Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Intermittent 100% CPU load, slow down, can't find the cause

09 Mar 2019   #51
pmhutch

Win 7 Pro 64 bit
 
 

Hello again

I unistalled Chrome using the paid version of AShampoo Uninstaller 7. I didn't have the Uninstaller program running when I installed Chrome, but, nevertheless, it seemed to uninstall it. When I do a search on c: and d: for chrome*.* I do not find anything apart from a directory in which there is the Chrome install file. Also, there is no refermce to CHrome in the "Processes" list on Windows Task Manager. So I think we can ssume that it is uninstalled and not running.


Howver, with Firefox running, after a few minutes the CPU load jumped to 100% an dthe Memory usage to 7GB (out of 8GB installed). This was with about five tabs open in Firefox, one on Yahoo Mail and the others on various pages on a well-known news site. So the problem persists.


Thanks for the the list other tools. I had the Hook Scanner running for a while, and then DiskPulse, but neither of them showed anything that jumped out at me as unusual.


Are there some further systematic steps I could try with these or the other tools you suggested?

Thanks and regards
Paul


My System SpecsSystem Spec
.
10 Mar 2019   #52
F22 Simpilot

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Are you still using Ashampoo WinOptimizer? I hesitate using any so-called "Windows optimizers."

Can you please run SuperAntiSpyware. Make sure you disable your anti-virus before using it.

I would scan all downloads you intend on installing at Virus Total. I see some things in your Autorun file I would not install.

When you run Firefox, run Ring3 API Hook scanner and see if you get any hooks show up.

Remove Malware & Spyware with Anti-Malware Software | Superantispyware
My System SpecsSystem Spec
11 Mar 2019   #53
pmhutch

Win 7 Pro 64 bit
 
 

I do have ASmapoo WinOptimizer installed, but I don't run it very often. Is it unsafe?

Have run SuperAntiSpyware - nothing found after quick scan, will try a full scan.

Also, will try the Hook Scanner when running Firefox in a moment.

In the meantime: which are the items in my Startup which give cause for concern?

Thanks
Paul
My System SpecsSystem Spec
.

11 Mar 2019   #54
pmhutch

Win 7 Pro 64 bit
 
 

Update: Running Ring3 API Hook Scanner whil Firefox is running produces no result i.e. the Hook Scann screen has the output 'form' dispalyed (Process, API, Address, Hook Address, Hook Module, Type) but the grid below is unpopulated, even after running the scanner.


Can I re-enable Microsoft Secuirty Essentials anti-virus now, and what are the next steps?

PS I also tried running the PC in Safe Mode again, just to make sure that the processor CPU Load issue did not re-occur under those conditions. I had three tabs open in Firefox, each on YouTube playing a long video (>1 hour). The CPU load stayed very low (<10%) and the video on each tab seemed to played flawlessly, without and stalling or other problems - quite inlike what happens when running in 'normal' Windows mode. So definitley looks like something like a driver or other item which is loaded as part of the startup sequence (visible or hidden) which is going rogue.
My System SpecsSystem Spec
11 Mar 2019   #55
pmhutch

Win 7 Pro 64 bit
 
 

StreamArmor downloaded and run through VirusTotal: two positive results, all others OK (green).

Is this is aproble, or likley false positives? How can you tell when looking at results from VirusTotal? In the meantime, I haven't proceeded with StreamArmor.


Responses to points raised in the last few posts woudl also be greatly appreciated.


Thanks.


Attached Thumbnails
Intermittent 100% CPU load, slow down, can't find the cause-stream-armor-virustotal-result_1.jpg  
My System SpecsSystem Spec
11 Mar 2019   #56
F22 Simpilot

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Stream Armor is fine, just false positives. Especially since everything else checks out. You can expect that with a scanner like Virus Total or Herd Protect since they both use multiple anti-virus engines.

Yes, you can turn on your anti-virus again. I just wanted it off when you ran SuperAntiSpyware. You only use MSE? I wouldn't trust that as a good full prof anti-virus. I thought I saw some other anti-virus installed though other than MSE. I have my parents use Bitdefender Free. It's low on resources, good detection engine and is cloud-based which helps nab polymorphic malware. Read this: https://www.howtogeek.com/173291/goo...rty-antivirus/

That WinOptimizer is more than likely snake oil and I wouldn't trust it. Those kinds of programs tend to create more issues than it's worth. You can always optimize your PC manually.

If you uninstall WinOptimizer, see if the problem still persists. If so try the following. Type in msconfig into search. Go to Selective startup. Uncheck Load startup items. Reboot PC. See if problem still persists. If problem is gone, reenable startup items and go to the Startup tab and uncheck 4 or so at a time. Reboot until you can single out what startup item may be the issue.

If it isn't a startup item, try a selective startup without services. If problem is gone do the same process of elimination as you did with startup items, but this time with services using msconfig.
My System SpecsSystem Spec
11 Mar 2019   #57
F22 Simpilot

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Okay, I just downloaded and scanned Stream Armor and I only got one detection other than your four. Did you get it from here?

Stream Armor : Free Tool to Scan & Clean Malicious Alternate Data Streams (ADS) | www.SecurityXploded.com


Scroll towards the bottom of the page.
My System SpecsSystem Spec
13 Mar 2019   #58
pmhutch

Win 7 Pro 64 bit
 
 

Yup, that's where I got it from. Re-submitted to VirusTotal and again got two (probably false) positives - see screen shot.

Have run StreamArmor and it detected tow items worthy of investigation. Both were image files (i.e. pictures) resulting from scans with my scanner. Can't remember of they were .jpg or .pdf - have deleted both. Sounds very much like false positives - results were 'green' not amber or red. So, essentially, nothing found with StreamArmor, I think.


Attached Thumbnails
Intermittent 100% CPU load, slow down, can't find the cause-2019-03-13-17_27_39-virustotal-opera.png  
My System SpecsSystem Spec
2 Weeks Ago   #59
F22 Simpilot

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I just found a tool that might help you if you still have this trouble. Check out WhySoSlow. .Resplendence Software - WhySoSlow

I've been to that website numbers of times to get Whocrased, but never really checked out their other stuff until now. Let me know how that goes.
My System SpecsSystem Spec
2 Weeks Ago   #60
pmhutch

Win 7 Pro 64 bit
 
 

Many thanks - will give it a try.

Paul
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Intermittent 100% CPU load, slow down, can't find the cause




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Intermittent WiFi Connection Issues - can't load web pages
Hello. I'm having a ton of trouble with a W7 (Home Premium 64 bit) laptop. As per the title, the wifi connection on this machine on my home network is spotty at best. Frequently loses internet connection and is generally very slow, even in the room that the router is in. This is the only device on...
Network & Sharing
Slow boot, followed by crash and reset. Very slow repair center load
Running Win7x86, and it started getting extremely slow, within 2 days of this it started refusing to load at all. The system is brand new (ready built from ebuyer), and the only alterations have been a sysfan, spare hdd, spare dvdrw. When trying to load the boot screens take AGES, often...
General Discussion
Slow start-up; crawls into BIOS setup; then slow to load windows
Hi there, please can you help? I realize this BSOD might be a commonly reported problem but the issues here seem not to have been addressed specifically by other threads so I hope I haven't opened a new thread unnecessarily. Anyhow, here goes...:) Various pc problems have arisen since coming...
BSOD Help and Support
Intermittent slow start up.
My laptop is an Acer 5738Z with Windows 7 Home premium and NIS 2010.It is about 6 months old and I have had no problems until recently.It is an intermittent problem.My welcome screen normally appears in 30 seconds and the wallpaper around 40 seconds.Every now and again,this takes around 70 seconds...
Performance & Maintenance
Firefox & IE8 slow to show, slow to load remainder
I have a strange issue where every webpage (whether via Firefox 3.5.2 or IE8) will always load slower on my Windows 7 system as compared to my Macbook Pro. Both computers are wirelessly connected. I've ran speedtests on both systems, and both come out the same - 5.75 Mb/s (down) .95 Mb/s...
Browsers & Mail


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:32.
Twitter Facebook