Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: CPU usage capped at 100%, I have tried everything

06 Apr 2015   #51
AddRAM

Windows 7 Pro x64 Windows 10 Pro x64
 
 

You don`t want to install Windows 8


My System SpecsSystem Spec
.
07 Apr 2015   #52
huntforfun

windows 7 64 bit
 
 

I understand this is a windows 7 forum xD and I installed windows 8 on my computer. However im still having the CPU problem, I am experiencing severe lag, and experienced the lag throughout the clean install as well (yes, even after wiping my drives and making them "unallocated space" and adding windows 8 ontop after) the install pages were laggy and buggy, and now on my desktop and OS, although it successfully installed (after an extra attempt after an error) I finally thought I had got it. Howveer its still slow?!? what could it be? a corrupted hardrive? do I have to update my bios? please tell me I know its windows 8 now but Im stuck and really need help. I have two hard drives a 320 GB (unallocated as of now) and a 700GB (with the Win 8 on it). Should I try installing and booting the second hard drive see what happens?
My System SpecsSystem Spec
07 Apr 2015   #53
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

I thought you bought a legal copy of Windows 7 and did a clean install.

What happened with that idea?
My System SpecsSystem Spec
.

07 Apr 2015   #54
huntforfun

windows 7 64 bit
 
 

I installed a legal and store bought version of win 8.1 because it was 30% off so I thought hell with it. Regardless I've been computer less for 3 weeks now and I'm just really eager to solve this problem. Do you think it could be my bios? Should I update mine? Or should I try installing on my second har drive to see if it's a problem with the hardrive , because this was a clean install and cpu is still 100%
My System SpecsSystem Spec
07 Apr 2015   #55
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

I have no knowledge of Windows 8.1 but we do have a sister site that does.

Windows 8 Forums
My System SpecsSystem Spec
07 Apr 2015   #56
DavidE

Multi-Boot W7_Pro_x64 W8.1_Pro_x64 W10_Pro_x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by huntforfun View Post
I understand this is a windows 7 forum xD and I installed windows 8 on my computer. However im still having the CPU problem, I am experiencing severe lag, and experienced the lag throughout the clean install as well (yes, even after wiping my drives and making them "unallocated space" and adding windows 8 ontop after) the install pages were laggy and buggy, and now on my desktop and OS, although it successfully installed (after an extra attempt after an error) I finally thought I had got it. Howveer its still slow?!? what could it be? a corrupted hardrive? do I have to update my bios? please tell me I know its windows 8 now but Im stuck and really need help. I have two hard drives a 320 GB (unallocated as of now) and a 700GB (with the Win 8 on it). Should I try installing and booting the second hard drive see what happens?
If you have lag problems during (and after) the Windows installation with legitimate media, it sounds like a hardware or bios issue imho.

Test your harddrive with the HD manufacturers test tool, or use Seagate Seatools for DOS.
SeaTools for DOS | Seagate

If you have a 5400 RPM HD, that will be slower.
My System SpecsSystem Spec
07 Apr 2015   #57
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

I was under the impression the install was going to one of the SSD's in the system specs.

Quote:
Hard Drives INTEL SSD 530-250 Gb Sata 3.0/ Samsung 500 GB SSD
My System SpecsSystem Spec
07 Apr 2015   #58
DavidE

Multi-Boot W7_Pro_x64 W8.1_Pro_x64 W10_Pro_x64
 
 

I didn't read through every post for specs, i just looked at the SF system specs ...
My System SpecsSystem Spec
08 Apr 2015   #59
gotunfarg

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Regarding the 100% could usage, have nobody yet suggested you actually press "show processes from all users" in task manager or using sysinternals process explorer, to find out what process or service is using all that cpu time?
My System SpecsSystem Spec
08 Apr 2015   #60
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

Sorry David I made a mistake.
I looked at a different members specs. Not huntforfun specs.
I will correct my boo boo.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 CPU usage capped at 100%, I have tried everything




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Frequent unresponsiveness, 100% hardware disk usage, 0% software usage
Every 10-40 minutes, the application I'm currently working in becomes unresponsive, and after a minute or two, the window turns white, notifying me that it's not responding. This unresponsiveness quickly spreads to other open processes, rendering them frozen as well. I can still use the mouse, and...
Performance & Maintenance
Bandwidth capped at 175k on 1.44mbps cable
Greetings! I'm really hoping someone can help me out with this very unusual problem. I recently moved. I had cable Internet at the previous location where I routinely downloaded at 750k to 1mb. Moved, and now the best I can do is 175k down, even though all speed tests show me at 1.44mbps. ...
Network & Sharing
capped at exactly 10mbit for LAN but internet is fine at 40mbit?
How is it possible that computer to computer transfers are exactly 10mbit/sec but my internet connection is working fine at 40mbits with the same computers and network adapters? One computer is asking me to activate because I put the CPU back at stock from an overclock. That couldn't be it,...
Network & Sharing
Comcast capped usage
Anyone out there have Comcast and been contacted regarding using too much bandwidth? I know the limit is 250GB a month, but I accidentally went over this month. I'm currently at around 310. I read in their FAQ that they only contact the heaviest users. So my question to you guys is this: Have you...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:01.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App