Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows explorer lag driving me insane

20 Nov 2009   #31
Buzzintx

Win7/Win8 32bit Dual Boot
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by logicearth View Post
Quote   Quote: Originally Posted by mrsdoyle View Post
...Vista 32 bit posssibly might have tolerated 4GB for some reason but Win 7 will give you problems.
Umm....No having 4 GB with Windows 7 x86 will not give it problems. Where in the world did you come up with that?
I'm running Win 7 32 bit with 4GB memory......no problems!


My System SpecsSystem Spec
.
20 Nov 2009   #32
gunjin

Win 7 Home retail
 
 

I dont know whether this is usual or not and if it is not how much help it might be in diagnosing the problem but according to task manager's performance monitor,
Opening a folder in windows explorer causes the CPU usage to go from 1% to up to 75%
Typing this line within a web based text editor causes the CPU usage to go from 1%-4%
However, typing the same line in Outlook 07 causes the CPU usage to go from 1% to up to 51% and introduces noticeable lag
Typing the quivalent in Word 07 causes the CPU usage to go from 1% to up to 50% and also introduces noticeable lag.

I have an e8500 dual core 3.2ghz processor, running at clock speed in a P35-based M/B (Asus P5Q-E). The CPU runs fine in genuining demanding apps such as games (Dragon age, X3) so would rule out CPU failure. The CPU/MB ran fine under Vista.
My System SpecsSystem Spec
20 Nov 2009   #33
MadMatt

7600.16385 x86
 
 

I'm having EXACTLY the same problem here.
My System SpecsSystem Spec
.

20 Nov 2009   #34
mrsdoyle

windows 7 ulimate
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Buzzintx View Post
Quote   Quote: Originally Posted by logicearth View Post
Quote   Quote: Originally Posted by mrsdoyle View Post
...Vista 32 bit posssibly might have tolerated 4GB for some reason but Win 7 will give you problems.
Umm....No having 4 GB with Windows 7 x86 will not give it problems. Where in the world did you come up with that?
I'm running Win 7 32 bit with 4GB memory......no problems!
Well im happy for you Buzz, unfortunately some people are not so lucky, Ive even seen people with x64 systems that have had trouble with 4GB + . its never that simple.
My System SpecsSystem Spec
20 Nov 2009   #35
mrsdoyle

windows 7 ulimate
 
 

Gunjin have you at least tried running with one stick of ram just to see if there is any improvement. Then we can stop banging on about ram blah blah blah. please.
My System SpecsSystem Spec
20 Nov 2009   #36
sama

Windows 7
 
 
Explorer and system running slow as well

I am also experiencing a slowness in my new laptop. I have a new laptop running windows 7 Pro with 3gig of memory. I used the transfer files and settings from windows 7 to move my personal files over. After I did this the system starting running very sluggish. Especially when opening IE. If there are any fixes for this it would be great.
My System SpecsSystem Spec
20 Nov 2009   #37
cerveaupro

Windows 7 x64 Ultimate
 
 
Kaspersky fixed the issue for me...

Only safe mode could bring my windows explorer performance back, even disabling every programs and services didn't make it. Uninstalled Kaspersky and performance is back to normal. Eset NOD32 works great with W7.
My System SpecsSystem Spec
21 Nov 2009   #38
MadMatt

7600.16385 x86
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by cerveaupro View Post
Only safe mode could bring my windows explorer performance back, even disabling every programs and services didn't make it. Uninstalled Kaspersky and performance is back to normal. Eset NOD32 works great with W7.
REALLY???
My System SpecsSystem Spec
22 Nov 2009   #39
IgorNg

Win7
 
 

Hi, Guys! I had the same problem on Windows 7 64bit... Whenever I open any folder, my processor usage jumps in peaks to 100%... Explorer.exe is using 100% of processor for second or two... Everything lag's and it's annoying. Problem is solved when i completely removed Kaspersky from my system... Disabling KAV didn't help... (Win 7 and KAV is licenced, not cracked).
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2009   #40
cerveaupro

Windows 7 x64 Ultimate
 
 

See MadMatt ? :P
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows explorer lag driving me insane




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Sound crackling is driving me insane.
Based on my research, I appear to be another victim of windows 7 sound glitches. My specific problem seems to only happen when playing music. Or, at least, I have yet to truly notice it while playing a game or watching video. I've been trying to find a solution for a couple of weeks, including...
Sound & Audio
Browser issue driving me insane
I could just be dumb but when I type in the address bar to go to a site i have to click the green arrow to be able to go to the sire rather than be able to hit the enter/return key. Is there any way to fix this so that every time I want to change pages I dont have to keep clicking the green arrow...
Browsers & Mail
BSOD driving me insane - files attached - please help!
I'm not a supertech and am really hoping one will take pity on me and help me out here. You'd save me a couple of grand bc I'm about to put my fist through my laptop screen. I get BSOD crashes most days, with no pattern and they're making me crazy Running Windows 7 x64 as originally installed on...
BSOD Help and Support
BSOD's driving me insane!
Hi! I'm new one here and I have huge problem. In july BSOD's started to show up. I didn't bothered about it. Then I figured out that when I'm looking videos on youtube. So I didn't watch movies on youtube anymore. But then problem appeared again in December! I played Counter-Strike but suddenly...
BSOD Help and Support
Help Required... Driving me insane!!!
Hello everybody! Firstly i'm new here (so hi, hope you're all well and all that!) and also new to Windows 7. I have a second hand ASUS Eee PC netbook, running W7 Starter. I recently installed Skype and can't seem to get the built in webcam to work. I keep getting the "This device can perform...
Hardware & Devices
WMP12 Album Art driving me insane
Sup boys! This is my first thread over here. I am no noob to computers, or forums. My computer is running better than ever coming from XP, with one exception. I take pride in my music collection. It is small, but everything is just the way I want it. All tags are tagged in WMP and my PPC...
Media Center


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 20:08.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App