Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: high CPU usage

21 Dec 2009   #1
Kenetics

Windows 7 32bit Ultimate
 
 
high CPU usage

First of all, I have a Lenovo X61 Core 2 Duo T7100 @1.80GHz, 2G RAM with Windows 7 32bit 7600build and this is my problem.
My CPU usage is at 20% ~ 30% when idle and constanly goes up to 100% on whatever I do, even if i just right click on my desktop cpu goes up above 60% for couple of secs. If i try to download anyting from the internet CPU goes up 100% with DPC usage above 30% while downloading, this also happens when someone is copying shared files from my laptop over the network. I've tried fresh installing my windows 7 with all the updates and correct drivers, but I get the same problem and I only have SEP with anti virus protection and office 2007 installed. And the funny thing is if go back to XP from my norton ghost image i backed up, my cpu is normal and it stays around 2% to 3% when idle. So my question is.... is this normal? does Win7 use more CPU then XP???


My System SpecsSystem Spec
.
21 Dec 2009   #2
Orpheous

XP Pro/Vista Ultimate (64)/Windows 7 Ultimate Signature Edition(64)
 
 

Hi Kenetics, and welcome to sevenforums :)
20 - 30% idle cpu usage isn't normal, I'd say it's either due to background processes that are running, or could perhaps be something nasty.
type msconfig into the search panel, and click on the Startup tab, uncheck any unwanted/unnecessary items, click apply, then ok, then restart.
If you're unsure of any of the items in the startup tab, expand the command column until you see the name of the .exe file and do a quick google search for it, the first few results should give you a good idea of what it is and what it does.

After you've rebooted, click ok on the changed startup message, then check your task manager again. If it's still unusually high, then I'd suggest that for started you install MalwareBytes Anti-malware and do a full system scan with it.

Not sure what SEP is.... I did a search for it, but I don't think that you meant this!?!
My System SpecsSystem Spec
23 Dec 2009   #3
Orpheous

XP Pro/Vista Ultimate (64)/Windows 7 Ultimate Signature Edition(64)
 
 

hi Kenetics, it's been a couple of days, how is your high cpu usage issue going?
My System SpecsSystem Spec
.

27 Mar 2010   #4
AdeelAhmed

win 7
 
 

Hey, I've been having a similar problem too. Noticed it lately. My pc lags when im browsing internet and the cpu usage keep hitting 50 to 70 and even 100%. I have a2.8 core 2 duo with 4 gigz of ram and a graphic card too but this has never happened before. Also my speakers make crackling sounds when i scroll up or down a webpage and lags too. Please please help!
My System SpecsSystem Spec
27 Mar 2010   #5
CommonTater

XP Pro SP3 X86 / Win7 Pro X86
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by AdeelAhmed View Post
Hey, I've been having a similar problem too. Noticed it lately. My pc lags when im browsing internet and the cpu usage keep hitting 50 to 70 and even 100%. I have a2.8 core 2 duo with 4 gigz of ram and a graphic card too but this has never happened before. Also my speakers make crackling sounds when i scroll up or down a webpage and lags too. Please please help!
Just out of curiosity, how big is your Temporary Internet Files Cache?

(IE... TOOLS... Internet Options... Browsing history... Settings)

If you make it smaller IE will spend less time maintaining it. Also shorten your history retention time... I'm at 16mb and 2 days...

No promises, but that might be part of it...
My System SpecsSystem Spec
27 Mar 2010   #6
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

The DPC problem is often caused by some bad driver. Run the DPC Latency Checker and see where you are at. If you have a lot of red, check your drivers.
My System SpecsSystem Spec
28 Mar 2010   #7
AdeelAhmed

win 7
 
 

@ Commontater. I'm not really sure about the cache size as im not using IE. I use mozilla. The real pain is that if i've put some music on, and im also browsing the internet, the audio lags when i scroll a page up or down.
My System SpecsSystem Spec
28 Mar 2010   #8
CommonTater

XP Pro SP3 X86 / Win7 Pro X86
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by AdeelAhmed View Post
@ Commontater. I'm not really sure about the cache size as im not using IE. I use mozilla. The real pain is that if i've put some music on, and im also browsing the internet, the audio lags when i scroll a page up or down.
Hmmmm... are you using the default video and audio drivers installed by Win 7?

I had crap like this going on when I first put w7 in my machine and the fix was to get the more robust video driver from Nvidia. I don't know what it is with MS but they sure as heck don't know how to write (or steal) good drivers.
My System SpecsSystem Spec
28 Mar 2010   #9
AdeelAhmed

win 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by CommonTater View Post
Quote   Quote: Originally Posted by AdeelAhmed View Post
@ Commontater. I'm not really sure about the cache size as im not using IE. I use mozilla. The real pain is that if i've put some music on, and im also browsing the internet, the audio lags when i scroll a page up or down.
Hmmmm... are you using the default video and audio drivers installed by Win 7?

I had crap like this going on when I first put w7 in my machine and the fix was to get the more robust video driver from Nvidia. I don't know what it is with MS but they sure as heck don't know how to write (or steal) good drivers.
Yes i am! I also checked the latency and there are alot of reds in it! I have an asus motherboard and the weird thing is that i've never had this issue before. Started two weeks ago! :S I'm using the default windows drivers!
My System SpecsSystem Spec
04 Apr 2010   #10
AdeelAhmed

win 7
 
 
Umm strange

Hey guys, finally got rid of the red spikes in the DPC latency checker but now, something strange is happening. Turned out the audio twitching sounds were because the graphic card's heat sink was clogged with dust. Cleaned it completely and everything went back to normal but now the pc has started freezing. Dont know how to fix that. I've a freshly installed windows 7 64 bit with 4 gigz of ram. SHouldnt happen. Dont know whats wrong. It just freezes for no reason and i have to hard boot it everytime. Please help. Will really appreciate it!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 high CPU usage




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Svchost.exe Crazy High CPU Usage and Crazy High Memory Usage
There is a serious issue with svchost.exe on my windows 7 computer. My HP Touchsmart 300-1025 has windows 7 64bit installed and svchost is slowing down the computer and using very high cpu and memory usage. It is not a virus or malware. I know the computer is not infected because one the computer...
Performance & Maintenance
Very high physical memory usage, no high usage programs running
Hello everyone, I've been having a very weird problem recently, in which I BELIEVE is involving high physical memory usage. Sometimes I will be doing things such as playing a game, or watching a stream, and my computer will run fine for a little while. But at random times, my computer will majorly...
Performance & Maintenance
Stuttering and high CPU usage while downloading at high speeds
I've been having this problem now for an year or so now. It started when I upgraded my connection from 8/1 ADSL to 100/10 cable (so the problem wasn't noticeable even if it was there before) and when I download at high speeds (in steam, for example) my CPU usage jumps to 80% and higher, and my pc...
Network & Sharing
Very high CPU usage, causing very high laptop CPU temps (90c idle)
This problem began yesterday. I noticed my CPU was at 90C constantly with very high CPU usage (>50%). I had no major programs running. I rebooted several times and the program persisted. 1. I went into safe mode and everything was normal. So this rules out hardware issues. 2. I reformatted and...
Performance & Maintenance
Windows 7 random CPU usage and high physical memory usage!!!
Ok, I am literally KILLING myself over this! I installed Windows 7 64Bit over XP around a month ago and it was so good that I recommended it to my brother who was previously on XP too. We got him a copy of the 32bit version as he has only 2gb of memory, and he installed it on his machine....
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:37.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App