Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: CPU usage keeps shooting up to 100% for no reason?

10 Dec 2009   #11
gregrocker

 

Quote   Quote: Originally Posted by darkizzle View Post
Ah I see. I'll do that right now (install MSE). Should I uninstall AVG too?

Edit: Oh, duh. Stupid question.
AVG was once as lean and mean as Avast (and now MSE), but has become problematic and unrecommended by tech enthusiasts in recent years.

You'll need to root out the entries in Registry manually after uninstall from Programs and Features. Here's how:


To delete all registry keys with reference to AVG , run Registry Editor (regedit). Navigate to the following registry key branches:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\AVG
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\AVG8Uninstall
Right click on AVG and AVG8Uninstall respectively, and select Delete to remove the AVG related registry keys. These are two known registry keys that installed by AVG, and should only be removed if there is no longer any AVG programs installed on the PC. User can also click on Edit menu and use Find command to search for AVG related registry keys, but make sure to use common sense to identify which keys is belonged to AVG and which is not. For example, “AVGeneralNotification” is system added key, and should not be deleted.


My System SpecsSystem Spec
.
10 Dec 2009   #12
reghakr

Windows 7 Pro & Vista Home Premium
 
 

As Jonathon asked, a screen shot would be of help to use.

Make sure to expand the Task Manager windows so e can see all item clearly, including their path.

Noe kick on the memory tab which wili show you what progan is using the most amount of memory,
My System SpecsSystem Spec
20 Dec 2009   #13
darkizzle

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Okay, I had actually thought it had gone for awhile after I uninstalled Ad-aware. But no, its back. With a vengeance. I'm getting lag just from typing this lol. I don't have the first clue where to begin looking for this, so here the shots of the taskmanager and one from process explorer. Hope someone can figure it out...I cant live like this...

CPU usage keeps shooting up to 100% for no reason?-untitled.jpg
CPU usage keeps shooting up to 100% for no reason?-untitled2.png
CPU usage keeps shooting up to 100% for no reason?-untitled3.jpg


My System SpecsSystem Spec
.

20 Dec 2009   #14
musiclover7

Windows 7 Ultimate
 
 

I had this problem for a bit, until I found that it was a desktop gadget periodically updating, snagging all my cpu, then releasing. My gadget was one that tracked drive space across all my hard drives, and provided a handy link to them on the desktop. I have since let it go.. Just offering this up as something to check..
My System SpecsSystem Spec
20 Dec 2009   #15
darkizzle

Windows 7 Ultimate x64
 
 

A gadget? Can you be more specific please?
My System SpecsSystem Spec
20 Dec 2009   #16
Capt.Jack Sparrow

Windows 7 Ultimate - 64-bit | Windows 8 Pro - 64-bit
 
 

Hi Darkizzle,

Seems like wmiprvse.exe is taking your memory ... I did a search found that Imon 7.77 used tp cause some problems ... Do you use that ??
My System SpecsSystem Spec
20 Dec 2009   #17
musiclover7

Windows 7 Ultimate
 
 

A desktop gadget... Do you have any desktop gadgets running.. If so, try closing them one at a time, and see if the problem goes away.. Just something to try..
My System SpecsSystem Spec
20 Dec 2009   #18
darkizzle

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Imon 7.77? I've never even heard of such a thing let alone use it! I googled it and there are others who are having the same problem with wmiprvse...how do I get rid of it?

EDIT: I can't seem to kill it with the task manager. Figures. So I how to get rid of it permanently?
My System SpecsSystem Spec
20 Dec 2009   #19
darkizzle

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Ok, now its happening about 20 minutes after startup...every time!! This is getting ridiculous...
My System SpecsSystem Spec
20 Dec 2009   #20
Capt.Jack Sparrow

Windows 7 Ultimate - 64-bit | Windows 8 Pro - 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by darkizzle View Post
Ok, now its happening about 20 minutes after startup...every time!! This is getting ridiculous...
I truly apologize for inconvenience. I guess we cannot kill that because i saw you Task Manager and you are using SQL Server and WMI(Windows Management Instrumentation) is one of the dependencies. Maybe you could try to rebuild them i will attach a bat file

WMIfix.bat

Download this bat file then Right Click on it and Run as Administrator

It will ask you whether you need to shutdown the Firewall and you could agree for that. Once it's done reboot the system.

Also run the HijackThis and post the log

Hope that helps


My System SpecsSystem Spec
Reply

 CPU usage keeps shooting up to 100% for no reason?




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
CPU Usage rockets for no reason?
Hi, First of all I apologize if this is in the wrong thread I was in two minds where to post it as i'm not 100% sure what my problem is. Here it goes; For the past month or so my PC has been going crazy, in the sense that when I play music whether it be through my browser or media...
Performance & Maintenance
Full CPU usage for no obvious reason
Hi, First of all I apologize if this is in the wrong thread I was in two minds where to post it as i'm not 100% sure what my problem is. Here it goes; For the past month or so my PC has been going crazy, in the sense that when I play music whether it be through my browser or media...
Performance & Maintenance
Hardware trouble shooting help
The other day out of no where my computer froze. Tried to reboot and would not load windows. Ran start up repair and after 60 hours windows could not repair it. Tried to reinstall windows the hard drive would not show up, it was detected in bios but would not show up to install windows. I...
Hardware & Devices
CPU Usage abnormally high, sometimes peaks to 100% for no reason.
So this morning everything was fine, my CPU usage was at its normal 20% or so, occasionally up to 40 if I was playing games or something. After coming home this evening however, turning it on again was taking much longer than usual. It took about 15-20 minutes to get to the desktop, and another...
Performance & Maintenance
High CPU and Memory usage, Without a reason
Hi all Weird and annoying problem started for me yesterday, the CPU is always at 30-35% load, won't go lower than that, while nothing is running, even after I restart the PC it's still the same. Memory is at 2 GB usage more or less all the time (out of 8), and sometimes I get picks where it uses...
Performance & Maintenance
boot trouble shooting
i have a comaq presario cq61 with a boot issue...the compaq sceeen pops up and then the black blank sceen with a blinking underscore,i was led to believe this is a problem with the boot file,mgr or bcd,help?
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 20:00.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App