Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Memory Issues

10 Sep 2009   #31
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

alexrD

Maybe im missing something but on this specs page it says 2 memory slots, and doesn't say anything above 800mhz. its here Asus G2S specs and Laptop specifications - CNET Reviews

Ken


My System SpecsSystem Spec
.
11 Sep 2009   #32
AlexRD

Windows 7 Professional x64
 
 

No, forget the Specs.
Im buying a new computer.
My System SpecsSystem Spec
11 Sep 2009   #33
drklazarus26

Windows 7 Ultimate x64 Retail
 
 

Well so far so good. I've left my machine on and havent been in front of it 24/7 but doesnt look like its crashed so hopefully im all fixed up. i really appreciate all the help guys. i hope i can help someone else out the way you all help me. thx alot
My System SpecsSystem Spec
.

11 Sep 2009   #34
Brink

64-bit Windows 10 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by drklazarus26 View Post
Well so far so good. I've left my machine on and havent been in front of it 24/7 but doesnt look like its crashed so hopefully im all fixed up. i really appreciate all the help guys. i hope i can help someone else out the way you all help me. thx alot
You're welcome Eric. I'm happy to hear that it seems to be sorted.
My System SpecsSystem Spec
02 Jun 2010   #35
drklazarus26

Windows 7 Ultimate x64 Retail
 
 
Hello again.

I was checking out my ram speeds on cpu-z and they looked weird to me. can any of the ram experts take a look. Keep in mind that im running the exact same modules. I'm not sure if i should've started a new thread for this so sorry to the mods in adv.


Attached Files
File Type: txt RAM.txt (2.0 KB, 15 views)
My System SpecsSystem Spec
02 Jun 2010   #36
Fumz

7 Ultimate x64
 
 

It seems that these are not the same sticks of RAM. You have two different kits: one 667MHz (ddr3 1600) and one 533MHz (ddr3 1066). I mean they're not even close in terms of the jedec timing tables.

533MHz:
JEDEC timings table CL-tRCD-tRP-tRAS-tRC @ frequency
JEDEC #1 5.0-5-5-12-19 @ 380 MHz
JEDEC #2 6.0-6-6-14-23 @ 457 MHz
JEDEC #3 7.0-7-7-16-27 @ 533 MHz
JEDEC #4 8.0-8-8-19-31 @ 609 MHz

667MHz:
JEDEC timings table CL-tRCD-tRP-tRAS-tRC @ frequency
JEDEC #1 5.0-5-5-15-20 @ 476 MHz
JEDEC #2 6.0-6-6-18-24 @ 571 MHz
JEDEC #3 7.0-7-7-20-28 @ 666 MHz
JEDEC #4 8.0-8-8-23-32 @ 761 MHz
JEDEC #5 9.0-9-9-26-36 @ 857 MHz

It's odd that the jedec 2 timing table does not show 533MHz settings.

Ideally, you'd like to be able to RMA the new kit and this time make sure you get one that's the same as the old kit. However, if that's not possible, what you'll need to do is run your RAM at 533MHz (1066).

Try out 7-7-7-16-25 @ 1.5 volts. Your newer kit (667MHz), at least on the OCZ website, says that these sticks run at 1.65 volts. Let's hope that by running them at the much lower speed of 533MHz that they'll play nice?
My System SpecsSystem Spec
02 Jun 2010   #37
drklazarus26

Windows 7 Ultimate x64 Retail
 
 

Thats what was so confusing. I ordered the same exact ram. I actually went to the invoice and click the link for the previous ram i purchase. the numbers on the ram are identical. also if i run the sticks separately they run correctly but together they run like differently. I also forgot to mention that i had to change the settings in order for w7 not to crash every 5 mins. This is the ram i ordered. http://www.tigerdirect.com/applicati...?Sku=O261-9062
My System SpecsSystem Spec
03 Jun 2010   #38
drklazarus26

Windows 7 Ultimate x64 Retail
 
 

Does anybody have any idea what to do? Could my mother board be screwing the ram up? I'm lost
My System SpecsSystem Spec
03 Jun 2010   #39
Fumz

7 Ultimate x64
 
 

Depends on what you want to do?

For future reference, unless you buy all your RAM at the same time you'll never be able to guarantee that they'll be identical; in fact, because memory vendors constantly change their memory's SPD chips, it's pretty much a given that they will not be identical.

As to why you have what appears to be two entirely different kits? The link you gave led me to an unavailable item. Perhaps Tiger Direct ran out (or discontinued it) and just filled the order with the next best thing. Afterall, memory is rated, not set at any certain speed.

Unfortunately, timings and voltages don't seem to be matching up too well...

Since going low didn't work out, you might want to try and go high? Instead of running at 1066 or 1333, try running your RAM at your new kit's speed and voltage. Of course, you're going to have to relax your timings to accommodate your old kit.

If that doesn't work out then I don't know... RMA it and at least get your money back.
My System SpecsSystem Spec
04 Jun 2010   #40
drklazarus26

Windows 7 Ultimate x64 Retail
 
 

I actually ordered this ram around the date that I started this thread and that is why it is now unavailable. I did not know that buying them at separate times would get me different chips so thanks for that piece of info. I guess Ill start fudging with the numbers to see if i can get them running better. I'm just really confused because when I switch the old sticks with the new ones then I get identical speeds. Anyhow I'll figure it out. Once again thx for all the help.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Memory Issues




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Memory Issues on new Setup
First of all, thanks for taking your time to read this. A week ago, i transferred my HDD with the Windows 7 installation along with 8 GB of RAM and the PSU to a completely new motherboard. Since my download rate is only 240kb/ps, i didn't want to go through the trouble of re-downloading my whole...
Performance & Maintenance
New Memory Issues ??
About a week ago,I installed some new ram in a Presario CQ 57-229WM.I removed (1) one gb stick out of two and replaced it with a 4 gb stick for a total of five.Upon reboots my pc began giving me error messages such as a "hardware problem" within the memory and that my drive needed to be scanned for...
Hardware & Devices
Memory Issues on a CPU with 8GB RAM
Hi, I recently re-installed Windows 7 and would like to re-install Sony Vegas Pro 12. I did so and after editing some videos for around 5 minutes, I received a pop-up warning: Close programs to prevent information loss: Sony Vegas. I don't understand how having 8GB of RAM on an i7 2600k on a...
Performance & Maintenance
Memory issues on a DZ77GA-70K
I'm building my "new" system using an Intel DZ77GA-70K. In my previous system, I had Patriot Viper 3 memory (link below), in a 2x8 GB configuration. The board doesn't boot with both or just one of the memory chips installed. I get 3 short beeps, repeated once, then the system power cycles and does...
Hardware & Devices
BSODs & Memory Issues?
Hi all, First of all, I really think this forum is really awesome! Secondly, Im new here and im from Holland so excuse me for my bad english xD 2 weeks ago I bought some new parts for my computer: - Intel Core i7-950 - ASRock X58 Extrem3 mobo - OCZ 2x2GB DDR1066 - GeForce GTX 460 from...
BSOD Help and Support
Memory Issues?
Hi, I've had several crashes yesterday and today, and I'm a little stumped by them. It started while I was playing WoW, bluescreen out of nowhere. No file specifically mentioned, but the error was MEMORY_MANAGEMENT, first part of the error code was 0x0000001a. Shrugged it off, a one off...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:29.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App