windows 7 Professional
 
 

WEI is rigged especially the hard drive index score, WD Black = 5.9; WD VelociRaptor = 5.9? Looks good to get high scores with WEI but it's no real performance benchmarking tool.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Low CPU Index Score




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
What's your Reliability index score?
What's your Reliability Monitor stability index score? In Action Center> Maintenence> View System History comes up a window of a Reliability Score! Mine started out at 10 (of course) and is slowly going down thanks to Pidgin which for somereason always has the buddy list crash.:confused: ...
Performance & Maintenance
Reliability index score?
This does'nt seem to be working on my laptop,here's a screenshot.I have'nt just installed Windows either. http://farm8.staticflickr.com/7244/7175792553_678dcd7dfd_z.jpg
Performance & Maintenance
WEI Score Index is over rated
There seems to be a major issue with everyones WEI score for some reason. I am by no means a computer Guru, but I have been able to build and maintain my computers since early UNIX, and using the MILNET, anyone ever hear of that or use it? I have several computers networked in my home both...
General Discussion
Problem with Index Score..
Dont know if I am @ the right place here, but i have question. When I try 2 refresh my index it says that I have the battery in de computer,, That cant be, because it is a desktop computer. Is this a known problem, or can i switch this of somewhere ? Sorry if the english issent good, I am...
Performance & Maintenance
Windows 7 harddisk index score
Hello all, I just installed Windows 7 (build 7022) and my friend told me about this forum. So i had a look and this forum became quite handy, but lets get to the point Windows 7 has a kind of benchmark of your system just like Vista. Of course I was wondering about what score my system would...
Performance & Maintenance
index score problems
Hey seven forums Just installed OCZ 4GB PC2-8500 Reaper HPC 4GB Edition Dual Channel DDR2 Kit (2 x 2GB) in correlation with Corsair 2GB XMS2-8500D Dominator TWIN2X Dual Channel DDR2 Kit (2 x 1GB) that was previously installed. The mobo is the Asus P5E, intel Q6600, 4870 wdm 1.1 Windows 7 64 bit...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:47.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App