Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: System Slow

3 Weeks Ago   #21
Megahertz07

Windows 7 HP 64
 
 

Try this.
- Boot in Safe mode. Safe mode doesn't load many drivers and all startup programs. If the computer runs good, then try a clean boot. Open msconfig. On Services tab, check Hide All Microsoft services and then disable all no MS services. On startup tab, disable all startup programs.
Restart


My System SpecsSystem Spec
.
3 Weeks Ago   #22
user77777

Windows 7 Home Premium 64 SP1
 
 

Hi Megahertz07 . Decided to skip Safe Mode , and went straight to your msconfig suggestion .
Did not help , unfortunately .
I'm starting to suspect , that a Win 7 rebuild may be the only solution . But am very reluctant to take this course .
My System SpecsSystem Spec
3 Weeks Ago   #23
Paul Black

Win 7 HP SP1 64-bit Vista HB SP2 32-bit Linux Mint 18.3
 
 

Hi user77777,

Quote   Quote: Originally Posted by user77777 View Post
Decided to skip Safe Mode , and went straight to your msconfig suggestion .
Did not help , unfortunately .
I'm starting to suspect , that a Win 7 rebuild may be the only solution . But am very reluctant to take this course .
As Megahertz07 has recommended, I too suggest that you boot into Safe Mode and see if the computer has a marked increase in performance!

An alternative to a Clean Install is a Repair Install . . .

Repair Install - Overview

A repair install differs from a clean install in the fact that it ONLY replaces the corrupted OS with a new fresh copy. This means that ALL your User Accounts, Folders, Files, Documents, Pictures, Music, Videos, Data Files, Icons, and any installed programs are left intact. It does however, DELETE ALL the WU's [Window updates] installed, and could possibly affect, sounds, services, visual effect settings and device drivers by re-setting them to default [unusual though]. You CANNOT do a repair install at boot, in Safe Mode, using a system repair disk, or using an integrated Windows update disk. Basically, this process can ONLY be performed from within the LIVE OS.

I hope this helps!
My System SpecsSystem Spec
.

3 Weeks Ago   #24
user77777

Windows 7 Home Premium 64 SP1
 
 

Thanks Paul Black .
"Basically, this process can ONLY be performed from within the LIVE OS."
Any instructions anywhere on this ?
My System SpecsSystem Spec
3 Weeks Ago   #25
Paul Black

Win 7 HP SP1 64-bit Vista HB SP2 32-bit Linux Mint 18.3
 
 

Hi user77777,

Quote   Quote: Originally Posted by user77777 View Post
Basically, this process can ONLY be performed from within the LIVE OS.
Any instructions anywhere on this ?
If you decide to perform a Rerpair install I can post the instructions for you.

Disk Management

Post a screenshot of the Disk Management => Disk Management - Post a Screen Capture Image.
Pay special attention to Step 5.

I hope this helps!
My System SpecsSystem Spec
3 Weeks Ago   #26
user77777

Windows 7 Home Premium 64 SP1
 
 

Thanks Paul Black - probably couldn't be much clearer than that .
My System SpecsSystem Spec
3 Weeks Ago   #27
user77777

Windows 7 Home Premium 64 SP1
 
 

Paul Black - here is the screenshot :
System Slow-capture.jpg


My System SpecsSystem Spec
.
3 Weeks Ago   #28
user77777

Windows 7 Home Premium 64 SP1
 
 

Well Megahertz07 and Paul Black , appears you guys were right about Safe Mode - it did help .
I see the graphics board not loaded - that may well be the problem .
See attached GPU display .
Any way I can test this board ?
Any way of using it in non-safe mode to bypass any problem ?
Thanks .
System Slow-capture.jpg


My System SpecsSystem Spec
3 Weeks Ago   #29
Paul Black

Win 7 HP SP1 64-bit Vista HB SP2 32-bit Linux Mint 18.3
 
 

Hi user77777,

Quote   Quote: Originally Posted by user77777 View Post
Well Megahertz07 and Paul Black , appears you guys were right about Safe Mode - it did help.
I see the graphics board not loaded - that may well be the problem.Any way I can test this board ?
Any way of using it in non-safe mode to bypass any problem?
This might help => Graphics Card Problems - Diagnose.
My System SpecsSystem Spec
3 Weeks Ago   #30
torchwood

W7 home premium 32bit/W7HP 64bit/w10 tp insider ring
 
 

Hi

can you navigate to the Device driver menu,
Right click on the Nvidia driver - select properties - is it showing an error message and code
something like this


Roy


Attached Images
System Slow-decode.png 
My System SpecsSystem Spec
Reply

 System Slow




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Network slow to initialize on startup, slow system
Specs: Win7 64bit, 4GB ram. For the past little while now, whenever I would turn on my computer, things would start up but it would hang, in the sense that nothing *would* start up until the network was found and connected to. The network indicator icon in the taskbar would just have a frozen...
Network & Sharing
Very slow system
I have a Dell Vostro 3555 laptop with an AMD A6-3400 CPU, 3.GB RAM, 64-bit operating system. Over the last couple of months, the machine has gotten slower and slower. I first noticed an increase in the amount of time for the computer to start up, and now the lag affects every application. Based on...
Performance & Maintenance
Seriously slow system...
Hey, I have followed the tutorial for a clean install however my machine is unbelievably show and almost unusable. It's been installing Windows essentials for almost 40 minutes now and there seems a good 3 second delay between clicking and responding. The only driver I installed myself...
Performance & Maintenance
Unknown icon in system tray - slow system - pic attached
Hi, I've been having some very slow system issues today and have checked that system resources seem to be at normal levels - CPU usage at around 20% and Memory usage at around 50% during normal operating. However I have noticed a new icon in my system tray which I can't identify, can't click...
Performance & Maintenance
Slow system????
Hi guys... Got very slow system, new custom build computer. Almost evry aplication is a sort of NOT RESPONDING for a 1 second or less about every 2-3 seconds intervals. Motherboard: GA-890GPA-UD3H Cpu: AMD PHENOM II X2 550 3.10 Ghz Ram: CORSAIR 2X2Gb VIDEO: NVIDIA GEFORCE 9600 GSO 512...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:39.
Twitter Facebook